Japonya’ya Ucuza Nasıl Gidilir? Nasıl gezilir? Ne kadar harcanır? Ucuza Gezme Rehberi


Japonya’yı ucuza gezebilmek için bizzat denenmiş 53 yolu burada sıralayacağım. Japonya’yı hepimiz oldukça pahalı bir yer olarak biliriz. İlk gidişimde benim de cebim fena yanmıştı ama beşinci gidişimde ortalama harcamaları Avrupa’da gezmekten bile daha aşağıya çektim.
Yazıda adı bol geçen “kombini”, Japonya’da çok sık karşılaşacağınız 7 Eleven, Lawson, Daily Yamazaki gibi market, büfe ve gazete bayii karışımı mağazalara verilen genel ad. Bu mağazalarda sıcak, soğuk taze yemekler, az sayıda sebze çeşidi, iyi kalite kahve, temizlik malzemeleri, kırtasiye vb şeyler bulmak mümkün.

ULAŞIM

Japonya’da diğer yerlere göre ulaşım daha pahalıdır.
1)       Şehir içi ulaşım günde bir kez otobüs/trene binerseniz 400-600 yen civarına hallolur. Şehirlerarası yolculuk ise pahalıcadır. Bu yüzden ya az sayıda şehir değiştirin ya da tren tur kartı ( rail pass) satın alın.
2)       Japonya’ya turist olarak girecekseniz ülkeye girmeden önce Japon Tur Kartı almak oldukça karlı bir durum. Japon tur kartıyla ilgili açıklamalar bu sitede. Kart fiyatlarıysa şöyle.



Japonya içinde 3-4 saatlik  bir tren yolculuğu bu kartın bir haftalık olanının ücretine eşit. Uzun uzun gezmek için 3 haftalık olanını alabilirsiniz. Ben  üç haftalık olanını iki ayrı gezimde alıp kullandım. Bu şekilde Japonya’yı baştan başa gezdim. Bu kartı satın almanın yan etkisi gidilen yerde 1-2 geceden sonra kartın parasını çıkarmak için hareket etme isteğinin önüne geçilememesidir.
3)        Japan Rail Pass almadıysanız, ülke içindeki bölgesel tren tur kartları alabilirsiniz. Bu biletler Japonya’nın bölgelerini kapsar: Hokkaido, Kansai vb. Türkiye örneğine tercüme edersek sadece Marmara bölgesi ya da İç Anadolu’da kullanılabilir olan tern kartı gibidirler. Fiyatları ve kullanım süreleri daha düşüktür. Bir bölgeyi kendinize merkez seçip oradan gezecekseniz size en çok bu kartlar uyar. Daha fazla açıklama burada. Kansai bölgesine ait tren tur kart fiyatlarını örenek olarak buraya ekledim. Aşağıdaki “Kansai Wide Area Pass” en iyi fiyat/gezilen bölge oranına sahip, tavsiye ederim.


4)       Japon tren kartları tuzlu geliyorsa şehirlerarası otobüsler de hem fiyat hem rahatlık bakımından tercih edilebilir. Otobüs biletlerini satın alabileceğiniz site burada

5)       Japon otobüs firmalarının 1-2 haftalık otobüs tren kartlarını satın alabilirsiniz. Yalnız dikkat edin, hepsinin fiyatı uygun değil. Bazılarında tek tek bilet almak daha uygun. Bu yazının sonuna Japonya’nın her yanına sefer yapan otobüs firmalarının linklerini ekledim, bakabilirsiniz.
6)       Japon otobüs firmaları sık sık kampanya düzenleyerek fiyatlarını geçici olarak indiriyorlar. Gözünüze kestirdiğiniz bir bölge varsa, bu bölgenin ana otobüs firmasının web sitesine üye olmak siz daha iyi fiyat olarak geri dönebilir.
7)       Japonya’da taksilere pek bulaşmayın. Taksimetre 500 yenden açıyor. Ve her 250 metrede bir 100 yen kadar ekliyor. Türkiye’ye kıyasla 5-6 kat pahalı. Taksi şoförleri beyaz eldiven giyip tığ işi örtülerle koltukları kaplıyorlar, değişik bir taksi deneyimi oluyor ama siz beni dinleyin taksi kullanmak yerine toplu taşımayı tercih edin.
8)       İlla taksi kullanacaksanız Japon şehirlerinde oldukça fazla sayıda taksi şirketi olduğunu ve fiyatların serbest rekabet ortamında belirlendiğini bilin. Yani fiyatlar firmadan firmaya değişiyor. Taksinin dış camında tarife çok açık bir şekilde yazıyor. Taksilerin yan camlarına göz atarak en uygun fiyatlı olanını seçebilirsiniz.
9)       Toplu taşıma kullanabileceğiniz saatlerde gezin. Tokyo’da bile geceyarısından sonra toplu taşıma duruyor. Bu saatten sonra geri dönmek cebinizi üzer.
10)    Trenlerde oturacağınız koltuğu seçmeye çalışırsanız ( tur kartınız olsa dahi) ek olarak “ yer rezervasyon ücreti” adında ek bir ücret daha isteniyor. Yer rezervasyonu yapmayın, paranız cebinizde kalsın. Her trenin yaklaşık %25-%40’ı yer rezervasyonu yapmayanlara ayrılıyor. Tren gelmeden 15 dakika önce trenin yanaşacağı platformda sıraya girin. %99 yer bulursunuz, %1 ihtimalle de 1-2 durak ayakta gitmek zorunda kalırsınız.
11)     Elektronik ödeme kartlarından edinin. Bu kartları şehirlerde tren, otobüs,metroya binerken ya da kombinilerden bir şeyler satın alırken kullanabilirsiniz. “Suica ve Icoca” kartları Japonya’da en fazla kabul edilen elektronik ödeme kartların. 500 yen karşılığı bu kartlardan edinip üzerine otomatik makinalardan ya da kombinilerden para yüklüyorsunuz. Kartla işiniz bitince 220 yen işlem ücreti kesip yüklü olan parayı size iade ediyorlar. Kullanışlı, hızlı, pratik. Her havaalanından, çoğu kombini ve büyük tren/metro istasyonundan alabilirsiniz. Kartlar çoğu zaman cuzi miktarda indirim sağlıyorlar ama esas kazancınız her metro/tren binişinde doğru bosuk parayı makinaya yüklemekle vakit kaybetmemekten geliyor.
12)    Bisiklet kiralayın. Hem sağlıklı hem de Japon sokaklarını en yakında görmek için ideal.
13)    Günlük bisiklet kirası günlük 1000 yenden başlar 2000 yene kadar çıkar. Bir şehirde 4 günden fazla kalacaksanız. 3000-4000 yen civarına kullanılmış bisiklet satın alabilirsiniz. Kullanılmış bisiklet satıcıları mahalle aralarında bol bol var.
14)    Tren yerine ucuz havayollarını kullanın. Peach Air Japonya’nın Pegasus’u: ucuz ve iş görür. Tokyo- Kyoto arası tren biletlerine baktığımda tern 13,000 yendi. Peach Air ise 4500 yen civarı. Ama bu durumda havaalanına gidip gelme masraflarını da göz önüne almak lazım.
15)    3-4 kişi beraber geziyorsanız araba kiralayabilirsiniz. Japonlar tüm kurallara harfiyen uyuyor. Sürerken size sorun olmazsa onlara hiç sorun olmaz. Ancak otoyol ücretlerine dikkat: Tokyo-Kyoto arası 10800 yen. Ahemm. Araç kiralama isteyenler bu siteye.
16)    Hyperdia, Japonya içindeki tüm tren/metro/otobüs tarifelerini ve fiyatlarını gösteren bir wen sitesi. Çok iyi bir bilgi kaynağı: fiyatlar ve zamanlar için kullanın.
17)    Google haritalar bulunduğunuz noktadan o an itibarıyla mümkün olan tüm ulaşım olanaklarını ve fiyatlarını veriyor. Faideli bir eser. Şehir içi metro ve tren yolculuklarında sık sık hat değiştiren bir rota seçerek aynı yolu %50 daha pahalı gitmek mümkün, yapmayın.
18)    Metro ve tren kullanırken mümkün olduğu kadar aynı firmanın trenlerini kullanın: JR firmasının treni ile başlayıp sonra TOEI’ye aktarmak yerine bütün yolu JR ile gitmeyi deneyin. Fiyatların düştüğünü göreceksiniz. Ne dediğimi anlamak için örenek olsun diye Tokyo İtabashi’den Ginza’ya gitmek için Google haritalarda bir arama girin. Alternatiflerin fiyatlarına bakın.
19)    Japonya’da tur paketlerini kontrol edin. Japonya içinde yabancılara özel indirimler oluyor ve tur paketleri bunun avantajını kullanıyor. Tokyo’dan 3 günlük Kyoto turu otel ve tren dahil 35-40,000 yen civarı. Siz aynı rota için bilet + otel ayarlarsanız 50,000 yenden aşağısı zor.
20)    Güney Japonya’ya gitmek istiyorsanız muhtemelen uçak trenden daha ucuz olacaktır. Bu durumda JAL, ANA gibi pahalı havayollarını değil Peach Air gibi ucuz havayollarını tercih edin.
21)    Japonya’nın bir çok adasına halen feribotla gidebilirsiniz. Ancak fiyatları her zaman uçakla karşılaştırın. Yolda geçirilen zaman da hesaba katıldığında feribotlar her zaman ucuz olmayabilir. Japonya tren tur kartının JR firmasına ait tüm  feribot hatlarında geçerli olduğunu da unutmayın.

YEMEK

Tipik bir Japon ortalama bir Türk’ün beş katı kadar para kazanıyor. Bu durum doğal olarak Japonya’da fiyatlara yansıyor. Ama yemek konusunda neyseki her şeyin fiyatı beş katı değil. Bu konuda daha önce yazdığım kısa yazıda da görüleceği üzere Japonya’da ucuza yemek mümkün.



http://www.simdigezelim.com/p/takip-et.html
22) Yerel yemek yiyin. Ortalama bir Japon gibi yiyin. Yani bol pirinç, bol erişte, orta derecede balık.
23) Cebinizden en çok para Türkiye’deki gibi yemeğe çalışırsanız çıkar. Japonlar pek peynir yemezler, zeytini meze dışında bilmezler, domates ucuz değildir, salatalığın tanesi 3 TL falandır. Türk tipi kahvaltı yapmaya çalışırsanız bir ton para ödersiniz.
24) Ama haşlanmış yumurta yanında kahve yanında açma benzeri unlu mamul bir şey bana yeter derseniz 350 yen civarına her kombini de doyarsınız.
25) Sabah kahvaltısında Japonların favori yiyeceği Onigiri ( pilav sandvici diyelim) ve kahve 250 yene siz doyurur.
26) Yemeklerinizi kombini’lerden, tezgahlardan ya da marketlerden alın. Oturarak yemek pahalıca.
27) Toplu yemek alımı yapabiliyorsanız (kalacağınız yer uygunsa) marketten alışveriş kombiniye göre %5-%10 daha ucuz.
28) Helal yemek arıyorsanız, işiniz zor. Büyük şehirlerde az sayıda lokantada böyle bir seçenek var, küçük şehirlerde yok. Yiyeceklerin üzerindeki etiketler Japonca olduğu için paketlenmiş helal yiyecek bulmak zor iş. Bir de tahmin edilemeyen yerlerde domuz yağı kullanılıyor: mesela patlamış pirinç (sevilen bir atıştırmalık) yaparken. Balığa ve erişteye yönelin.
29) Japon yiyecekleri satan zincir lokantaların fiyatları uygun üstelik oturarak yiyebilirsiniz. Oturarak yemenin ucuz olduğu yerel zincirlere yönelin Yoshinoya, Sukiya, Nakau gibi. Buralarda 300 yen’den 800 yen’e kadar yemek yiyerek tamamen doyabilirsiniz.
30) Başka ülkelerde ucuza yemek için uğradığınız McDonald’s ve bunun gibi batı zincirlerine güle güle değin. Burada yerel zincirlere göre 2 kat pahalılar. Nakau’da erişte balık yemek 500 yen’e McDonalds’da Big Mac yemek 1300 yen’e çıkıyor. Tekrar edelim: yerel yemekler yiyin.
31) Diyelim ki patates ve hamburgere aşerdiniz, yolu yok yiyeceksinzi. McDonalds’, Burger King yerine yerel markalardan MOS Burger veya Freshness Burger’ı deneyin. Fiyatlar pek farklı değil ama Japon zincirlerde hem hamburger hem de yerel lezzetler var. Denemek isteyebilirsiniz.
32) Hızlı hazırlanan erişte satın alın, hani şu sıcak su koyunca 3 dakikada yemeğe hazır olan yemeklerden: bir kutusu 80 yen. Dışarıdayken yemek istiyorsanız hazır erişte satın almadan önce dükkanda sıcak su verildiğinden emin olun. Her kombini’de yok . Sıcak su varsa müşterilerin görebileceği bir yere konuyor.
33) Öğle yemeklerinde 3-4 kaptan oluşan menüler iyi fiyatttan (800-1200 yen arası) satılıyor. Akşam yemeğinde menü değişiyor, fiyatlar artıyor. Dışarıda yiyecekseniz öğle yemeğini tercih edin.
34) Otomatları kullanın. Japonya dünyada en fazla otomat bulabileğiniz ülke. Bu ülkede önceki yazımda da göreceğiniz üzere hemen her şeyi ( dondurma, pirinç, yeşil salata vb) otomattan almak mümkün.
35) Lokantalarda otomatları kullanın, buraların fiyatları daha iyi oluyor. Bunun nasıl yapılacağını şu yazımda görebilirsiniz.
36) Sokakta tezgah açan ve yakitori (ahtapot köftesi), ekonomiya ( yağı bol, jambonu koklatılmış erişte) gibi Japon yemekleri yapan tezgahlarda yemek 300 yen civarından başlar. Deneyin.
37) Japonya, ada ülkesi. Toprak az, deniz bol. Bundan dolayı balık fiyatları düşük, tavuk/dana/kuzu fiyatları yüksekçe. Az et, bol balık hem midenize hem cebinize iyi gelir.
38) Kaldığınız yer uygunsa yemeklerinizi kendiniz pişirebilirsiniz. Erişte gibi basit yemekler dışında yemeğinizi kendiniz pişirdiğinizde ucuz olması için ya aynı anda 3-4 gün yiyebileceğiniz bir yemek hazırlamanız ya da 3-4 kişi için hazırlamanız lazım. Ufak porsiyon malzeme aldığınızda paketlem masrafını sizden çıkarıyorlar.
39) Esnaf lokantalarında menü olmasa bile kolayca yemek seçebilirsiniz. Dil bilip bilmemeniz önemli değil çünkü menüdeki yemekler genelde vitrinde sergileniyor.

 

KONAKLAMA

40) Hostellerde kalın. “Hostel nedir?” diyorsanız, burada okuyabilirsiniz.
41) Japonya otelleri genelde Türkiye’nin iki katı fiyata. Ama bakın “hep” demedim, “genelde” dedim. Her şehirde ucuza konaklayabileceğiniz yani fiyatı Türkiye ayarında olan oteller var. Genelde bunlar tren istasyonlarından biraz uzakta oluyor ama fiyat olarak değiyor. Tren istasyonlarından uzaklaşmaya çalışın ki otel fiyatları aşağı gelsin.
42) Kapsül otel. Adı üzerinde ayağa bile kalkamadığınız ufacık odalar, daha doğrusu kapsüller. Fiyatları gecelik 3000-5000 yen civarı. Kalınır mı? 1-2 gece kalınır. Fiyatta fena değil ama hosteller de daha iyi fiyat ve hizmet varken mecbure kalmadıkça kapsül oteller gereksiz.
43) İnternet kafeler Japonya’da 24 saat açık ve isteyene konaklama hizmeti verenler var. İçinde uyumak istediğiniz çalışma masasını ve bölmeyi seçiyorsunuz, onlar 12 saatlik bilgisayar kullanımı+uyuma hizmetinin fiyatını veriyor: 1200 yen civarı. Pijama ve bütün gece çorba servisi bedava.
44) Aşk otelleri. Japonya’da evlerde yer dar olduğundan bazı çiftler ya da eşler evde değil de mecburen bu iş özel inşa edilmiş aşk otellerinde sevişiyor. Aşk otellerinde resepsiyon yok. Girişte para ödeyebileceğiniz ama kasiyer tarafından yüzünüzün görülmesi imkansız olan bir gişe var. Gece belli bir saate kadar (10-12) sadece saatlik kiralama yapıyorlar. Belli bir saatten sonra 8 saatlik kalmalara izin + indirim var. Normal bir otelden daha ucuzlar. Japonya gezileri sırasında bu tür otelleri tercih eden ABD'li bir öğretmen çifte göre bu oteller " hem ucuz, hem farklı -oldukça".
45) Airbnb ve benzeri sitelerden ev ayarlayabilirsiniz. Japonya genelinde tecrübeme göre Airbnb evleri otellere göre hem daha ucuz (%50 kadar) hem daha geniş, hem de mutfakları var. Yeme de yanında yat. Tavsiye ederim.
46) Gece otobüsleri. Eski bir sırt çantalı numarası da gidilecek şehre gece otobüsü için bilet alıp hem ulaşımı ucuza getirmek hem de kalacak yere para vermemektir. 4000 yen’e Tokyo’dan Kyoto’ya varmak ve otele para vermemek? Yorucu mu? Evet. Ekonomik mi? Evet.

ALIŞVERİŞ

47) Japon süpermarketleri fiyattan çok kaliteye önem veriyor. Onun için fiyatlar bize göre yüksekçe ancak denk gelir misiniz bilemem ama Tokyo’da diğerlerinden ucuza alışveriş edebileceğiniz süpermarketlerin listesi burada.
48) Daiso. Hadi bir daha söyleyelim Daiso. Bu mağazada hemen her şey 100 yen. İster günlük kullanım ister hediyelik eşya. Daiso cep dostu candır.Uğrayın.
49) Japonya’da üretilen malları en yüksek fiyata bulabileceğiniz yer gene Japonya. Kiraların yüksek oluşu burada fiyatları yukarı taşımış.İkinci el elektronik eşya ve markalı giysilerde Japonya ucuzlukta haklı bir üne sahip. Malum evlerde fazla yer olmadığı için yeni bir bilgisayar alınca eskisi satılmak zorunda. Dolaba sığmayan giysi de bağışlanmak durumunda. Meraklıysanız ikinci elde kalite yüksek, fiyatlar düşük.

DİĞER

50) Japonlar fiyatların yüksek olduğunun farkında onun için sadece turistlere yönelik özel indirimler var. Örneğin şehir tur kartları. Şehirdeki 10 müze bir araya gelip fiyatlarını %60 kırıyor. Tur kartını alınca 10 tanesini birden 4 giriş parası vererek dolaşabilirsiniz. Burada sormanız gereken sorular: “10 tane müze gezmek istiyor muyum? Bütün müzeler gezmeye değer mi? Zamanım var mı?”. Hepsine cevabınız evetse bu kartları bir deneyin, yoksa ince eleyin sık dokuyun cüzdanınıza hemen  el atmayın.
51) Japonya tam bir nakit ekonomisi. Bir çok lokanta ve işyeri kredi kartı kabul etmiyor. Çaresi yok nakit taşıyacaksınız. Yalnız Türkiye’den yanınızda dolar, euro getirirseniz zarara girersiniz çünkü döviz büfelerinde/bankalarda/postanelerdeki döviz kurları ATM’lere göre %2-3 daha kötü. Tedbir için az miktarda nakit döviz taşımak faydalı ama günlük harcamalarınız için ATM’lerden para çekin. Yurtdışına çıkışta nasıl para taşıyabileceğinizi burada yazdım.
52) ATM’lerden para çekerken bazı banka ve firmalar çekim ücreti olarak 300 yenden başlayan ücretler alıyorlar. Zor da kalmadıysanız bu bankaları kullanmayın. 7 eleven’ların hepsinde ATM var ve çekim ücreti almıyorlar.
53) İlginçtir internet bağlantısı bu ülkede dert. Hostellerde kalıyorsanız bu sorun çoktan çözülmüş oluyor ama Japon otellerinde ya da Airbnb evlerinde yavaş internet sorunu var. Eğer kesinlikle hızlı internete gerek varsa, rezervasyon yapmadan önce mutlaka kontrol edin. Taşınabilir wifi  veriyoruz derlerse alın ama “Taşınabilir wifi = yavaş internet”tir unutmayın. Wifi’a para vermemek için NTT, 7 Eleven ya da belediyelerin bedava sağladıkları günde 3-4 saatle kısıtlı geçici bedava internet aboneliklerini kullanın.



http://www.simdigezelim.com/p/takip-et.html

Başka kaynaklar

Tokyo’da yapılması gereken 32,5 şey yazımı da okuyun.
Japon kültürü çok değişik, her gidişimde yeni bir yönünü görüp şaşırıyorum. Japon kültürünü anlamak için Wa, Kata ve Manga kavramlarını bilmek bence size yardımcı olur.

Buradaki tavsiyelere ek olarak Japonya’ya uçmak için nasıl ucuza uçak bileti bulunacağı konusunda da detaylı bir yazı yazdım, dileyenler oraya da bakabilir.

http://www.japan-guide.com sitesine gidin, çok iyi.

Tokyo için bu site çok iyi https://tokyocheapo.com/

 

Otobüs firmalarının linkleri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...