Hakkımda: Başar Kurtbayram


Selam İnternet Gezgini,


Şimdi seninle dünyayı turlamaya başlayacağız. Bavulun hazır değil mi?  Blogun sayfalarında gezdiğim 132 ülkeden yazılmaya değer bulduklarımı beraber ziyaret edeceğiz.  “Nasıl oldu da bu kadar çok yeri gezdin?” mi dedin? Anlatayım.

Her şey bir şarkıyla başladı.

24 yaşındaydım, para biriktirip Tahtakale’den o zamanlar daha yeni yeni yayılmaya başlayan CD’li bir müzik sistemi aldım. CD kalitesinde ses dinlemenin ne olduğunu eve gider gitmez denemek istiyordum. Sistemi satan mağazanın raflarındaki kısıtlı sayıdaki CD’lerden birini raftan aceleyle alıp eve getirdim. CD, Los Incas grubunun Güney Amerika şarkılarından derlediği bir seçkiydi.  Albümde içinde “Titikaka” nakaratı geçen şarkı nedense beni iyice sardı, tekrar tekrar dinledim. Bu isimde bir göl olduğunu hayal meyal hatırlayınca hızla dünya atlasını karıştırıp Peru’daki Titikaka gölünü buldum. Kendimi Titikaka gölü kıyısında bu şarkıyı dinlerken gözümün önüne getirdim, “bir gün bu şarkıyı orada dinleyeceğim” dedim.

Sonra araya hayat girdi.  Deli bir tempoda çalışmayla ve işimde giderek yükselmeyle dolu seneler geçti. Bu sürede 50’den fazla ülkede çalıştım,  5 ülkede yaşadım, projelere koşturdum. Tatillerimde de yeni ülkelere gittim ama bir türlü Titikaka kıyılarına gitmeye fırsat bulamadım.  Şarkıyı ilk dinlemem üzerinden 14 sene geçtikten birden Titikaka şarkısını yerinde dinleme zamanının geldiğine karar verdim.  İşimden istifa ettim, bütün eşyalarımı, mobilyaları, kısacası kitaplar dışında her şeyi arkadaşlarıma verdim ve sırtımda 14 kiloluk bir çantayla 10 aylık bir dünya seyahatine çıktım. Yol çok ama çok keyifliydi. 10 ay önce 12 aya uzadı, sonra 13, 14, sonra 15. Pasaportumdaki son sayfayı da bitirince mecburen 16 ay sonunda 40 ülke daha gezmiş olarak Türkiye’ye döndüm.

24 yaşımda beni baştan çıkaran şarkı buydu: A las orillas del Titicaca    https://www.youtube.com/watch?v=yl10z60LcuU



16 Aylık dünya turumun hikayesini ülke ülke detaylı bir şekilde buradan okuyabilirsiniz.

DÜNYA TURLARI
16 Aylık dünya turu yetti mi?

Hayır. Uzun süre gezip geri gelince hayata bıraktığın yerden devam etmek zor değil. Ama sonra gözüm tekrar haritalara kaymaya başladı. Baktım olamayacak. Bir daha yol planlarına başladım.

11 Aylık dünya turu

2012 ortasında sırt çantamı yüklenip yine yollarla düştüm. Bu kez 11 ay sonra geri geldim. Onun hikayesi de burada:http://www.simdigezelim.com/2013/07/11-aylk-dunya-gezisinden-notlar.html


Kitap ve Basın

Bu blogda yer alan yazılardan bir kitap hazırlayıp Gazella sponsorluğunda yayınladık:  "Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer"  Mart 2011'de yayınlandı. Basında da oldukça ilgi çekti.  Basında çıkan haberlerin bir kısmı burada, sonra takip etmeyi bıraktım:
http://www.simdigezelim.com/2011/03/kitabm-ckt-sasrmak-icin-gezmeniz_27.html

 "Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer" kitabım daha sonra iki baskı daha yaptı.

1. Baskı   Mart 2011     ( Binrota)
2. Baskı   Şubat 2013    (Gazella)
3. Baskı   Mayıs 2014    ( Amazon.com)

http://www.amazon.com/Sasirmak-Gezmeniz-Gereken-Turkish-Edition/dp/1499711611

Kitabı şu anda yukarıdaki resime ya da linke tıklayarak Amazon'dan satın alabilirsiniz.


Şimdiye kadar 130'dan fazla ülkede bulundum. Gittiğim ülkeleri maviye boyadım.










 Şimdi tam zamanı

Demin anlattım: bir şarkı dinledim, hayatım değişti. Titikaka melodisi peşine yola çıktım, onlarca ülkeden geçtim, yüzlerce yeni insanla tanıştım, konuştum, yolu paylaştım, keyif aldım, adını bilmediğim içinde ne olduğunu anlamadığım şeyleri yiyip, en güzel manzaralarda soluklandım, en rahat uçaklarda gidip en dökük kamyonlara otostop çektim. Her seferinde yaşam sevincini taa içimde hissetim, “iyi ki yola çıkmışım, iyi ki” dedim.  Okuyucu, ne kadar anlatsam da aldığım derin hazzı kelimelerle aktarmam kolay değil. Senin de denemen lazım. Okuyucu, senin “Titikaka”’n nerede? Hani şu hep erteleyip durduğun, bir sonraki terfiyi, arabanın borcunun ödenmesini, çocuğun liseye girmesini bekleyen, hep “şimdi sırası değil dediğin” ?  Okuyucu, aslında sen de biliyorsun “şimdi tam zamanı”, hadi sende yola.

Bana gelince: daha gezecek yer kaldı mı? Elbette! Haritaya baktığımda halen gözüme batan yerler var.  Biter mi hiç? Gezdiğim yerleri burada yazmaya devam edeceğim.

Sevgiler, 

Başar
Foça, İzmir
Bana ulaşmak için: simdigezelim@gmail.com


"Yapıyorum öyleyse varım". 


Not: Henüz okumadıysanız "Buradan Başla" kısmına bir göz atmanızı öneririm, blogda bulacaklarınızı orada özetledim: http://www.simdigezelim.com/p/buradan-basla.html

8 yorum:

  1. basar arkadasimizi hic gormuslugum yok,ancak herkes gibi bende bir cok gezi yazisini keyifle okudum, anlatimi harika pratik yararlari olan cok guzel izlenimler, kendilerini gormeme gerek yok onu taniyoruz artik,O vizyonu genis bir dunya insani !!yolun her daim acik olsun.
    mel ozsimsek

    YanıtlaSil
  2. Basar Beyitaa 1997 de Motorola Telsim Projesi gunlerinden beri tanirim, vay be 13 yil olmus, cizgisini asla bozmamis, bilgelikle efendiligi, kaba veya kirici olmadan da prensipli olmayi basarabilen dunya guzeli bir insandir, en sikintili durumlarda bile serin kanliligini ve hayata gulumseyerek bakmayi basarabilir,benim gordugum en onemli ozelligi de , gundemin esiri olmak yerine kendi gundemini belirlemeyi basarabilen bir insan evladidir.Mesela 1998 de bir gun Telsim binasinda klasik bir operator-Vendor meetingindeydik, dogasi geregi kan govdeyi goturuyordu, Basar da Morolanin en yetkili kisisi olarak orda bulunuyor, o kavganin icinde sakince, arkadaslar, gundemi cabuk bitirelim, ben saat 7 de tiyatroya gidicem demisti . O gun icin , odaya bir uzayli yada o gunlerin en meshuru olan sakalli bebek girmis etkisi yapmisti bu sozu, ama yillar sonra bu tip toplantilardan 100 lercesine katilmis birisi olarak dusunuyorum da, budur abi diyorum, baksaniza ne telsim kaldiii, ne motorola, Basar hic olmazsa guzel bir oyun seyretmis oldu fazladan.
    Yillardir da oralari buralari gezmekle kalmamis simdi bir de oturup bunlari , boyle guzel bir site yapip , hic tanimadigi insanlarla paylasiyor.Basari tanirim, hayatta oyle , san sohret vs ile isi olmamistir,hani bak biz nereleri gorduk ,borumu gibi bir mesajin pesinden gidecek adam degildir, bu sadece onun nasil insan sevgisi ile dolu, temiz kalpli bir insan oldugunu gosteriyor, Basar eline saglik diyorum,yolun acik , ayagin sicak ,basin serin olsun( eski bir keshani kizildereli sozu)
    Imza: Shevki KIRILMIS

    YanıtlaSil
  3. 22 yasinda bir ogrenciyim. Daha 7 ulke gordum. Umarim siz gibi daha nice anilar yasamak isterim. Sevgiyle kalin....

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Endonezya ile ilgili kaynak ararken rastladım blogunuza.Çok keyif aldığımı söylemek istiyorum.Henüz hiç yurt dışına çıkmamış biri olarak ilk endonezyadan başlıyacaktım ama sayenizde bu geziyi bir asya turuna dönüştürebileceğimi farkettim.
    Ayağınıza sağlık.İyiki gezmişsiniz ve iyiki bizimle paylaşmışsınız.

    YanıtlaSil
  5. Başar'la Gürcistan/Batum'da delice yağan yağmurdan kaçmak için sığındığım bir saçak altında karşılaştık. Biraz öncesinde başka bir saçak altına sığınmış beklerken, ıslanmam gerekiyorsa ıslanırım ama beni bekleyen bir şeyler var hissiyle yağmurun altında koşarken ona yalnız oturur halde buldum. Yanına oturup biraz sohbet ettik. Gürcistan yurtdışındaki ilk tecrübemdi ve yıllarca dünyayı dolaşma arzumun ilk durağıydı. Onun ise 120. ülkesini dolaştığını görmek hayranlık uyandırıcıydı. Sonraki gün 7-8 saat birlikte vakit geçirdik ve yaşadığını tecrübelerden, tavsiyelerinden, izlenimlerinden oldukça faydalandım. Hikayesini dinledim, hikayemi paylaştım. Dünyayı dolaşma arzumun ilk durağında onun gibi biriyle karşılaşmış olmak benim için muazzamdı ve oldukça motive ediciydi. Şimdi düşünüyorum da yağmurda ıslanmanız gerekiyorsa ıslanmalısınız. Belki bir saçak altında Başar'la karşılaşırsınız:-) Tekrar teşekkürler aziz dostum. Mehmet Kurt

    YanıtlaSil
  6. Oldukca kıskandım :) benim haritam bu kadar olmasa her yıl biraz daha maviye boyanacak umarım....

    YanıtlaSil
  7. 16 ay, 11 ay gezebilmek ne güzel. Ben hep birer ay gezebiliyorum, şimdilik 37 ülke oldu. İşinizin bol seyahatli olması büyük şans. Nice yollar dilerim..
    www.celebialper.com

    YanıtlaSil
  8. madagasckar'ı maviye boyamayı unutmuşsunuz:)

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...