Yurtdışında Nasıl Para Taşımalı?

Seyahat ederken gezdiğiniz yerleri tanımadığınızdan dolayı hırsızla için daha kolay hedef olursunuz. Tabi hırsızlara hedef olmamak için almanız gereken tedbirler var ( http://www.simdigezelim.com/2011/12/seyahat-ederken-soyulmamak-icin-10.html). İki şey hariç her şeyinizi çaldırsanız da yola devam edebilirsiniz.

Çaldırmamanız gereken iki şey:  1) Pasaportunuz,  2) Tüm paranız.

Bu ikisi olduktan sonra çantanız, fotoğraf makinanız, telefonunuz gitse de bir şekilde tatilinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Pasaport gitse elçiliklerde uğraş dur, paranızın tümü gitse ooo evden para gelsin diye banka şubelerinde bilmediğin bir dilde uğraş, dünya kadar telefon parası ver. Bu yazıda  yurtdışında en güvenli şekilde nasıl para taşımalı konusunu özetleyeceğim.

Kısaca yanınızda şunlar olursa, para taşımanız dah kolay ve güvenli olur.

2 ATM kartı

2 Kredi kartı

500 dolar.

Bu kartların ve paranın hepsini ASLA aynı anda üzerinizde taşımayın: günlük çantanıza, sırt çantanıza, bavulunuza, cüzdanınıza ve üzerinizdeki giysi ceplerine dağıtın. Biri ya da bir kaçı kaybolsa bile diğerleri sizin işinizi fazla fazla görür.

ATM kartı

Tecrübeme göre ATM kartları çoğu zaman en iyi döviz kurunu veriyor: hem de gizlice aldıkları %3 civarı komisyona rağmen. Şöyle ki siz kartınızla yurtdışında para çektiğinizde diyelim normal kur 1 yerel para = 10 TL olsun, banka bunu size 10.3 olarak yansıtıyor, ama buna rağmen gene de ortalamada karlı çıkıyorsunuz. Niye? Her döviz büfesi dürüst değil, her döviz bürosu en iyi fiyatı verecek değil, karşınıza her yerde döviz bürosu çıkmıyor.

ATM kartı kullanırken dikkat etmeniz gerekn bir nokta bazı bankaların "para çekim ücreti" almaları. Örneğin Tayland'da çekim başına 200 Baht ( 6 dolar civarı) bir ücret söz konusu. Bu ücretin etkisini azaltmanın yolu sık sık küçük miktarda para çekmek yerine tek defada yüksek miktarda para çekmek ( tabi geziniz için gerekli olandan fazla çekmeden) ya da ücret almayan bir banka bulmak ( Citibank şu an itibarıyla almıyor). Gittiğiniz ülkede bu konuda internetten araştırma yapın ve doğru bankayı kullanın.

 Kredi kartı

Uçak bileti almak, oda ayırtmak gibi işlemler için kredi kartına ihtiyacınız olacak. Kredi kartınızı güvenilir bir ülkede değilseniz ya da kullandığınız işletmeden emin değilseniz hiç kullanmayın. Vietnam, Bolivya, Afrika ülkeleri vb gibi yerlerde kredi kartınız cebinizde kalsın, başınız ağrımasın. Kart bilgilerinin çalınma olasılığı olan ülkelerde günlük harcayacağınız parayı cebinize koyup fazla bir para olmayan hesabınıza bağlı ATM kartıyla dolaşmak en iyisi. Gerçi nerede sorun çıkacağı hiç belli olmuyor:  benim kredi kartının numarasını ABD'de gezerken çalıp internetten alışveriş etmişlerdi. Uğraştım, geri aldım.

$500 dolar


Bu 500 dolar harcanmak için değil, paranızı çaldırırsanız ya da ATM ve kredi kartlarının geçici ya da kalıcı olarak çalışmadığı durumlarda kullanılmak üzere. Havaalanına indiniz doğruca ATM'y gittiniz kartı taktınız, alette para yok. Saat geceyarısını geçmiş, taksiyle otele gideceksiniz. işte o 500 dolar şimdi işinize yarayacak, bir günlük harcayacağınız kadar doları havalaanında bozdurun. Ertesi gün en yakın ATM'den geri kalan nakit ihtiyacınızı karşılarsınız.

Son bir hatırlatma kaldığınız yerde kasa olsa bile paranızı ve kartlarınızı kilidi ( ve kilitlenmiş)  olan küçük bir çantaya koymadan kasaya  koymayın. Kasaya bir çantaya kilitlemeden koyduğunuz yirmi parçadan biri yok olsa " acaba nereye bıraktım?"  dersiniz, oysa kasaları açması bakın ne kadar  kolay. Otel kasalarının elle veya patatesle nasıl açıldığını görmek için tıklayın.

Güvenli ve keyifli seyahatler.





Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...