Hostel nedir? (Resimli, adım adım açıklama)


 Simdigezelim.com'a abone olun, daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgiler posta kutunuza gelsin. Abonelik için buraya gidiniz.

Uzun süreli seyahate çıkanlara sorarsak hostelde kalmak otelde kalmaktan kat kat daha iyidir. Henüz uzun yola çıkmamış ve hostellerde kalmamış çoğunluk ise kestirip atar :" ben hostelde kalmam". Durun bir dakika, hostelde bir kaç hafta kalmadan niye hemen silip atıyorsunuz?  Size biraz hostelleri anlatayım, belki fikriniz biraz değişir de denemek istersiniz.

En temelden başlayalım: "Hostel" ne demek?  Birebir Türkçeye çevirirsek"yurt" anlamına geliyor ama anlamı tam örtüşmüyor. Gözünüzün önüne öğrenciliğinizde kaldığınız yurtlar gelmesin. Hosteller özellikle  uzun süre gezen yolcuların ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde tasarlanmış yerlerdir.

Günümüz de tipik bir hostelde aşağıdakilerin hemen hepsi bulunur:

Ortak kullanım alanı
Kitap değiş tokuş kütüphanesi
Sınırsız bedava internet
Kullanımınıza açık mutfak
Çamaşırhane
TV ve oyun odası ( DVD, Playstation vb.)
Kahvaltı
Sınırsız çay, kahve
Şehirle ilgili haritalar / otobüs rotaları / görülecek yerler vb bilgisi
Tur/Bilet alımında yardım
Çanta depolama
Bazen bisiklet, kano, kayık, araç kiralama
Bazen hostele ait lokanta / bar
Kiralık kasalar

Hosteller diğer yolcularla daha kolay ve rahat bir şekilde bilgi alışverişi yapmanızı sağlayan yerlerdir. Başka nerede öğle sıcağından dışarı çıkılmayacak kadar sıcak olduğunda hamaklarda mayışmış dört ayrı milletten insanla sohbet ederken uyuklayabilirsiniz? Başka nerede altı aydan beri aynı hostelde kalan su altı araştırmacılarından denizaltı akıntılarını öğrenebilirsiniz? Başka nerede resepsiyon görevlisi "kötü tarafı burası hep yağar, iyi tarafı kurutma makinası bedava, ben olsam beklemz çıkıp ıslanırdım" der? Başka nerede sizin gideceğiniz rotadan gelen insanlarla onlarca yüzlerce kez karşılaşırsınız?  Otelde değil elbet. Hostelde.

Hosteller eskiden öğrencilerin mekanı iken son yürmi senedir her yaşa açılmış durumda. Hostelde kimler kalır?

Genç-yaşlı her yaştan yolcu.
Çiftler ve çocuklu aileler.

 Uzun süreli dolaşanlar. Bu resim Japonya'nın Kyoto kentinde Khoasan hostelinde kalanlara ücretsiz verilen Japon kaligrafi dersi  sırasında çekilmiş.
Kalınacak ortam nasıl?

Genelde basit bir odada ya da yatakhane de kalırsınız. Bir çok hostelde yatakhanede kalmak istemeyenler için odalar da kiralanır.



Hosteller sadece yatakhane demek değil. 2 kişilik ya da daha fazla yataklı odası olan bir çok hostel var.  Örneğin Bangkok'taki Lub d hostel sitesinde hostellerindeki odaları aşağıdaki gibi tanıtmışlar.Genelde banyo ve tuvaletler ortak kullanım alanıdır. "Iggh, herkesin kullandığı banyoya giremem" demeyin, o kadar hanım evladı olmayın her sene milyonlarca kişi hostellerde gayet rahat kalıyor. Sadece size ait banyo olsa kötü mü olur? Tabi iyi olur ama olmazsa da bunun gezmemizi engellememesi gerekir. Her an her yerde rahat etmek istiyorsanız, niye evinizi terkediyorsunuz? Onun yerine oturun evinizde, gezi bloglarını okuyup iç geçirin.




Hostellerde en fazla bilgi paylaşımının ve geyiğin yapıldığı ortak kullanım alanları aşağıdaki gibidir. Bu fotoğraflar Lizbon'daki Yes! hostelinin sitesinden alınma.




Yemek pahalı mı dediniz?  Kendiniz yapın o zaman.  Japonya'da bir hostelin mutfağından.

Bu da Seattle ( ABD) City hostelin bahçesinde mangal yapmak isteyen yolcular için.

Aynı hostelin ping pong odası.




Bütün hosteller aynı kalitede değil tabii ki. Bazılarında kalmak için gerçekten çaresiz kalmanız lazım. Ama %95 ihtimalle iyi bir yerde konaklamanızı sağlayacak bir kaç numara var. Onları da bir sonraki yazıda yazacağım, hem Yol _ Para- Zaman dizisine buradan bağlantı yapmış oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...