"Tatilde hiçbir şey yapmadan öylesine yatmak " isteyenler için koşarak gidilesi yerler

Bazen tatilde hiçbir şey yapmadan öylesine yatasımız gelir. Zor iştir.

Uygun mekanı bulamazsanız, yerinizden kalkmanız gerekebilir. Birisi caanım tatilde size saati sorup canınızı sıkabilir, ya da işten bahsedebilir. Resepsiyondan arayıp "kahvaltıya inecek misiniz?" diye sizi uyandıran gafiller çıkabilir. Fazla enerjik arkadaşlar "sıkı bir spora ne dersin?" diye hoplayıp zıplayıp yanınıza gelebilir. Eliniz bilgisayara gider, hiç düşünmeden otomatik hareketlerle iş emailinizi indirmeye kalkabilirsiniz.

Hiçbir şey yapmayacağınız tatili planlamak uzun iştir, araştırma ister.

Şimdigezelim sizi bu dertten kurtarıyor. İstediğiniz kadar, hiç kimse size karışmadan gönlünüzce ve hiç rahatsız edilmeden tatil yapabileceğiniz 15 mekanı burada listeliyoruz.  Buraların çoğu bakir. Altyapı o kadar iyi değil, bozulmadan kalmışlar ve en önemlisi bu mekanların hepsi de insanı gerçekten dinlendiriyorlar.

Yakında değiller. İlk önce oralara varmanız lazım. Eeee o kadar kusur kadı kızında da olur.

İyice "tatilde hiçbir şey yapmadan öylesine yatasım var" havasına girdiyseniz ve evden bile çıkmak istemiyorsanız yine de listeye bakın. Vakit geçer. Ya da daha iyisi seneye lazım olur.


15) Banda adası, Endonezya

Endonezya'nın Maluku bölgesinde yer alan Banda adalarının yeri zamanında devlet sırrıymış. Adaların yerini bilenler çok büyük servetler yapmışlar. Adalar o kadar değerliymiş ki zamanında on adadan sadece birini satın almak için karşılığında New York'un ünlü Manhattan adasını vermişler. Banda adalarının yeri artık devlet sırrı değil, oraya giderek servet yapmanız da mümkün değil. Ama bir fısatını bulup Banda adalarına varabilirseniz sizi el değmemiş bir doğa, yüzlerce çeşit balığın kaynadığı mercanlar, adaların bekçisi gibi duran ateşli bir yanardağ ve dünya tatlısı bir halk bekliyor.
http://www.simdigezelim.com/2012/10/unutulmus-cennet-banda-adalar-maluku.html

14) Weh adası, Endonezya


Weh adası Endonezya'nın Sumatra adasının en kuzeyinde yer alan cennetten bir köşe. Weh'e ulaşmak için önce Cakarta'dan iki saatlik bir uçuş sonrası Banda Aceh şehrine geliniyor. Oradan da Weh adasına gemiyle iki saatte geçiliyor. Geminin yanaştığı liman Weh'in en büyük şehri Sabang. Şehir dediğime bakmayın köy irisi bir şey. Sabang iskelesinde bekleyen dolmuşlardan birine atladınız mı 45 dakika sonra cennettesiniz. İboih köyü taş çatlasa 50 hanelik sessiz bir köy, tam anlamıyla yolun sonu, yol köy meydanında sona eriyor.Daha ileriye gitmek için motorlu araçların giremediği bir patikadan yürümeniz gerekiyor. Patika denizi ve mercan kayalıklarını takip ederek 20 dakika kadar devam ediyor. Patikayla deniz arasında küçük kulübecikler bu kadar yolu tepenleri bekliyor. Külebenizin balkonundan denize doğrudan girebileceğiniz bu kulübelerin geceliği 3-4 dolar. Tuvaletler dışarıda, odada sadece bir yatak ve sineklik var. Manzara harika, deniz akvaryum. Binbir çeşit balıklar arasında dalmak için tek yapmanız gereken kaldığınız yerden şnorkel kiralamanız. Patikanın kenarındaki yerlerde kumsal yok, köyün içinde küçük bir bölgede var. Eee gitmek için ne bekliyorsunuz?

http://www.simdigezelim.com/2009/04/weh-adasi-gunlugu-9-dolara-cennette.html

13) Chiang Mai, Tayland

Chiang Mai, Tayland'ın dağlık kuzey bölgesinde Myanmar'a iki saat mesafede üniversiteleriyle tanınan bir şehir. Altyapı olarak Bangkok'la aynı, trafik daha sakin, fiyatlar daha düşük ve seyahat etmek daha kolay.Şehir merkezinde 300'den fazla tapınak var. Bangkok merkezinde de aynı sayıda, Chiang Mai'in çok daha küçük bir yer dolayısıyla her sokakta en az bir tapınakla karşılaşıyorsunuz. Hani derseniz niye burada hiçbir şey yapmadan takılayım? Bilemem, ben 1.5 kadar Chiang Mai'da kaldım. Canım hiç sıkılmadı. Yedim, içtim, sokaklarda dolaşıp, sıcak havadan sıkılınca bir tapınak bahçesine girip turistleri seyrettim. Zaman nasıl geçti anlamadım. Chiang Mai'de kalıp zamanın nasıl geçtiğini anlamayan çok gezgine rastladım. Gidin, görün, anlarsanız bana yazın.

http://www.simdigezelim.com/search?q=chiang


12) Ubud, Bali, Endonezya

Ubud, Bali'nın en fazla turist çeken yeri Kuta sahilinden sadece bir saat uzaklıkta bir yerleşim merkezi. Aslında yerleşim merkezleri demek lazım, 14 köyün toplu adı "Ubud".Ubud eskisine göre kalabalık olsa da pirinç tarlaları arasında yürümek, bisikletle köylerde dolaşmak ya da sadece odasının balkonunda vakit geçirmek isteyenlere aradıkları her şeyi sunuyor. Halk yardımsever, hizmetler iyi ve uygun fiyatlı.

 http://www.simdigezelim.com/2009/03/ubud-bali-endonezya.html


11) Kep, Kamboçya

Deniz kenarında derme çatma kalacak yerler, hamaklar, akşamları ellerinde fenerle bölgenin ünlü yengecini avlamaya çıkan Kepliler ve yakalanan yengeçleri hemen pişirip sunan sahil lokantaları. Kep bu. Son beş senede ne değişmiş diye demin kontrol ettim kasabaya 2014 yılında sonunda ilk defa ATM açılmış, heyoooo.

 http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/16056001.asp?gid=56



10) Laos, Luang Prabang


Laos, güzel insanların ortalama ülkesi. Bir şekilde insanı kendine bağlıyor. Neden bilemedim ama ülkenin yavaş temposu insana iyi geliyor. Laos'ta lokantada hesabı ödemek için garsonu aradığımda masanın altında uykuya dalmış buldum. Otelde oda bakarken resepsiyonistten bana odayı göstermesini istediğimdeyse bana anahtarları verip yukarıyı gösterdi, odalara bakıp aşağı geldiğimde resepsiyonist lobideki sofaya kurulmuş fosur fosur uyuyordu.

Luang Prabang, Laos'un eski kraliyet başkenti. Aynı zamanda ruhani merkezi. Mekong ve Nam Khan nehirlerinin kesiştiği noktaya kurulan yeşil doğası, temiz ve bakımlı sokakları ve etrafını çeviren onlarca şelalesi ile gezilesi bir yer. Şehir Budizmle içiçe: çeyrek saate yürüyebileceğiniz bir alan içinde tam otuziki tane Budist tapınağı var.  Şehir sıcak mevimde çoooook nemli. Yılbaşı civarı daha iyi.
 

http://www.simdigezelim.com/2012/09/luang-prabangta-sabah.html

9) Şeyseller, yağmur sezonunda 



Seyşeller'de tropik tatil ne kadara çıkar? "Çooook"  mu dediniz. Kendi araştırmanızı yapmadan bir seyahat acentasına giderseniz, evet haklısınız. Kısa bir arama yapınca otellerin geceliği 250 dolardan başlayıp 1000 küsurlara tırmanıyor. Ama, ama haritayı önünüze açıp şöyle bir plajlara göz atın. Sonra herhangi bir arama motorunda plaj ismi + pansiyon + apartman araması yapın ( Örn. beau vallon guesthouse apartment). Hmm dört kişilik apartman dairesi geceliği 180 lira, kişi başı 45 TL.  Daha küçüğü / ucuzu var mı? Başka plajda? Tabii. Ne kadar aradığınıza ve nerede kalmak istediğinize bağlı. Herkesin çok pahalı bildiği yerlerde bile kıyıda köşede kalmış uygun kalacak yerler bulmak mümkün. Elbette lüks olmaz, basit yerler olur ama fiyatı cep yakmaz. Seyşeller'de ekonomik lokanta bol ( balık yemeği 4 dolara) , ee pansiyonu da ucuza hallettiğinizi düşünün ( 45 TL). Ne kaldı geriye? Uçak. Ee onuda iyice arayın, sonuçta hiçbir şey yapmadan geçirilecek bir tatil için çok iyi bir yer burası.

http://www.simdigezelim.com/search/label/Seyseller


8) Atacama, Şili



Mars'a insansız araç gönderen araştırmacılar Mars'taki koşullara benzeyen bir yer arıyorlarmış, sonuçta Şili'nin Atacama çölünde karar kılmışlar. Mars'ta hayat belirtisi bulan araçtaki testlerin aynısını Atacama'da 3000 metre üzerinde kullanmışlar. Sonuç bayağı ilginç, Mars'ta olan ama Atacama çölünde olmayan şey hayat belirtisi. 
Çölün bazı bölgeleri yılda sadece 1 milimetre yağmur alıyor. Atacama'da ortalama yükseklik 2800 metre civarı olduğu için atmosferin aşağı katmanlarını etkileyen bulutlardan etkilenmiyor. Zaten Atacama üzerinde fazla bulut örtüsü yok, malum çöl. Bir de doğru dürüst yerleşim olmadığı için ışık yok. Bu özelliklerden uzay gözlem istasyonlarının kurulması için en uygun yerlerden biri Atacama.

Sakin bir yani. Gürültü yok. Çölde çay. Ohh.


7) Salta, Arjantin

Salta, kuzey doğu Arjantin´de yaklaşık yarım milyon nüfusu olan sevimli bir şehir. Arjantinliler şehri öylesine seviyorlar ki takma adı ¨Güzel Salta¨. Salta 16 yy.da İspanyollar tarafından kurulmuş. Şehir eski binalarını halen koruduğu için ve doğal güzelliklere yakın olduğu için Arjantin´de son zamanların en popüler tatil kentlerinden. Salta´dan yakındaki şarap üretim merkezi Cafayete'ye gidebilir, Çaçtı´de yılda sadece 1 santim büyüyen 3-4 metrelik kaktüslerin yaşına ¨vayy bee¨diyebilir, Salta meydanındaki güzel kafelerden birinde soluklanabilir, teleferikle Saltaia tepeden bakabilir, Purmamarca kasabasındaki rengarenk tepelerde uzun yürüyüşler yapabilir ya da boş caddelerde hiçbir şey yapmadan takılabilirsiniz. Teleferikle şehre tepeden bakarken beyaz şarap her kadehte şehri daha da sevimli kılar ama aşağı kadar yürümeye kalkmanın bir anlamı da yok.


 http://www.simdigezelim.com/2008/05/bulutlara-yolculuk.html

 
6) Colonia del Sacramento, Uruguay

Colonia del Sacramento, Uruguay'ın en popüler tatil merkezlerinden biri. Şehir Uruguay'ın geri kalan kısmı gibi 30 sene öncesini değil en az 50 sene öncesini anımsatıyor: eski ama bakımlı binalar, sakin sokaklar, miladını çoktan tamamlamış olması gereken ama inatla kullanılmaya devam edilen kamyonlar, zor giden ama güzel duran boyası en az 20 senelik arabalar.Colonia'yı asıl popüler yapan Buenos Aires'in tam karşısında olması. Şehirle Buenos Aires'le arasında İstanbul-Büyükada ilişkisi var diyebilirim. Sadece bir saatlik deniz otobüsü yolculuğu sonrası ulaşılabilen şehir haftasonları Buenos Aires'lilerin akınına uğruyor. Haftasonu dışındaysa şehir booooş, sakin, tembelllll bir şekilde gezilesi.

http://www.simdigezelim.com/2013/01/colonia-del-sacramento-uruguay.html


5) Granada gölü, Nikaragua


36 derece. Nem çok yüksek. Granada'da herşey sıcak, çok sıcak. Geceleri terden sırıl sıklam olmanız garanti. Su bile sıcak, serinletmiyor. Ancak Granada güzel, Granada sakin, Granda gidilesi. Bu şehir en güzel hamakta yatarken bir elde kitap bir elde Victoria birasıyla anlaşılır.

http://www.simdigezelim.com/2008/04/yuksek-mevki-istiyorruuummm-granada.html

4) Goa kıyıları, Hindistan

Goa, Hindistan'ın tanınmış turizm merkezlerinden. Ama kolayca toplu turizmle gelen kalabalıklardan kaçabileceğiniz çok fırsat sunan bir yer. Sahiller uzun ama denizi boşverin: bizdeki denize giren buraya girmez. Günlüğü 5-7 dolara bir motor kiralayın ve yolların altını üstüne getirin. Diyeceksiniz yatmak bunun neresinde? Boş yollarda, hafif meltemi hissederek palmiyelerin altında ilerlemek herkese iyi gelir, size de.





http://www.simdigezelim.com/2013/05/goa-plaj-hindistan-kumsal-tatil.html


3) İnle gölü, Myanmar


İnle gölü, Myanmar'ın kuzey doğusunda yer alan ve denizden 850 metre yükseklikte yer alan doğası, yüzen adalarda yetiştirilen domatesleri, garip bir kürek çekim tekniğine sahip olan balıkçıları ve rahat yaşam sitili ile tanınan bir yer.

http://www.simdigezelim.com/2011/02/inle-golu.html


2) Parachilna, Avustralya 

Parachilna, Avustralya'nın uçsuz bucaksız çöllerinde ufacık bir yerleşim birimi: nüfusu toplam sekiz kişi. Bu sekiz kişi barı ve oteli işletiyor. Buraya her şeyden gerçekten uzaklaşmak isteyenler geliyor. Barmen her sene Almanya'dan gelen müşterilerinden bahsediyor. Beş sene öncesine kadar telefonları bile yokmuş, o zaman bazı müşterileri daha memnunmuş, şimdi yeni yapılan telekom kulesiyle birlikte internet bile var. Ben yerini yazdım, gitmesi sizden.

http://www.simdigezelim.com/2008/08/8-kisilik-kasabanin-11-kisilik-kriket.html



1)  Manakara, Madagaskar

http://www.simdigezelim.com/2012/07/manakara-dogu-madagaskar.html
Madagaskar'da yollar berbat. Başkentten yola çıktınız 6-8 saatte Antsirabe'ye vardınız, oradan (varsa) ertesi günkü trende yer bulup 10 saat kadar daha seyahat ettiniz. Oradan da parası olmadığı için bisiklet satın alamayan ve bu yüzden basit el arabalarıyla insan taşıyan "taksilerin" yardımıyla sahil boyunca 20 km daha gittiniz. İşte  "tatilde hiçbir şey yapmadan öylesine yatmak" isteyenlerim Nirvana'sı: deniz, sazdan kulübeler, balıkçı lokantası o kadar. Yol burada bitiyor. İyi tatiller.




Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...