Kuzeydoğu Burma'daki ( Myanmar) Inle Gölü


İnle gölü, Myanmar'ın kuzey doğusunda yer alan ve denizden 850 metre yükseklikte yer alan doğası, yüzen adalarda yetiştirilen domatesleri, garip bir kürel çekim tekniğine sahip olan balıkçıları ve rahat yaşam sitili ile tanınan bir yer.
Nyaungshwe
İnle gölü çevresi, turizm altyapısı olarak diğer Burma şehirlerine göre oldukça gelişmiş durumda ( ucuza pansiyonlar, hesaplı turlar ve makul yemekler var demek).

Göl ve çevresinde dolaşacakların çoğu" Nyaungshwe" kasabasında kalıyorlar. Bu kasaba dışında da kalacak yerler var ama ya uzak ve yolu yok, ya da fiyatları fazla.  Nyaungshwe'ye nasıl gelebilirsiniz? Mandalay'dan otobüs ( 8500 kyat) ya da uçak 42 USD. Yangon'dan uçak 91 USD ya da otobüs 18000 kyat ( 17-20 saat).

Nyaungshwe'ye geldiyseniz bir tekne turu almadan dönmek yok ona göre. Bir günlük göl turu için 12000-15000 kyat ödüyorsunuz. Kaldığınız yerden ayarlarsanız turun biraz daha düzenli olma olasılığı var: çatpat ingilizce bile tekne sürücüsü, ya da söz verilen yerlere gidilmesi gibi.
Kasabanın ana kanalı yakınında hemen herkes turistlere günlük tekne turu satmaya çalışıyor, turizm şirketleri de öyle. 2-3 ayrı rota var ama çoğu örtüşüyor. İlk gün gezdiniz, yetmedi farklı yerler  görke istiyorsunuz, mümkün. Gölün en uzak noktaları için pazarlık edin 25-30,000 kyat'a anlaşırsınız.
Tekneye bindikten sonra sürücü sizi önce göl üzerinden sonra aradaki kanallardan geçirerek çevreyi dolaştırıyor.


Burma'da köy yaşamından bir kesit görmek için kaçırılmayacak bir fırsat.



Göl çevresindeki yerlilerin en fazla zamanını toprak taşımak alıyor sanırım. Ya kanaldaki toprağı başka yere aktarıyorlar, ya da yüzen sazların üzerine attıkları topraklarla oluşturdukları sebze tarlalarına toprak taşıyorlar.

Teknedekiler hediyelik eşya satmak için anlaştıkları yerlere sizleri sokmaya çalışıyor: tam turist tuzağı. İsterseniz girin yoksa tekne sürücüsüne istemediğinizi belirtin yoksa 6-7 yere uğramanız gerekecek.

Göl çevresinde yağan yağmura göre değişen su seviyesi patikaları ve kanalları etkilediği için köylüler durmadan yeni derme çatma köprüler yapıyorlar.
Su yükselmiş, geçilmiyor: köprü yap. Su alçalmış kanal dar, kaz. Yaşam doğaya karşı devamlı bir yetişme telaşında geçiyor.
Aşağıdakilerde domates tarlalarına gübre atmaya giden çiftçiler gözüküyor.
Bu da domates tarlası. Merak ettiyseniz tadları gayet güzel, boyları biraz küçük onun dışında bildiğiniz domates. Yedikten sonra " bu domates su üzerinde yetiştirilmişe benziyor" diyene rastlamadım valla.
Neymiş? Burma'ya gidersek İnle'de domates yemek turistlerin ana görevlerindenmiş. Bu görevi  hakkıyla yerine getirenler kasabada günlüğü 1-2 dolara bisiklet kiralayıp civar köylere karadan gidebilir, yakındaki ılıcada gevşeyebilir ya da bütün gün tembellik yapabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...