Ubud ( Bali, Endonezya)

Ubud, Bali'nin en fazla turist ceken yeri kuta sahilinden sadece bir saat uzaklikta bir yerlesim merkezi. Aslinda yerlesim merkezleri demek lazim, 14 koyun toplu adi "Ubud". Ubud'un merkezi ve turist hizmetlerinin sunuldugu caddenin adi Maymun Ormani, ismin nereden geldigini merak edenler caddenin basindaki alanda biraz yuruyebilirler. Ubud'un guzelliklerini yasayabilmek icin Maymun ormani caddesinin disina on dakika kadar disina yurumeniz yeterli. yesilken iyice guzel gozuken pirinc tarlalari, tapinaklar, merakli ve konuskan koyluler sizi bekliyor. Yani Kuta'nin tam ziddi, demek ki Bali'de ticari turist merkezlerinden olabildigince uzaklasmak lazimmiz.


Bali'de pirincin yani sira, kakao ve kahve de yetistiriliyor. Kakao olgunlasmasina az bir sure kala goz alici kirmizi bir renge burunuyor. Bali'de de Vietnam da oldugu gibi kahve sever bir hayvanin yiyip sindiremedigi kahve taneleri cok yuksek fiyatlardan alici buluyor ( Luwak kahvesi).


Ubud'dan kisa bir araba yolculuguyla varabileceginiz Besakih tapinagi ya da "Ana Tapinak", Bali'nin en buyuk dagi olan Agung'un eteklerinde yer aliyor.
Bali Hinduizm'ini en yakindan bu tapinakta gorebilirsiniz, tabi zorla rehberlik hizmetleri satmak isteyen yapiskan insanlari gecebilirseniz. Onlar rehber almam konusunda israr ettikce ben de Turkce bilen rehber bulmalarinda israr ettim, isteksizce pesimi biraktilar. Ayni taktigi gazete satan bir adam da denedim ve Avustralya'da basilan Turklerin yerel yayini "Gunaydin" gazetesini elimde buldum, kacis yok satin aldim.




Besakih'te dua edilen yerlere Hindular disindakilerin girmesine izin verilmiyor, dua edilen kisima yakin oldugunuzu kopek sayisinin artmasindan anlayabilirsiniz: tanrilara adanan yiyecekler dua edildikten sonra sans getirsin diye kopeklere veriliyor.


Tirta Empul tapinagindaki ilicanin saglik ve iyi sans getirdigine inaniliyor. Son zamanlarda isleri iyi gitmeyenler ya da ruyasinda kotu seyler gorenler solugu bu tapinakta aliyor. Hindu inancini benimseyenler, yanyana akan butun sularin altinda teker teker yikanip dua ediyorlar ve sanslarinin iyiye doneceginden emin evlerine yollaniyorlar.




Balililerin Hindu inancina gore her sabah kahvalti etmeden once tanrilara bir parca mutlaka adak yapiliyor, bazilari ogle ve aksamlari da yapiyor ama herkes degil. Adak bir kac parca cicegin bir parca biskuvi ile birlikte hindistan cevizi agaci yapragindan yapilma bir tabak icine konulmasindan olusuyor. Bunlara ek olarak her ay evdeki yada calisma yerindeki her turlu demir bir araya toplaniyor ( catal, bicak, kasik, testere vs vs) ve sonra kutsanip bir adak yapiliyor. Her yerde bu adaklari gormeniz mumkun, mesela asagidaki soforun arabayi ve bizi "demir tanrisinin" korumasi icin sundugu adak.

Adaklar evlerin "en fazla ruh olan yerlerine" ve sokaklarda tanrilarin en fazla gectigi yerlere konuluyor, yerlerin nasil secildigini bir kac kisiye sordum, cevapladilar ama inanin anlamasi zor. Mesela lokanta sahibi lokantasinin dort bir yerine adak koyduktan sonra karsi kaldirima gecip oraya da adak koydu, neden karsi kaldirim soruma "cunku bugun tapinaga gidemeyecegim, karsi kaldirim tapinaga yakin" dedi. Simdi bu ne demek? Daha uzun kalip anlamaya calismak demek te, yolcu yolunda gerek.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...