Tokyo'da kar yağınca ( Japonya)

Japonya'yı gezmeyi seviyorum, orada başka yerlerde görülmeyen farklı şeyler oluyor. Japonların kafası farklı çalışıyor, hayata bakış açıları başka milletlerde yok. Aşağıdaki fotoğraflar bu kış çok kar yağan Tokyo şehrinden. Japonlar kardan adam yapmış, ama nasıl?

Kaynak: http://www.kirainet.com
 


.











Haftanın en iyi gezi linkleri

Bu ara yollarda değilim, o zaman seyahat sitelerini gezeyim dedim.  Bu ara aşağıdaki siteleri okuyorum, ilginizi çekerse bakıverin
 
http://drummerlizard.com/

Güneş Akdoğan'dan gezi, yürüyüş, kampçılık üzerine zımba gibi içeriğe sahip bir site. Sindire sindire gezmek isteyenler için birebir.  



http://www.adimadimdunya.com/

Mel Özşimşek çooook dolaşmış, çoook yazmış. Uzun uzun okumak için ideal.


http://iclaldunyayigeziyor.blogspot.com.tr/

Emekli olduktan sonra dünyayı gezmeye başlayan İclal öğretmenin web sitesi. "Hani çok gezmek isterdim ama çoluk çocuk, emeklilik, olmadı işte" diyenlere inat İclal hanım dünyayı arşınlıyor. Siz de onunla arşınlayın.

http://uzakrota.com

Gökhan Erdoğan'ın güzel bilgi oldu bloğu. "Gezi" mi dediniz? Son haberler burada.

www.kendingez.com

Taze yazılar, taze coğrafyalar, her daim yeni içerik.

yoldaolmak.com/

Kemal Kaya, pırıl pırıl kolay okuna bir blog. "Yolda olmak" duygusunu iyi anlatıyor. Kemal gene yolda. İmrendim.

http://www.varunagezgin.com/

Murat ve Yekta'nın 120+ ülkeye gerçekleştirdiği geziler, oku oku bitmez. Blog yenilenmiş tasarımıyla göz alıyor.

http://www.celebialper.com

"Alper çelebi"'nin sitesinde güzel bilgiler ve ilgi çekici fotoğraflar var. Son yazdığı Finlandiya gezi  rehberi Türkçe'de hakkında az yazı bulunan bir coğrafyayla ilgili, okunası.

http://cultureroutesinturkey.com/c/

Türkiye'de Kültür Rotası Yürüyüşlerinin öncülerinden Kate Clow ve arkadaşlarının bilgi dolu sitesi. Şu an için İngilizce.

http://sinanbali.blogspot.com.tr/

 Sinan'ın blogunu okumadan Balkanlar'a gitmeyin. En derinlemesine yazılar Corto Turco'da.
 
www.gezimanya.com

Türkiye'nin en kapsamlı seyahat sitelerinden biri. Çok yazar, çok içerik.

İndirimli uçak bileti almanın dokuz kolay yolu

Seyahate çıkarken bütçemizi en çok zorlayan madde genelde uçak biletidir. Uçak bileti alırken %82'ye kadar indirimli bilet almak mümkün. Nasıl mı?

1) Olabildiğince önceden yer ayırtmaya çalışın. Ayırtamadınız mı? Bileti almak için son ana kadar bekleyin. Bilet fiyatları ilk satışa çıktıklarında ve uçak kalkmadan önce boşsa çok düşüyor. Son anda alma seçeneği zamanı olanlar için daha uygun.


2) Salı-Çarşamba-Perşembe seyahat edin. Bu üç günde genelde daha az yolcu olur ve fiyatlar düşer. Ortadoğu gibi haftasonu tatili Perşembe-Cuma'ya gelen yerler için Pazar-Pazartesi-Salı daha ucuz günlerdir.

3) Sabah ve akşam saatlerindeki uçuşları değil gün ortasındakileri tercih edin. Bırakın sabah iş toplantısına yetişmek zorunda olan iş adamları tam ücreti ödesin, gün ortasında siz ucuza seyahat edin.

4) Mümkünse havayolundan mil kartı alın ve kullanın.

5) Havayolları bazen ( özellikle yoğun olmayan mevsimlerde) boş koltuklarında inanılmaz indirimler yaparlar ama reklam vermezler. Bunun nedeni iş için uçan müşterilerinden aynı yüksek ücreti almaya devam etmeleridir. Perakende uçak bileti yapan büyükçe acentelere telefon ederek ( www.ekobilet.com gibi) kampanya olup olmadığını sorunuz. Bazen internet sitesinde bulamayacağınız indirimlere telefonla ulaşabilirsiniz.

6) Aktarma yapılan uçuşlar daha ucuzdur. Vaktiniz varsa aktarmalı bir uçuşu seçin.

 7)  Çoğu gidiş-geliş bilet haftasonu gidilen yerde kalınınca daha ucuzdur, sorun.

8) Birden çok şehire uğramak istiyorsanız, çok duraklı bilet satma konusunda uzmanlaşmış bir firmanın websitesine göz atın.  Örneğin: Londra - Bangkok- Singapore - Manila -Australia - New Zealand - Fiji or San Francisco ya da Los Angeles ya da New York  Londra uçuşunu Lufthansa'dan ( demin baktım) 9700 dolara ya da http://www.roundtheworldflights.com gibi bir firmadan 1800 dolara alabilirsiniz. İndirim oranı tam %82!

9) Ucuz havayollarını kullanın. Bunların bir listesini şu linklerde bulabilirsiniz.


Avustralya ve Yeni Zelanda
Ortadoğu
Avrupa
Asya
Afrika
Kuzey ve Güney Amerika



Bir kaç tane de genel tavsiyede bulunayım:

Bilet satin alirken buradaki tavsiyelere uyarsaniz ucuza yurtdisi ucak bileti almaniz mumkun.


Yabancı websitelerinden en iyisi
http://www.kayak.com/ bu site hem ucuş hem de otel için kullanılabilinir. Bu site ödemeleri kendisi almıyor, yönlendirdiği siteden bilet alırsaniz ödemeyi yönlendirilen sitede yapıyorsunuz.
Kayak sitesi ( www.kayak.com) ABD kaynaklı, ayni isi yapan Avrupalı site ise h
ttp://www.edreams.com/ . Dünya çapındaki en büyük seyahat sitesi ise http://www.expedia.com/ ancak bu site her bilet basina 7$ ucret aliyor. Expedia'nin en iyi yani  kredi kart detaylarınızı kayıtlarinda tutmaları sebebiyle yolculukta iken internet kafedeyken bilet satın alıyorsaniz kredi kartı numaranızı girmek zorunda değilsiniz, güvenliği daha yüksek.

İyi uçuşlar,

Başar

Hostel nedir? (Resimli, adım adım açıklama)


 Simdigezelim.com'a abone olun, daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgiler posta kutunuza gelsin. Abonelik için buraya gidiniz.

Uzun süreli seyahate çıkanlara sorarsak hostelde kalmak otelde kalmaktan kat kat daha iyidir. Henüz uzun yola çıkmamış ve hostellerde kalmamış çoğunluk ise kestirip atar :" ben hostelde kalmam". Durun bir dakika, hostelde bir kaç hafta kalmadan niye hemen silip atıyorsunuz?  Size biraz hostelleri anlatayım, belki fikriniz biraz değişir de denemek istersiniz.

En temelden başlayalım: "Hostel" ne demek?  Birebir Türkçeye çevirirsek"yurt" anlamına geliyor ama anlamı tam örtüşmüyor. Gözünüzün önüne öğrenciliğinizde kaldığınız yurtlar gelmesin. Hosteller özellikle  uzun süre gezen yolcuların ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde tasarlanmış yerlerdir.

Günümüz de tipik bir hostelde aşağıdakilerin hemen hepsi bulunur:

Ortak kullanım alanı
Kitap değiş tokuş kütüphanesi
Sınırsız bedava internet
Kullanımınıza açık mutfak
Çamaşırhane
TV ve oyun odası ( DVD, Playstation vb.)
Kahvaltı
Sınırsız çay, kahve
Şehirle ilgili haritalar / otobüs rotaları / görülecek yerler vb bilgisi
Tur/Bilet alımında yardım
Çanta depolama
Bazen bisiklet, kano, kayık, araç kiralama
Bazen hostele ait lokanta / bar
Kiralık kasalar

Hosteller diğer yolcularla daha kolay ve rahat bir şekilde bilgi alışverişi yapmanızı sağlayan yerlerdir. Başka nerede öğle sıcağından dışarı çıkılmayacak kadar sıcak olduğunda hamaklarda mayışmış dört ayrı milletten insanla sohbet ederken uyuklayabilirsiniz? Başka nerede altı aydan beri aynı hostelde kalan su altı araştırmacılarından denizaltı akıntılarını öğrenebilirsiniz? Başka nerede resepsiyon görevlisi "kötü tarafı burası hep yağar, iyi tarafı kurutma makinası bedava, ben olsam beklemz çıkıp ıslanırdım" der? Başka nerede sizin gideceğiniz rotadan gelen insanlarla onlarca yüzlerce kez karşılaşırsınız?  Otelde değil elbet. Hostelde.

Hosteller eskiden öğrencilerin mekanı iken son yürmi senedir her yaşa açılmış durumda. Hostelde kimler kalır?

Genç-yaşlı her yaştan yolcu.
Çiftler ve çocuklu aileler.

 Uzun süreli dolaşanlar. Bu resim Japonya'nın Kyoto kentinde Khoasan hostelinde kalanlara ücretsiz verilen Japon kaligrafi dersi  sırasında çekilmiş.
Kalınacak ortam nasıl?

Genelde basit bir odada ya da yatakhane de kalırsınız. Bir çok hostelde yatakhanede kalmak istemeyenler için odalar da kiralanır.



Hosteller sadece yatakhane demek değil. 2 kişilik ya da daha fazla yataklı odası olan bir çok hostel var.  Örneğin Bangkok'taki Lub d hostel sitesinde hostellerindeki odaları aşağıdaki gibi tanıtmışlar.Genelde banyo ve tuvaletler ortak kullanım alanıdır. "Iggh, herkesin kullandığı banyoya giremem" demeyin, o kadar hanım evladı olmayın her sene milyonlarca kişi hostellerde gayet rahat kalıyor. Sadece size ait banyo olsa kötü mü olur? Tabi iyi olur ama olmazsa da bunun gezmemizi engellememesi gerekir. Her an her yerde rahat etmek istiyorsanız, niye evinizi terkediyorsunuz? Onun yerine oturun evinizde, gezi bloglarını okuyup iç geçirin.




Hostellerde en fazla bilgi paylaşımının ve geyiğin yapıldığı ortak kullanım alanları aşağıdaki gibidir. Bu fotoğraflar Lizbon'daki Yes! hostelinin sitesinden alınma.




Yemek pahalı mı dediniz?  Kendiniz yapın o zaman.  Japonya'da bir hostelin mutfağından.

Bu da Seattle ( ABD) City hostelin bahçesinde mangal yapmak isteyen yolcular için.

Aynı hostelin ping pong odası.




Bütün hosteller aynı kalitede değil tabii ki. Bazılarında kalmak için gerçekten çaresiz kalmanız lazım. Ama %95 ihtimalle iyi bir yerde konaklamanızı sağlayacak bir kaç numara var. Onları da bir sonraki yazıda yazacağım, hem Yol _ Para- Zaman dizisine buradan bağlantı yapmış oluruz.

Ucuza Uçak Bileti Bulmak İçin ( Yol -Para- Zaman 2)


 Simdigezelim.com'a abone olun, daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgiler posta kutunuza gelsin. Abonelik için buraya gidiniz.

Önceki yazıdan devam edelim.

Uçak bileti alırken yapacağınız seçimler bilet fiyatını normal günlerde %50'ye kadar etkiler, bayram gibi kalabalık günlerde ve illa şu saatte uçmam gerekir denilen zamanlarda ise normalin 10 katına kadar çıkabilir. Bu yazıda rota için uçak biletinizi nasıl 7964 dolara ya da daha iyisi 684 dolara satın alabileceğinizi göreceğiz, sonra da biraz daha fazla ödeyip 792 dolara bileti alacağız. Niye? Nasıl? Aşağıda.

Daha rahat anlaşılması için gerçek bir yolculuk planlar gibi araştırmalarımızı tapacağız. 11 Ağustos Cumartesi İstanbul'dan Kuala Lumpur'a gidip oradan 19 Ağustos Pazar günü geri döndüğümüzü varsayalım. Aşağıda bazı web sitelerinden kopyaladığm arama sonuçlarını ve fiyatları göreceksiniz, belki de tam göremeyeceksiniz: bilgisayar ekranınızın büyüklüğüne göre bazı fotoğraflar ekranda tam çıkmayabilir,  üzerine tıklayarak tam boyutta görebilirsiniz. Ya da daha da iyisi aynı sitelere gidip kendiniz deneyin.

İlk önce THY'nin sayfasına girip bir bakalım. Ama uyarmadı demeyin THY bir çok yabancı havayoluna göre daha pahalı olacaktır. Barcelona ve Machester sponsoru olup Kobe Bryant'ı reklamlarından oynatmak ucuz bir reklam türü değil, o reklamların parası senin benim alacağımız bilete dahil. THY hizmetine bir şey diyemem şimdi, iyi ama bite ücretleri için aynı şeyi söyleyemiyorum. Ucuzluk istiyorsak genelde başka yerlere bakmamız lazım. Hadi başlayalım.

www.thy.com.tr 'de tarihleri girip arayalım.


Her şey dahil 2578 TL.  Hmm ya bir hafta sonra Şeker Bayramı sırasında gitsek?  Gidiş tarihini 18 Ağustos yapıp tekrar fiyata bakalım. Bu sefer 3049 TL ye yükseliyor. Bayram etkisi.



Ee o zaman başka havayollarına bakalım.  www.hipmunk.com  sitesi bütün uçuş olasılıklarını tek bir sayfada veriyor, çok kullanışlı. Arama seçeneklerini girdim aşağıdaki sayfa çıktı. Resme tıklatıp büyütün yoksa görmesi zor, çok seçenek  var. Bakın en düşük fiyat 853 dolara geriledi yani ( 853x1.83= 1560 TL). Tek bir hareketle 2578 TL den 1560 TL ye indik: 1018TL cebimizde kaldı . Fena mı?  Hmm yok bu iyi değil, çünkü iki aktarma var. Başka seçeneklere bakmalı. Bu arada dikkatinizden kaçmamıştır. En düşük fiyat 853 dolar tamam ama en pahalısına demeli: tam 7964 USD! Kim veriyor bu parayı?   Şirketler tabii. Bizim gibi kendi cebinden bilet alanlar elbet en düşük fiyata bakıyor, şirket cebinden alanlarsa tam vaktinde kalkan ve en rahat olanından. Elin parasını harcamanın kolaylığı bu.Uçak şirketleri bu yüzden iş için uçanları seviyor, sizin bizim gibi yolcular pek para getirmiyor onlara.

Peki daha iyi bir seçenek var mı? Başka bir siteye bakalım. www.kayak.com. Bu sitenin en sevdiğim yanı kolay kullanımı ve "esnek tarihler" seçeneği.  Yani uçuş tarihinizin 3 gün öncesi ve sonrasını araştırıp size fiyatları vermesi.  "My dates are flexible" seçeneğini seçerseniz, ekranda -+3 days seçeneğini grileşiyor. Bunu yapın, işimize yarayacak.



veeee arama sonuçları.


Fiyat seçenekleri bir tablo olarak geldi. Bakalım, bakalım 11 Ağustos gidiş, 19 Ağustos geliş=  792 dolar. Bakın eğer 11 Ağustos yerine 12 sinde gidersek , fiyat 713 dolara düşüyor, ayın 13ünde gidip 19'unda geri gelirsek fiyat 685 dolara düşüyor. Gidiş geliş tarihiniz esnek değilse 7964 dolarda ödeyebilirsiniz, ama esnekseniz tamamıyla aynı rotayı 685 dolara da gidebilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında "zaman" bir zenginlik birimi. Eğer yolculuk tarihleriniz ile oynayabilirsiniz, inanılmaz indirimler almanız olası.

Neyse bir kaç siteyi daha dolaşalım, aynı biletin farklı fiyatlarla satıldığını çooook gördüm.  Şimdi de www.vayama.com ' a bakalım.



Yok, burada en düşük bilet 838 dolar. Aramaya devam. Bir de İstanbul merkezli www.ekobilet.com'a bakalım. Güzel, güzel. Ekobilet'in fiyatları da www.kayak.com ile neredeyse aynı.

 Daha bakılacak siteler var: www.expedia.com, www.priceline.com, www.bestflights.com.au . Hepsi iyi siteler, şimdi baktım fiyatları hafif daha pahalı ama yine de bakmak lazım.

 Burada duracak mıyız? Yok. Bir adım daha kaldı ama önce özetleyelim.

Ne yaptık?

İlk önce THY'ye baktık, genelde olduğu gibi pahalıca. Geçtik.

www.hipmunk.com'a baktık, kaç tane uçuş var nerden geçer fikrimiz oldu.

www.kayak.com 'da iyi fiyatlar bulduk ama durmadık.

www.vayama.com daki fiyatlar daha yüksekti, geçelim.

www.ekobilet.com 'a baktım. Sonra  www.expedia.com, www.priceline.com, www.bestflights.com.au . Şimdi de son adıma geldik. İnterneti dünyasını terkedip telefona sarılıyoruz.


Niye telefon? Bir havayolu olduğunuzu düşünün uçak boş, dolmuyor. Panikliyorsunuz. Uçak boş gitse de dolu da gitse masraflar aynı. Biletleri ucuzlatıp çok düşük fiyata verseniz, uçak dolabilir ama önceden bileti verdiğiniz müşterileriniz kızabilir. Daha kötüsü tur şirketleri sizden devamlı bu fiyatları bekleyebilir. Ne yaparsınız? Tanıdığınız bileti hızlı satabileceğine inandığınız bazı acentelere internete konulmaması şartıyla kampanyalı bilet verirsiniz. Kim bu acenteler? Gazetelere bir göz atın, genelde anormal düşük fiyat veren bir kaç yer göreceksiniz. Siz arayınca o biletlerin bittiğini ama biraz daha pahalı başka biletlerin olduğunu söyleyeceklerdir. Arada gerçekten düşük fiyat veren çıkacaktır. Deneyin. Bilet alalım mı artık? Yok, bir adım daha ekleyeyim. Bu da telefonla yapılacak bir iş.Türkiye'de fazla iş yapmayan temsilcilikleri küçük olan ama istediğimiz yer uçan küçük havayolların bakalım. Mesela Türkmenistan havayolları, İran havayolları, Azerbeycan havayolları. Bu gibi havayollarının rota sayısı düşüktür ama fiyatları genelde makul olur.

Bayağı bir bilet arama yönteminin üzerinde geçtik. Zaten 7000 küsur dolar öedeyecek halimiz yoktu, THY'nin 2578TL lik promosyon fiyatından 1126 TL düşüğe 793 dolara( 1451TL) ye istediğimiz tarihlerde bilet bulduk. Artık bilet almaya hazırız, değil mi? Evet, ama henüz bileti almayın. Size kalınacak yerleri de anlatayım, sonra seyahat masraflarını toplamda kısmanın ana ve en önemli kuralını beraber tartışalım.

Gelecek yazıda. 


Ucuza Uçak Bileti Bulmak İçin ( Yol -Para- Zaman 2)


 Simdigezelim.com'a abone olun, daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgiler posta kutunuza gelsin. Abonelik için buraya gidiniz.

Önceki yazıdan devam edelim.

Uçak bileti alırken yapacağınız seçimler bilet fiyatını normal günlerde %50'ye kadar etkiler, bayram gibi kalabalık günlerde ve illa şu saatte uçmam gerekir denilen zamanlarda ise normalin 10 katına kadar çıkabilir. Bu yazıda rota için uçak biletinizi nasıl 7964 dolara ya da daha iyisi 684 dolara satın alabileceğinizi göreceğiz, sonra da biraz daha fazla ödeyip 792 dolara bileti alacağız. Niye? Nasıl? Aşağıda.

Daha rahat anlaşılması için gerçek bir yolculuk planlar gibi araştırmalarımızı tapacağız. 11 Ağustos Cumartesi İstanbul'dan Kuala Lumpur'a gidip oradan 19 Ağustos Pazar günü geri döndüğümüzü varsayalım. Aşağıda bazı web sitelerinden kopyaladığm arama sonuçlarını ve fiyatları göreceksiniz, belki de tam göremeyeceksiniz: bilgisayar ekranınızın büyüklüğüne göre bazı fotoğraflar ekranda tam çıkmayabilir,  üzerine tıklayarak tam boyutta görebilirsiniz. Ya da daha da iyisi aynı sitelere gidip kendiniz deneyin.

İlk önce THY'nin sayfasına girip bir bakalım. Ama uyarmadı demeyin THY bir çok yabancı havayoluna göre daha pahalı olacaktır. Barcelona ve Machester sponsoru olup Kobe Bryant'ı reklamlarından oynatmak ucuz bir reklam türü değil, o reklamların parası senin benim alacağımız bilete dahil. THY hizmetine bir şey diyemem şimdi, iyi ama bite ücretleri için aynı şeyi söyleyemiyorum. Ucuzluk istiyorsak genelde başka yerlere bakmamız lazım. Hadi başlayalım.

www.thy.com.tr 'de tarihleri girip arayalım.


Her şey dahil 2578 TL.  Hmm ya bir hafta sonra Şeker Bayramı sırasında gitsek?  Gidiş tarihini 18 Ağustos yapıp tekrar fiyata bakalım. Bu sefer 3049 TL ye yükseliyor. Bayram etkisi.



Ee o zaman başka havayollarına bakalım.  www.hipmunk.com  sitesi bütün uçuş olasılıklarını tek bir sayfada veriyor, çok kullanışlı. Arama seçeneklerini girdim aşağıdaki sayfa çıktı. Resme tıklatıp büyütün yoksa görmesi zor, çok seçenek  var. Bakın en düşük fiyat 853 dolara geriledi yani ( 853x1.83= 1560 TL). Tek bir hareketle 2578 TL den 1560 TL ye indik: 1018TL cebimizde kaldı . Fena mı?  Hmm yok bu iyi değil, çünkü iki aktarma var. Başka seçeneklere bakmalı. Bu arada dikkatinizden kaçmamıştır. En düşük fiyat 853 dolar tamam ama en pahalısına demeli: tam 7964 USD! Kim veriyor bu parayı?   Şirketler tabii. Bizim gibi kendi cebinden bilet alanlar elbet en düşük fiyata bakıyor, şirket cebinden alanlarsa tam vaktinde kalkan ve en rahat olanından. Elin parasını harcamanın kolaylığı bu.Uçak şirketleri bu yüzden iş için uçanları seviyor, sizin bizim gibi yolcular pek para getirmiyor onlara.

Peki daha iyi bir seçenek var mı? Başka bir siteye bakalım. www.kayak.com. Bu sitenin en sevdiğim yanı kolay kullanımı ve "esnek tarihler" seçeneği.  Yani uçuş tarihinizin 3 gün öncesi ve sonrasını araştırıp size fiyatları vermesi.  "My dates are flexible" seçeneğini seçerseniz, ekranda -+3 days seçeneğini grileşiyor. Bunu yapın, işimize yarayacak.



veeee arama sonuçları.


Fiyat seçenekleri bir tablo olarak geldi. Bakalım, bakalım 11 Ağustos gidiş, 19 Ağustos geliş=  792 dolar. Bakın eğer 11 Ağustos yerine 12 sinde gidersek , fiyat 713 dolara düşüyor, ayın 13ünde gidip 19'unda geri gelirsek fiyat 685 dolara düşüyor. Gidiş geliş tarihiniz esnek değilse 7964 dolarda ödeyebilirsiniz, ama esnekseniz tamamıyla aynı rotayı 685 dolara da gidebilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında "zaman" bir zenginlik birimi. Eğer yolculuk tarihleriniz ile oynayabilirsiniz, inanılmaz indirimler almanız olası.

Neyse bir kaç siteyi daha dolaşalım, aynı biletin farklı fiyatlarla satıldığını çooook gördüm.  Şimdi de www.vayama.com ' a bakalım.



Yok, burada en düşük bilet 838 dolar. Aramaya devam. Bir de İstanbul merkezli www.ekobilet.com'a bakalım. Güzel, güzel. Ekobilet'in fiyatları da www.kayak.com ile neredeyse aynı.

 Daha bakılacak siteler var: www.expedia.com, www.priceline.com, www.bestflights.com.au . Hepsi iyi siteler, şimdi baktım fiyatları hafif daha pahalı ama yine de bakmak lazım.

 Burada duracak mıyız? Yok. Bir adım daha kaldı ama önce özetleyelim.

Ne yaptık?

İlk önce THY'ye baktık, genelde olduğu gibi pahalıca. Geçtik.

www.hipmunk.com'a baktık, kaç tane uçuş var nerden geçer fikrimiz oldu.

www.kayak.com 'da iyi fiyatlar bulduk ama durmadık.

www.vayama.com daki fiyatlar daha yüksekti, geçelim.

www.ekobilet.com 'a baktım. Sonra  www.expedia.com, www.priceline.com, www.bestflights.com.au . Şimdi de son adıma geldik. İnterneti dünyasını terkedip telefona sarılıyoruz.


Niye telefon? Bir havayolu olduğunuzu düşünün uçak boş, dolmuyor. Panikliyorsunuz. Uçak boş gitse de dolu da gitse masraflar aynı. Biletleri ucuzlatıp çok düşük fiyata verseniz, uçak dolabilir ama önceden bileti verdiğiniz müşterileriniz kızabilir. Daha kötüsü tur şirketleri sizden devamlı bu fiyatları bekleyebilir. Ne yaparsınız? Tanıdığınız bileti hızlı satabileceğine inandığınız bazı acentelere internete konulmaması şartıyla kampanyalı bilet verirsiniz. Kim bu acenteler? Gazetelere bir göz atın, genelde anormal düşük fiyat veren bir kaç yer göreceksiniz. Siz arayınca o biletlerin bittiğini ama biraz daha pahalı başka biletlerin olduğunu söyleyeceklerdir. Arada gerçekten düşük fiyat veren çıkacaktır. Deneyin. Bilet alalım mı artık? Yok, bir adım daha ekleyeyim. Bu da telefonla yapılacak bir iş.Türkiye'de fazla iş yapmayan temsilcilikleri küçük olan ama istediğimiz yer uçan küçük havayolların bakalım. Mesela Türkmenistan havayolları, İran havayolları, Azerbeycan havayolları. Bu gibi havayollarının rota sayısı düşüktür ama fiyatları genelde makul olur.

Bayağı bir bilet arama yönteminin üzerinde geçtik. Zaten 7000 küsur dolar öedeyecek halimiz yoktu, THY'nin 2578TL lik promosyon fiyatından 1126 TL düşüğe 793 dolara( 1451TL) ye istediğimiz tarihlerde bilet bulduk. Artık bilet almaya hazırız, değil mi? Evet, ama henüz bileti almayın. Size kalınacak yerleri de anlatayım, sonra seyahat masraflarını toplamda kısmanın ana ve en önemli kuralını beraber tartışalım.

Gelecek yazıda. 


Bağımsız gezenler ( sırtçantalılar) için dünyadaki en ucuz 10 ülke

Diyelim yola çıkmak için istiyorsunuz, hem de uzun süre. Ama cepte pek para yok. Beklemekte istemiyorsunuz. O zaman cebinizdeki parayı en idareli şekilde kullanmak için aşağıdaki ülkeleri gezi planına alabilirsiniz. Numeo.com sitesine göre bağımsız olarak (tura katılmadan) dünyada en ucuz gezebileceğiniz ilk on ülkenin listesi aşağıda.

1)  Nepal
2)  Pakistan
3)  Hindistan
4)  Cezayir
5)  Bolivya
6)  Vietnam
7)  Mısır
8)  Bangladeş
9)  Endonezya
10)Makedonya


Arjantin'i %50 ucuza dolaşmanın yolu

Arjantin uzaklarda olmasına rağmen genelde bizimle paralel sorunlar yaşayan bir ülke. Onlarda da ekonomik krizler, darbeler ve ne yaptığını bilmeyen popülist yönetimler var. İşin ilginci onların krizleri de bizimkilere yakın zamanlarda oluyor: Arjantin'de geçen ay döviz kurları fırladı, ortalık karıştı (evet, zamanlama manidar).  Arjantin pesosu bizimkinden bile kötü değer kaybetti. Ancak devletin yanlış politikalarından dolayı Arjantin pesosunun daha da değer kaybedeceği düşünülüyor. Ülkede dolar kıtlığı başlamış durumda.  "Eee bundan bize ne?" demeyin. İşte Arjantin'i ucuza dolaşmanın yolu bu kıtlık.

Ülkede dolar karaborsaya düştüğünden dolayı "gayrıresmi" döviz büfelerinden para bozdurursanız karşılığında %50 fazla peso alıyorsunuz. Şöyle ki ülkede şu anda bir ABD dolarını bankada bozdurursanız size 7.9 peso ödüyorlar, ama "gayrıresmi" döviz büfelerinde aynı dolara 11,9 peso ödeniyor.  "Gayriresmi"  kurun adını da "mavi dolar" koymuşlar ve son fiyatı anında internetten yayınlıyorlar.  İşte Arjantin'i %50 ucuza dolaşmanızı sağlayacak web sitesi 
http://www.dolarblue.net/

Tek başınıza bilmediğiniz bir yerden para değiştirmek yerine kaldığınız yere sorun, size döviz büfesi bulma konusunda yardımcı olacaklardır. Bazı işyerleri de ödemeyi yabancı para birimiyle yapanlara "mavi dolar" kuru üzerinde hizmet ediyor, sormayı unutmayın.





Yasaklı site sayısı delirdi: son iki ayda 3 katına çıktı

Yıllar  ve Türkiye'de yasaklanan web sitesi sayısı aşağıda

2002 yılında yasaklı site sayısı:  1
2006 yılında yasaklı site sayısı:  4
2008 yılında yasaklı site sayısı:  835
2010 yılında yasaklı site sayısı:  1667
2012 yılında yasaklı site sayısı:  8409
2013 yılında yasaklı site sayısı:  10295
2014 yılının ilk iki ayı itibarıyla yasaklı site sayısı:   35038

Hakkaten ne ileri demokrasi de yaşıyoruz, di mi? Son 2 ayda yasaklanan site sayısı 25000 kadar artmış. Söylenen bahaneleri geçin, maksat halk yolsuzlukları öğrenmesin. İnterneti de gazetelere benzetmeye çalışıyorlar.  En iyisi okumayı ve düşünmeyi toptan yasaklayalım da kurtulalım.



Cumhurbaşkanına onaya gönderilen internete sansür yasası Türkiye'nin hem diğer "normal" ülkelerle ilişkilerini hem de ekonomisini  kötü yönde etkilemesi kaçınılmaz. Dış mihrak, lobi aramaya ne gerek var? Kendi elimizle ekonomiyi baltalıyoruz.

Not: Web sitesinden kastım IP adresi, yasaklanan her adreste en az bir site var. Bazen de binlerce olabilir : örnek yasaklı sites.google.com'da tek IP adresinde onbinlerce site var.

Dünyada bilgiye yasak koyan kaç ülke var? ( İpucu: çok az, biri de Tü...)

İletişim özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazlarından. 

Dünyada 200 kadar devlet var. Kiminde demokrasi, kiminde krallık, kiminde komünistlik, kiminde  diktatörlük var.  Halkını gölgede bırakmak isteyen, kolay kontrol etmek isteyen bilgiye erişimini kısıtlıyor.

Dünyadaki toplam 200 ülke arasında Google ürünlerinden birini bloklayan sadece dört ülke var: 

1) Türkiye 2) İran 3) Pakistan ve 4) Çin.  O kadar. Yasakçı ülkelerin haritası aşağıda.

İsyan, kaos ve hatta iç savaşın olduğu  Irak, Mısır, Tunus, Suriye gibi yakın ülkelerde bile böyle bir yasak yok. 

"İleri demokrasi" olduk ama bir ortadoğu ülkesi kadar bile özgürlükçü olamadık, iyi mi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...