Ucuza Uçak Bileti Bulmak İçin ( Yol -Para- Zaman 2)


 Simdigezelim.com'a abone olun, daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgiler posta kutunuza gelsin. Abonelik için buraya gidiniz.

Önceki yazıdan devam edelim.

Uçak bileti alırken yapacağınız seçimler bilet fiyatını normal günlerde %50'ye kadar etkiler, bayram gibi kalabalık günlerde ve illa şu saatte uçmam gerekir denilen zamanlarda ise normalin 10 katına kadar çıkabilir. Bu yazıda rota için uçak biletinizi nasıl 7964 dolara ya da daha iyisi 684 dolara satın alabileceğinizi göreceğiz, sonra da biraz daha fazla ödeyip 792 dolara bileti alacağız. Niye? Nasıl? Aşağıda.

Daha rahat anlaşılması için gerçek bir yolculuk planlar gibi araştırmalarımızı tapacağız. 11 Ağustos Cumartesi İstanbul'dan Kuala Lumpur'a gidip oradan 19 Ağustos Pazar günü geri döndüğümüzü varsayalım. Aşağıda bazı web sitelerinden kopyaladığm arama sonuçlarını ve fiyatları göreceksiniz, belki de tam göremeyeceksiniz: bilgisayar ekranınızın büyüklüğüne göre bazı fotoğraflar ekranda tam çıkmayabilir,  üzerine tıklayarak tam boyutta görebilirsiniz. Ya da daha da iyisi aynı sitelere gidip kendiniz deneyin.

İlk önce THY'nin sayfasına girip bir bakalım. Ama uyarmadı demeyin THY bir çok yabancı havayoluna göre daha pahalı olacaktır. Barcelona ve Machester sponsoru olup Kobe Bryant'ı reklamlarından oynatmak ucuz bir reklam türü değil, o reklamların parası senin benim alacağımız bilete dahil. THY hizmetine bir şey diyemem şimdi, iyi ama bite ücretleri için aynı şeyi söyleyemiyorum. Ucuzluk istiyorsak genelde başka yerlere bakmamız lazım. Hadi başlayalım.

www.thy.com.tr 'de tarihleri girip arayalım.


Her şey dahil 2578 TL.  Hmm ya bir hafta sonra Şeker Bayramı sırasında gitsek?  Gidiş tarihini 18 Ağustos yapıp tekrar fiyata bakalım. Bu sefer 3049 TL ye yükseliyor. Bayram etkisi.



Ee o zaman başka havayollarına bakalım.  www.hipmunk.com  sitesi bütün uçuş olasılıklarını tek bir sayfada veriyor, çok kullanışlı. Arama seçeneklerini girdim aşağıdaki sayfa çıktı. Resme tıklatıp büyütün yoksa görmesi zor, çok seçenek  var. Bakın en düşük fiyat 853 dolara geriledi yani ( 853x1.83= 1560 TL). Tek bir hareketle 2578 TL den 1560 TL ye indik: 1018TL cebimizde kaldı . Fena mı?  Hmm yok bu iyi değil, çünkü iki aktarma var. Başka seçeneklere bakmalı. Bu arada dikkatinizden kaçmamıştır. En düşük fiyat 853 dolar tamam ama en pahalısına demeli: tam 7964 USD! Kim veriyor bu parayı?   Şirketler tabii. Bizim gibi kendi cebinden bilet alanlar elbet en düşük fiyata bakıyor, şirket cebinden alanlarsa tam vaktinde kalkan ve en rahat olanından. Elin parasını harcamanın kolaylığı bu.Uçak şirketleri bu yüzden iş için uçanları seviyor, sizin bizim gibi yolcular pek para getirmiyor onlara.

Peki daha iyi bir seçenek var mı? Başka bir siteye bakalım. www.kayak.com. Bu sitenin en sevdiğim yanı kolay kullanımı ve "esnek tarihler" seçeneği.  Yani uçuş tarihinizin 3 gün öncesi ve sonrasını araştırıp size fiyatları vermesi.  "My dates are flexible" seçeneğini seçerseniz, ekranda -+3 days seçeneğini grileşiyor. Bunu yapın, işimize yarayacak.



veeee arama sonuçları.


Fiyat seçenekleri bir tablo olarak geldi. Bakalım, bakalım 11 Ağustos gidiş, 19 Ağustos geliş=  792 dolar. Bakın eğer 11 Ağustos yerine 12 sinde gidersek , fiyat 713 dolara düşüyor, ayın 13ünde gidip 19'unda geri gelirsek fiyat 685 dolara düşüyor. Gidiş geliş tarihiniz esnek değilse 7964 dolarda ödeyebilirsiniz, ama esnekseniz tamamıyla aynı rotayı 685 dolara da gidebilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında "zaman" bir zenginlik birimi. Eğer yolculuk tarihleriniz ile oynayabilirsiniz, inanılmaz indirimler almanız olası.

Neyse bir kaç siteyi daha dolaşalım, aynı biletin farklı fiyatlarla satıldığını çooook gördüm.  Şimdi de www.vayama.com ' a bakalım.



Yok, burada en düşük bilet 838 dolar. Aramaya devam. Bir de İstanbul merkezli www.ekobilet.com'a bakalım. Güzel, güzel. Ekobilet'in fiyatları da www.kayak.com ile neredeyse aynı.

 Daha bakılacak siteler var: www.expedia.com, www.priceline.com, www.bestflights.com.au . Hepsi iyi siteler, şimdi baktım fiyatları hafif daha pahalı ama yine de bakmak lazım.

 Burada duracak mıyız? Yok. Bir adım daha kaldı ama önce özetleyelim.

Ne yaptık?

İlk önce THY'ye baktık, genelde olduğu gibi pahalıca. Geçtik.

www.hipmunk.com'a baktık, kaç tane uçuş var nerden geçer fikrimiz oldu.

www.kayak.com 'da iyi fiyatlar bulduk ama durmadık.

www.vayama.com daki fiyatlar daha yüksekti, geçelim.

www.ekobilet.com 'a baktım. Sonra  www.expedia.com, www.priceline.com, www.bestflights.com.au . Şimdi de son adıma geldik. İnterneti dünyasını terkedip telefona sarılıyoruz.


Niye telefon? Bir havayolu olduğunuzu düşünün uçak boş, dolmuyor. Panikliyorsunuz. Uçak boş gitse de dolu da gitse masraflar aynı. Biletleri ucuzlatıp çok düşük fiyata verseniz, uçak dolabilir ama önceden bileti verdiğiniz müşterileriniz kızabilir. Daha kötüsü tur şirketleri sizden devamlı bu fiyatları bekleyebilir. Ne yaparsınız? Tanıdığınız bileti hızlı satabileceğine inandığınız bazı acentelere internete konulmaması şartıyla kampanyalı bilet verirsiniz. Kim bu acenteler? Gazetelere bir göz atın, genelde anormal düşük fiyat veren bir kaç yer göreceksiniz. Siz arayınca o biletlerin bittiğini ama biraz daha pahalı başka biletlerin olduğunu söyleyeceklerdir. Arada gerçekten düşük fiyat veren çıkacaktır. Deneyin. Bilet alalım mı artık? Yok, bir adım daha ekleyeyim. Bu da telefonla yapılacak bir iş.Türkiye'de fazla iş yapmayan temsilcilikleri küçük olan ama istediğimiz yer uçan küçük havayolların bakalım. Mesela Türkmenistan havayolları, İran havayolları, Azerbeycan havayolları. Bu gibi havayollarının rota sayısı düşüktür ama fiyatları genelde makul olur.

Bayağı bir bilet arama yönteminin üzerinde geçtik. Zaten 7000 küsur dolar öedeyecek halimiz yoktu, THY'nin 2578TL lik promosyon fiyatından 1126 TL düşüğe 793 dolara( 1451TL) ye istediğimiz tarihlerde bilet bulduk. Artık bilet almaya hazırız, değil mi? Evet, ama henüz bileti almayın. Size kalınacak yerleri de anlatayım, sonra seyahat masraflarını toplamda kısmanın ana ve en önemli kuralını beraber tartışalım.

Gelecek yazıda. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...