Seyahat ederken soyulmamak için 10 tavsiye

Seyahate gideceksiniz aldı sizi bir düşünce “güvenli mi? soyulur muyum?”.  Aşağıdaki tavsiyeler uyarsanız soyulmanız çok düşük olasılık. Bütün tavsiyelere her zaman %100 uyun demiyorum, gevşeyin biraz. Tehlikeli olduğu bilinen bir yere mi gidiyorsunuz? Tavsiyelere uyma dozunu arttırın. Güvenli ve sakin bir bölgede misiniz? Tavsiyeleri unutmayın ama paranoyakta olmayın.
 















1)      Yerelleri dinleyin.

Bir yere gitmeyin derlerse genelde bir sebebi vardır. Bir kaç kişiye sorun hepsi de “aman oradan uzak durun”, “şunu yapma”  derse ısrar etmeyin.

2)      Şehri bilmediğinizi belli etmeyin.

Otelden çıktınız, biri yanınıza geldi, üç beş hoşbeşten sonra “şehre ilk defa mı geliyorsun?” dedi. Durumu tartın ama şehirde yeni olduğunuzu kimseye belli etmeyin, en azından ilk 2-3 gün. Sokakta durup uzun uzun haritaya bakmayın, illa bakmanız lazımsa bir kafeye dalın.

3)      “Bitli turistler” işi biliyor. Taktiği kapın.

Sırt çantalı yabancı turistlerin bizdeki bir takma adı da “bitli turist”tir. Parasız görünürler, hırsızlar onlara bulaşmaz. Siz de aynı taktiği kullanın. Üzerinizde dikkati çekecek fotoğraf makinası, saat, telefon taşımayın.













4)      Sarhoş olmayın.

Güvenli bir şekilde nasıl geri döneceğinizi bilmediğiniz mekanda içmeyin.

5)      Etrafınıza dikkat edin, özellikle sizi izleyen birileri varsa.

6)      Para ve değerli eşyalarınızı iyi gizleyin.

Mümkünse fazla değerli şeyleri taşımayın, güvenli bir yerde geceleyin ve orada bırakın. İlla üzerinizde taşımanız gerekenleri ( pasaport, kredi kartı vb) bir iç cebe koyun. Tek bir yerde koymayın bir kaç cebe dağıtın. O taktığınız bel cüzdanını bütün hırsızlar biliyor, ilk alacakları o olur tek yere bağlı kalmayın.

7)      Turistlerin olduğu mekanların önünde bekleşen satıcı, taksici ve “yardım edeyim nolur”culara  aksi kanıtlanana kadar kuşkuyla bakın. Niye illa turist mekanında bekleşşinler ki.



































8)      Güvenli olmadığı bilinen yerlerde karanlık ve tenha sokaklardan, sokakta takılan gruplardan uzak durun.

9)      Bazı şehirlerde taksicilerin soygun tapması adettendir. Yerellere sorun. Yoldan taksi çevirmek yerine telefonla çağırın ya da bulunduğunuz yere rica edin sizin için çağırsınlar.

10)  Şehre gitmeden önce haberleri izleyin, bölgeyle ilgili kitap okuyun. Ne kadar çok bilgili olursanız kandırılması o kadar zor bir turist olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...