Singapur'da Para Yakarak Tapınıyorlar

 
Singapur'un önemli bir kısım vatandaşı diğer dinlerin yanı sıra kendi atalarına tapmayı devam ettiriyor. Bu inanışın bir devamı olarak atalarına önemli günlerde para gönderiyorlar, nasıl mı? Yakarak.

Singapur hem Asya'nın hem dünyanın en gelişmiş en zengin yerlerinden biri. Ülke son 50 senede çok hızlı bir değişim geçirerek inanılmaz gelişmiş. Bir çok yeniliklerde önlerde olmayı kendine ilke edinmiş bu ülke sıra geleneklere gelince oldukça yavaş davranıyor. Ülke nüfusunun çoğunluğunu Çin kökenliler (%75) oluşturuyor. Geri kalanlarsa Malay ve Hintliler. Çinli nüfus Budizm, Hristiyanlık, Taoizm ve geleneksel dinlere inanıyor. Singapurlu Çinlilerin bir kısmı atalarının ölünden sonra yaşamaya devam ettiğine ve atalarına iyi davranır onlara hediyeler gönderirlerse atalarının onların yollarını açacağına ve hediyelerin karşılığını vereceklerini düşünüyorlar.

Çinli ataya inananların tapınmak için seçtikleri yöntem ise para yakmak. Yukarıdaki fotoğrafta sütunun üzerindeki küçük raf atalara küçük günlük hediyeler sunmak ve tütsü yakmak için. Sütunun hemen dibindeyse para veya başka maketler yakmak için tenekeler var.


 Sabah dükkanına gelen esnafın bir kısmı bu iş üzerine uzmanlaşmış mağazalardan aldıkları sahte para, ev, araba, iphone maketlerini yakarak bunları diğer dünyadaki atalarına gönderiyorlar. Duman ve pislikten bıkan Singapur yönetimi bu geleneği yasaklamayı düşünmüş ama söz konusu yerleşmiş bir inanç olduğu için vazgeçmiş. Şimdilik para yakarken etrafı rahatsız etmeyenlere hoşgörü gösteriyorlar.

Bu yazı ilginizi çektiyse bir de bunu okuyun: aynı geleneğin Hong Kong versiyonu:  http://www.simdigezelim.com/2011/02/hong-kongda-olum-ve-kargo.html


Son iki foto kaynak: stomp.com.sg

Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...