Hong Kong'da Ölüm ve Kargo

Hong Kong da toprak az insan çok. İnsanın dirisine bile yer yok, dünyanın metrekare başına en pahalı evleri burada. Hong Kongluların dairelerine tonlarca para ödemeleri yetmiyormuş gibi mezarlıklarda ateş pahası. Mezarları da daracık ( 20 x 20 cm). Ölen Hong Konglu önce yakılıyor ve kalıntıları aşağıdaki mezarlarda saklanıyormuş. Hong Kong merkezine uzak olan bir mezarlıkta aşağıdaki kadar bir yer (20 x 20 cm) yaklaşık 100,000 Hong Kong dolarına satılıyormuş, merkezde ise özel mezarlıklarda bu alan için üç milyon Hong Kong dolarını gözden çıkarmanız gerekiyor. Hong Kong hükümeti mezarlık fiyatlarını aşağı çekemeyip yeni alan yaratamayınca çareyi " En iyi küllerinizin denize savrulması" kampanyasında bulmuşlar.

Şimdilerde fotoğrafı aşağıda görülen mezarlar 50 sene öncesinde kalmış.
Artık Hong Konglu normal bir vatandaş ölünce bedeni yakılıyor, külleri denize savruluyor ve adı bir duvara kazınıyor sonra da fotoğrafları dijital ortama yükleniyormuş. Vefat eden kişinin adı üzerinde yazılan duvar artık onun mezarı olmuş oluyor, dileyen dokunmatik ekranlı bilgisayarlarda merhumun fotoğraflarını seyrederek mezara/duvara çiçek bırakıp ( gerçek ya da dijital) gidiyor.

Şimdi gelelim "Kargo" meselesine. Hong Konglular öteki dünyadaki merhumlara arada bir kargo gönderiyorlar. Nasıl  mı?

Yukarıda fotoğrafı bulunan "ölüye hediye" dükkanına gidiyorsunuz ve merhuma göndermek istediğiniz neyse onu seçiyorsunuz.
Bu bir şişe Cola'da olabilir. Markalı çanta ya da ayakkabı da....



Ya da oturma takımı. Sonra bir ateş yakıp satın aldığınız kağıt maketleri "merhumun eline geçmesi için dua edip" yakıyorsunuz.

İşlem tamam. Ister ev, ister araba gönderin.
Yok " ben merhumun ne seçeceğini bilemem" derseniz bir torba para gönderin.

"Kilosuna dikkat etsin" derseniz tartı,

"görünümüne dikkat etsin" derseniz telefon, ziynet eşyası,

"biraz çakırkeyif olsun" derseniz bira,

"dinlensin, gevşesin biraz" derseniz masaj koltuğu,

"canı sıkılmasın öteki dünyada" derseniz Wii oyun konsolu,

ya da müzik seti ,
gönderiverin. Artık Hong Kong usulü öteki dünyaya nasıl kargo gönderileceğini biliyorsunuz. Hala bu kargonun çalışacağına inanmıyor musunuz?  Valla, bir milyar üç yüz milyon Çinlinin bir bildiği vardır elbet.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...