Singapur Gezi rehberi ( Nasıl Gidilir / Gezilir? Ne Yenir? /Alınır? Nerede Kalınır? Kaça Çıkar?)

Bu yazıda Singapur hakkında aşağıdaki sorularınıza ve daha bir çoklarına cevap bulacaksınız.

Genel Bilgiler
Vize lazım mı?
Nasıl gidilir?
Nerede kalınır?

Ne satın alınır?
Nasıl gezilir?
Bütçe ne olmalı? Kaça çıkar?

Görülmesi gereken yerleri?

Ne yiyelim? Nerede Yiyelim?


Genel Bilgiler

Singapur, Güneydoğu Asya'da bir şehir devlet. Yüzölçümü İstanbul'un yaklaşık altıda biri. Nüfusuysa 5.5 milyon kadar, dar bir alanda bu kadar insan yaşayınca haliyle nüfus yoğunluğunda dünyada en yoğun 3. ülke ünvanını elde etmiş. Gerçi o kadar kalabalık gelmiyor insana ama neyse.

Bu küçük şehir-ülkenin ihracatı Türkiye'nin 3 katı ( Singapur'un 520 milyar dolar ihracatına karşılık Türkiye yaklaşık 175 milyar dolar ihracat yapmaktadır) . Kişi başı gelir de ise bizi iyice sollamış: Türkiye'nin 10400 dolarlık gelirine karşılık bu mini devletin vatandaşları kişi başına ortalam 56,000 USD'Yi evlerine götürmekteler.

İnsanların çok kazandığı bu ülkede hayat Türk'e pahalı diyebiliriz. Ancak her şey ateş pahasi değil. Singapur'daki yüksek fiyatlara bir örnek olarak en ucuz arabanın 260,000 TL olmasını verebiliriz.
Ucuzlupa örenek olarak Singapur'un neredeyse milli yemeği olan tavuk-pilav-çorba üçlüsü toplamda sadece 7 TL'dir. Yani ülkede deve yüküyle de para harcamak mümkün uygun bir bütçeyle de (ikinci şık biraz planlama gerektirir, bu gezi rehberini okumakla işe başlayabilirsiniz).


Singapur nerede?

Güneydoğu Asya'da Malezya ile Endonezya arasında bir ada devlettir.Aslında 60 kadar adadan oluşmaktadır ama Singapur'u ziyaret edenlerin %99.99'u sadece ana adada kalır. Diğer adalarda endüstri varken, ana ada düzenli ve yeşildir.


Singapur'un para birimi nedir?

Singapur'un para birimi Singapur dolarıdır. Simgesi SGD ya da S$ dir. Mayıs 2015 itibarıyla yaklaşık olarak 1 SGD= 2 Türk lirasıdır.



Vize lazım mı?

Singapur, Türk vatandaşlarına 30 güne kadar olan kalışları için vize uygulamıyor. 

Nasıl Gidilir?

Singapur'a İstanbul'dan hem direkt hem aktarmalı uçuşlar var. Aktarmalı uçuşlar genelde daha ucuz oluyor. Daha da ucuz bir alternatif olarak Singapur yerine dahaz ucuz bilet bulunabilinen Kuala Lumpur havaalanına uçup oradan Singapura yaklaşık 30 USD karşılığında otobüsle gelebilirsiniz. Bu yolculuk yaklaşık 6 saat kadar sürer.  "Ucuza uçak bileti nasıl alınır?" yazısı burada 
http://www.simdigezelim.com/p/takip-et.html

Nerede Kalınır?

Singapur ucuz bir ülke değil, Asya'nın en pahalılarından. Yine de uygun fiyatlı yerler bulmak mümkün. Bunun için şehrin merkezinden uzak mahallerde ya da sosyal seviyesi düşük olan Little India veya Geylang gibi mahallelere gitmeniz gerekir.  Kalınacak yer fiyatlarını araştırmak için şu linklere bakabilirsiniz: http://www.simdigezelim.com/p/ucuza-nerede-kalinir-hosteller-hostels.html
Bunlara ek olarak bir de www.airbnb.com sitesinden apartman dairesi kiralayabilirsiniz, özellikle kalabalık seyahat edenler için uygun olur.



Ne satın alınır? Alışveriş nasıl?


Singapur'da eşya fiyatları elektronik dışında ülkemize göre iki kata kadar daha pahalı. Bunun sebebi ülkenin yüksek gelir seviyesi ve kiraların yüksekliği. Yine de alışveriş etmek isteyenler için Singapur bir çok seçenek sunuyor. Modern AVM'lerde pazarlık hiçbir şekilde mümkün değilken, kenar mahallelerde esnafla pazarlık olağan sayılıyor.


Orchard Road: Singapur'un en ünlü alışveriş caddesidir. Caddenin her iki yanı irili ufaklı AVM'lerle ve markalı ürün satan dükkanlarla doludur. Alışveriş için olmasa da sıcaktan kaçmak ve yemek için cadde üzerindeki AVM'leri kullanabilirsiniz.



Elektronik: Şehirdeki en ünlü elektronik merkezi Funan Digital Life Mall. Bu AVM'de bilinen mağazalar yanında turistlere yönelik satış yapan küçük işletmeler de var. İnternette bu AVM'de (az sayıda mağazada) eski ya da bozuk malların yeniymiş gibi turistlere satıldığı yönünde yorumlar var. Aman dikkat! 


Mustafa Center: Hint mahallesindeki bu AVM sattığı malların çeşitliliği konusunda  "güneşin altında satılan herşey burada" diyecek kadar iddialı. Bana göre İstanbul Mahmutpaşa'nın tek binaya tıkılmış bir versiyonu.  Burası Singapur'daki diğer yerlere göre daha ucuz. Hafta sonları cidden kalabalık oluyor, gidecekseniz hafta arası daha iyi. Singapur'da uygun fiyatlı ıvır zıvır hediyelik arıyorsanız Mustafa Center ya da Chinatown ilk gideceğiniz yerler olmalı.


Scape: Singapur'daki nadir açık hava pazarlarından. Ufak tefek elişleri ve yerel tasarımlar burada satılıyor. Ayda bir haftasonu "bitpazarı" oluyor. Orchard road'un hemen paralelinde.


Nasıl gezilir?




Singapur'un  toplu taşıma sistemi gayet iyi çalışıyor. Ülkeye gelir gelmez hemen bir EZ-Link toplu taşıma kartı alın. Böylece metro ve otobüslere binerken bozuk para aramak zorunda kalmazsınız. Üstelik aynı kartı bazı taksilerde ve 7eleven gibi marketlerde de para yerine geçiyor. Ezlink kartınızı şehrin her yanında yaygın olarak bulunan 7eleven'lardan alabilirsiniz. http://ezlink.com.sg/

Singapur taksi ücretleri genelde uygun ama ama nereden ne zaman taksiye bindiğinize göre birden artabiliyor. Diyelim şehir merkezine öğlen taksiyle gittiniz, 3 km için 5SGD ödediniz. Aynı yeri akşam 5'ten sonra gelmek için 5 SGD taksi + 4 SGD şehir merkezi ek ücreti + 1 SGD geçiş ücreti + %25 gece ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ek ücretler taksilerin camlarında açık açık ve uzuuun uzzzunn yazıyor. Okuyun, şaşırmayın.



Görülmesi gereken yerleri?

Orchard road: Bu cadde sadece Singapur için değil bütün dünya üzerinde tüketim ekonomisinin sayılı tapınaklarından biri, alışverişi sevenlerin "Singapur'da tek geçerim" diyeceği cadde. Yanyana sıralanmış 30 kadar AVM, binbir çeşit marka. Cadde üzerindeki en yüksek fiyatlı mallar Ion alışveriş merkezinde en uygunlarda onun karşısındaki Lucky Plaza'da. Alışverişi benim gibi sevmeyenler bile bu AVM'leri sevecekler: malum dışarısı 30 derece %90 nem, içerisi serin.





Emerald Hill sokağı: Kalabalığın ve keşmekeşin içinde bir vaha. Orchard Road'un üzerinde sadece iki katlı şirin evlerden oluşan, sessiz ve sakin bir sokak.  Sokak üzerinde kiralık ev görünce araştırmacı gazeteciliğim tuttu, internetten kirasına baktım: 200 metrekarelik bir evin aylık kirası 38,000 TL. Bu sokakta sadece milyonerlerin oturduğunu söylemem gerekiyor mu?





Little India: Singapur nüfusunun yaklaşık %10'u Hint kökenli. Bunun üstüne ülkede sayıları 600,000'i bulan Hintli ve Bangladeşli inşaat işçisi güruhu var. İşte bu topluluğun evi özlediklerinde koşturdukları yer Little India. Mahallenin köri kokan caddelerinde dolaşmak için en iyi zaman hafta içi. Ya da hafta sonu gidip orijinal Hindistan tipi bir kalabalıkla dirsekleşirken dolu dükkanlara girmeye çalışabilirsiniz. Hint yemeği denemek için en iyi yerin burası olduğunu söylememe gerek var mı?  "Balık kafası köri" ( Fish head curry) yemeyeni dövüyorlar. Ben bilmediğim şeyi yemem diyenler için vejeteryen "dal" yemeği ( 4-5 çeşit çorba-sos-yoğurt vb) pilavla beraber geliyor ve iyi.



Arab caddesi ( Kampong Glam): Hintlilerin yeri olur da Arapların olmaz mı? Singapurla ticaret yapan ve sonradan buraya yerleşen Arap kökenli tacirlerin mahallesi Kampong Glam. İşte o mahallenin en hareketli yeri de Arap caddesi.  Türk yemeği özleyenler için 7-8 tane Türk lokantası var.




Haji Lane ( Hacı sokak):  Singapur'a gittin Hacı'yı gördün mü derlerse şaşırmayın, bu sokaktan bahsediyorlardır. Ivır zıvır hediyelik eşya, el sanatları, bir kaç sanatsal mekan, akşamları bar olan kafeler, yavaş yavaş yürüyerek kısa sokağın tadını çıkarmaya çalışan Singapurlular.





Milli Müze: Müzelerle aram iyi değil. Ama bu farklı. Bir kere ferah. Rahat rahat yemek yiyeceğiniz bir lokantası var ( Food for thought isimli). Al kitabını, ısmarla yemeğini, mekana gelen Singapurlulara arada bakarken acele etmeden ye iç. Yavaş servisin tadını çıkar.  Milli müzeyi öldürdüm ama hakkını yemeyeyim: Singapur'un tarihi ve sosyal olaylarla ilgili güzel sergileri var. Ama kahve ve kekleri daha güzel.




Esplanade: 60,000 m2'lik kültür merkezi: tiyatro ve konser salonları. Bina kimine göre bir sineğin gözüne, kimine göre de bölgenin kötü kokusuyla ünlü meyvesi durian'ı andırıyor. Yılın on ayı boyunca her akşam fuaye'de bedava müzik dinletisi ve her haftasonu da dışarıdaki bedava açık hava konseri var. Bilet fiyatları Türkiye'den ucuz.



Marina Bay Sands: "Abi gel bir kumarhane yapalım, kocaman olsun. Üzerine de şan olsun diye gemi kondururuz, herkes konuşur". Böyle demişler mi bilemem, ama üç tane gökdelenin üzerine gemi konursa ben konuşurum abiii. Yukarıda gemi, ortada otel, altında kumarhane, onun altında alışveriş merkezi ve onun da altında Venedik misali kayıkla dolaşabileceğiniz su dolu bir kanal. Ve bunların hepsi on sene önce suyun içindeymiş: burası denizin doldurulmasıyla yapılmış. Soldaki beyaz bina Bilim müzesi. Alışveriş merkezi pahalı ama yemek bölümü uygun ve lezzetli. Geceleri saat 20:00 de ışık gösterisi var: vasat.



Merlion Aslanı: Singapur'un simgesi. İlla da fotoğrafı çekilesi heykel. Singapur'da toplamda sekiz tane Merlion aslanı varmış, ben bunu çektim. Kaldı 7: diğer gezginler sıra sizde.
http://www.simdigezelim.com/p/takip-et.html

Akşam güneş ufukta alçalıp sıcaklık biraz düşünce ( çok değil 26 dereceye falan) burası tam yükünü almaya başlıyor. Aslanın hemen arkasında 10 kadar lokanta ve kafe var.



Singapore Flyer: Dönme dolap. Büyük. Çok övdüler. Bindim. Behhhhh.



Holland Village:  Holland Village gündüzleri hem ekonomik hem lezzetli yemekler sunan iki yemek merkezi ve kafeleri, geceleriyse canlı müzik yapan barlarıyla tanınıyor. Singapur'da canlı müzik yapan yer bulmak Türkiye'de dürüst politikacı bulmak gibi bir şey: bulunca yapışıyorsunuz, ama zor. Semtle ilgili biraz daha fazla foto ve açıklama burada.




Singapur Botanik ve Orkide  Bahçesi: Singapur'un en ünlü mekanlarından biri. Sabah 5 gece 12 arası açık. Alan geniş, görecek çok bitki var. Orkide bahçesi turistlerin en gözde yerlerinden. Havanın çok çok sıcak olmadığı bir saatte gidin yosak iki adımda nefesiniz kesilir: Singapur nemli burası daha da nemli.




Telok Ayer Pazarı: Yol sorarken buraya Çinli Singapurlular gibi Lau Pa Sat deyin havanız olsun. Telok Ayer " su körfezi" demek, şu anda denizden 1200 metre içeriden olan bu alan aslında denizmiş ve bu pazaryeri denizin kıyısında direkler üzerindeymiş. 1894 yılında şu andaki şekline şemaline benzer bir şekilde dökme demir kullanılarak yapılmış. O tasarım çok az değişiklikle ve bir sürü onarımla günümüze kadar gelmiş. Pazarın bulunduğu alan bugün gökdelenlerin arasında, bölgedeki tek kısa bina da bu pazar. Pazarda 50'den fazla lokanta var. Günün her yemeğinde uğrayabileceğiniz bir yer. Türk lolantası dahi var.

 China Town: Çin mahallesi Singapur'un fazla kontrollü fazla hijyen dünyasından uzaklaşmak, iyi yemek bulmak ve hediyelik eşya arayışına son vermek için ideal bir mahalledir. Bir öğleden sonranızı rahatlıkla ayırabilirsiniz.



 Tiong Bahru mahallesi: "Eskiden hor gördüğün o fakir genç vardı ya şimdi o fabrikatör oldu" lafının mahalleye uyarlanmış hali. Singapur'un ilk toplu konut alanı. Zamanla gözden düşmüş bu alan şimdilerde yeniden bir canlanma, yenilenme, kafe-lokanta-kitapçı-resim galerisi açma ve kendi deyimleriyle bohem ( bizim anlayacağımız haliyle entel-dantel) kültürün Singapur'da hayat bulduğu vahalardan biri olmuş. Valla ne diyim, hoş mahalle. Öyle görecek ahım şahım bir şey yok ama Singapur'un en iyi kahvesini yapan mekanla en iyi fırını burada. Bir yer iki turlarsınız sonra bir yer iki fırt çekersiniz gece olmuş.




Ion alışveriş merkezi 55.nci kat: Singapur'da bedava bir şey bulmak zor. Hayrettir, şehri tepeden görmek halen bedava:  Ion alışveriş merkezinin 4.katındaki sanata galerisi içine saklanmış asansörden 55.nci kata çıkıp:  "sana tepeden baktım ey Singapur" demeniz mümkün. Zaman zaman özel toplantılar sebebiyle 55.kata bedava çıkışlar askıya alınıyor, o zaman aynı kattaki lokanta ya da bara rezervasyon yaparsanız çıkışınıza izin veriyorlar aklınızda olsun.

Sentosa: Eğlence parkı, devasa lunapark. Çocuklarla gidilesi mekan.
 
Gardens by the Bay: Marina Bay Sands'in hemen arkasında çok büyük bir alan kurulan şehir parkı. "Betondan" yaptıkları canlı ağaçlar çok ilginç.

Clarke Quay, Boat Quay: Singapur nehri kıyısında kurulmuş yemek, eğlence ve alışveriş mekanlarının yanyana sıralandığı zevkli iki yerdir. Akşam güneş batarken hafiften dolmaya başlar ve gece yükünü tutar. Clarke Quay'de Japonları, Boat Quay'in paralel sokağındaysa Avrupalı olup Singapur'da çalışanları bulabilirsiniz.

Bütçe ne olmalı? Kaça çıkar?

Singapur zengin bir ülke dikkat etmezseniz cidden pahalı olabilir.  Aşağıda günlük harcamaları değişik bütçelere göre genel olarak sıralıyorum.

Düşük bütçe

Kalacak yer: Hostelde bir yatak yaklaşık 50 TL
Üç öğün yemek ( Yemek pazarlarında): 30-40 TL
Ulaşım ( EZLink kartı): 10-20 TL
diğer masraflar buna ek.

Ortalama bütçe


Kalacak yer: Otel odası 150-300 TL
Üç öğün yemek: 60-100 TL
Ulaşım ( EZLink kartı+ Taksi): 30-40 TL
diğer masraflar buna ek.


Yüksek bütçe
Singapur'da para harcamak isteyene yardımcı olan çoook yer var: gecesi 1700 dolara otel odaları, 400 dolarlık açık büfeler. Size kolay gele.




 

Ne yiyelim? Nerede Yiyelim?


Burada lezzetli yemeklerle uygun fiyatları birleştiren mekanları sıraladım. Normal bir lokantada ortalama 20-30 liraya tıka basa doyabilirsiniz. Singapur lokantaları temiz ve genel olarak kötü yemek yapmıyorlar.

Telok Ayer: Güzel mekan, bol çeşit, uygun fiyatlar ( bakın bu Singapur'da nadir), her damağa uygun lezzetler ( bildiğin Türk dönerci ve pideci de var: ne veriim abime?). Endonezya balık köftesi çorbası 9 TL. Dim Sum ( bir nevi buharda pişen mantı)  3-6 TL civarı. Kahve 2-5 TL.


Tiong Bahru Pazarı:Bu mahallenin yemek pazarında çok seçenek, çok lezzet var: en iyisi şu sayfaya gidip yemeğinize gitmeden karar vermek. Çok güzel bir web siteleri var:  http://tiongbahru.market/
Kaz eti, çorba ve pilav 7 TL.


Arap mahallesi : Türk yemekleri, Ortadoğu mutfağı, Endonezya ve Malezya yemekleri için. Endonezya yemekleri yapan Minang lokantası şehrin en iyilerinden (http://minang.sg/). Yemekle beraber bir bardağa dört baklava dilimine yetecek kadar şekeri sığdırmayı beceren kahve Kopi Susu'yu tavsiye ederim. Beğenmezseniz bile dehşet şeker oranını unutmazsınız. Normal yemek derseniz pilavla karışık et ve sebze güzel. Self servis, ortalama 12-15 TL ye çıkarsınız.



Holland Village:  Bu semtte gündüzleri kapalı pazarda yemek yiyip akşamları canlı müzik dinleyebilirsiniz. Geceleri müşteriler genelde şehirde yaşayan yabancılar. Vasat bir kafede vasat bir kahve 18 TL, pasta dilimi 20 TL.

Maxwell Food Center:  Singapur'un en çok bilinen yemek pazarlarından. Chinatown'un güneyinde geniş bir alana kurulu bu pazar her daim lezzetli, fiyatça uygun ve müşterisi bol. Tayland yemeği sevenlere doyuracak kadar Tom Yum çorbası 8 TL, Pad Thai 7TL.


Chinatown: Çin mahallesinde yemekler güzel. Mekana  göre kimi fiyatlar orta kimi uygun. Mahallede yemek yenilen sokağın üzerini belediye yağmurdan korumak için camla kaplamış: ne kadar yağmur yağarsa yağsın ıslanmıyorsunuz. Buna karşılık Singapur sıcak ve nemli havası bu dev şemsiyesinin altında kaldığı için öğlenleri burada yemek yerseniz hafif ateşte pişiyorsunuz. Akşam gelin ya da hamam kesenizi hazır edin. 20-30 TL.


Little India: Küçük Hindistan'da yüzlerce Hint lokantası var. Hint yemeği denemek için en iyi yerin burası olduğunu söylememe gerek var mı?  "Balık kafası köri" ( Fish head curry) yemeyeni dövüyorlar. Ben bilmediğim şeyi yemem diyenler için vejeteryen "dal" yemeği ( 4-5 çeşit çorba-sos-yoğurt vb) pilavla beraber geliyor ve iyi. Yemek pazarında yerseniz 8-10 TL, lokantada yerseniz 20-30 TL.



Liang court: Singapur'da yüksek sayıda Japon çalışıyor. Alışkanlıklarına son derece bağlı olan Japonlar işten çıkınca doğrru yemek yemeye Japon lokantalarının kümelendiği Liang Court AVM'ye gidiyorlar. Sushi ve diğer Japon yemeklerini yemek için en yerlerden biri burası. Fiyatlar uygun-ca. Sushi tabak 3-4 TL, Ramen kase 16 TL.




Kişisel bir tavsiye: Donut sever misiniz? Seviyorsanız, işte size çok güzel yapan bir mekan: Raffles City AVM'nin bodrum katındaki JCO. Şirket Endonezyalı. Pontianak şehrinde ilk tadına baktığımdan beri aramız gayet iyi. Küçük donutlardan alın tanesi 3-5 TL, tadlarına bakın: Forest Glam 1 numaralı tercihim.



Yerel tatlar: Singapur'a ve güneydoğu Asya'ya ait lezzetlerin biraz modern yorumunu tatmak ve arada kahve içmek isteyenler Old Town Coffee'ye gidebilirler. 20-30TL.

Singapurluların sabah kahvaltısı için tercih ettiği mekanlardan biri de Toast Box. Tost yapmıyorlar. Kahve, Hindistan cevizi reçeli, tost ekmeği, haşlanmış yumurtadan ibaret Singapur kahvaltısı 10 TL.  Bölgenin sevilen kahvaltı çorbası Laksa 9 TL.


 Yemekte maceracıyı sevenler Singapur'da her zaman değişik bir şeyler bulabilirler: kurutulmuş ahtapot ya da kertenkeleye ne dersiniz?




Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...