Dünyanın En Pahalı Arabalarını Singapurlular Satın Alıyor


Türkiye'de arabaların üzerine binbir vergi geldiği için yurtdışına göre oldukça pahalı satılıyorlar. Doğal olarak araba satın almak isteyenler fiyatlardan şikayetçi oluyorlar. Araba fiyatları konusunda şikayete gelince Singapurlular da bizden aşağı kalmıyorlar: lafı hemen "araba satın alma yetki belgesi"ne getiriyorlar.

"Araba satın alma yetki belgesi" ( COE: Certificate of entitlement) nedir?

Şöyle ki Singapur'da öyle cebinize para koyup araba satın almak mümkün değil, ilk önce devlete başvurup araba almak istediğinizi beyan ediyorsunuz. Onlar da sizi ayda iki kez gerçekleştirilen  "araba satın alma yetki belgesi" açık arttırmasına dahil ediyorlar. Eğer bu açık arttırmayı kazanırsanız size "araba satın alma yetki belgesi"ni veriyorlar ve ancak o zaman araba almaya hak kazanıyorsunuz. Peki ne kadar bu "araba satın alma yetki belgesi"?  Mayıs 2015'te Türk lirasıyla yaklaşık 165,000 TL  ( 80,000 Singapur doları). Yanlış okumadınız tam olarak yüz altmışbeşbin TL.

Parayı verdiniz, belgenizi aldınız. Şimdi arabanızı satın alabilirsiniz: tabii Singapur devleti burada da fiyatları arttırmak için elinden geleni yapmış ve vergi üzerine vergi bindirmiş durumda. Örnek olarak Türkiye'de liste fiyatı 50-60,000 TL civarı olan küçük bir araba seçelim. Aynı arabayı bugün Singapur'da herşey dahil ( yetki belgesi dahil) yaklaşık 260,000 TL ye teslim alabiliyorsunuz. 


Artık her sene araba değiştirirsiniz, ya da birden fazla araba alırsınız sanmayın. Araba satın alma yetki belgesi sadece 10 sene geçerli ve arabaya zimmetli. Yani on sene sonunda 165,000 TL'niz püffff uçuyor. Yeniden belge almak için açık arttırmaya girmeniz gerekiyor.

Bütün bu uçuk fiyatların sebebi Singapur devletinin vatandaşlarını kendi iyilikleri ve trafikte ömürlerini heba etmemeleri için toplu taşımaya yönlendirmesi. Ülkede  metro, otobüs ve taksi bol, fazla kalabalık değil ve ucuz.

Haa unutmadan küçük bir araba aldınız 260,000 TL verdiniz,masraflarınız orada bitmedi. Yılda yaklaşık 1200 TL Taşıt vergisi ve 4000 TL sigorta daha ödemeniz gerekiyor. Bir de trafiğin fazla olduğu saatlerde şehir merkezine her girişinizde sizden giriş başına 2 ila 4 TL alınıyor. HGS benzeri bir sistem bütün arabalar da var ( adı ERP: Electronic road pricing), merkeze yaklaşınca otomatik olarak sizden trafiği yoğun yere girdiğiniz için para kesiliyor. Sistem 1998'den beri çalışıyor ( insan aşağıda 1998 yapımı ERP sistem algılayıcılarını görünce neden biz aynı sistemi Boğaz köprülerine koymak için 2015'i bekledik diye soruyor ama neyse).

Motor hacmi 2000 cc civarındaki lüks arabaların fiyatlarıysa 600,000 TL civarına vuruyor.  Uzun lafın kısası: dünyanın en pahalı arabalarını gerçekten Singapurlular satın alıyor

Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...