Sakız almak için reçete gereken ülke: Singapur


Singapur Asya'da hem zenginliği hem de yasaklarıyla tanınan bir ülke. Yaşam standartı olarak dünyada ilk on içinde yer alan bu ülke, yasaklara uymayan vatandaşlarına acımamasıyla ünlü: yaya geçidini kullanmayanlara, tuvaleti kullanıp sifonu çekmeyene, bazı kokulu meyvelerle tren binenlere, anne babasını ziyaret etmeyen çocuklara vb konularda kanuna uymazsanız vay halinize. Hemen cezayı basıyorlar.

Singapur'da uygulanan başka bir yasak da sakız çiğnemek üzerine. Ülke 1992 yılında sakız çiğnemeyi tamamen yasaklamış. Sebep: sakızın sağa sola yapışıp yol, metro ve otobüslere verdiği zararın önüne geçilmesi. 1992'de yasak başlayınca sakız satışı tamamen yasaklanmış ve hem satanlara hem çiğneyenlere cezalar kesilmiş. Singapur 2003 yılında ABD'yle bir ticaret anlaşması yapmak üzereyken önlerinde iki engel kalmış: Irak savaşı konusundaki tutum ve sakız yasağı. ABD'li Wrigley firması ABD hükümeti üzerinden Singapur'daki yasağın kaldırılması için bayağı bastırmış ve bir ödün almış. 2003 sonrasında Singapur'da sakız çiğnemek değil satmak ve ithal etmek yasak hale gelmiş. Yani normal vatandaş yine sakız bulamaz ve çiğneyemez halde. Buna bir istisna getirmişler o da eğer doktorunuz "bu hastanın sakız çiğnemesinde sağlık yararı var" der ve  reçete yazarsa sakızınıza kavuşuyorsunuz. Yani Singapur'da sakız çiğnemek için mutlaka doktora gidip reçete almanız lazım. 


Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


1 yorum:

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...