Zanzibar Adası ( Tanzanya) 1 /2



Zanzibar, Tanzanya'nın Dar Es Salaam kenti açıklarında önemli bir ada. Öyle ki ülkeye resmi olarak Tanzanya Birliği adı verilmesinin sebebi bu ada. Tanzanya'nın bağımsızlığını kazandığı sıralarda Zanzibar'da ayrı bir devlet olarak bağımsızlığını kazanmış ama aynı kökten geldiği Tanzanya ile iç işlerinde bağımsız olması karşılığı birleşmeyi kabul etmiş. Zanzibar'ın Stone Town limanın geldiğinizde sanki kendisinin iç işlerinde bağımsız olduğunu gelen herkese bir kez daha anımsatmak istercesine pasaport ve gümrük kontrolu yapılıyor. Sanki yeni bir ülkeye giriyormuş gibi aynı formaliteleri yerine getiriyorsunuz.

Size biraz Zanzibar'dan bahsedeyim diyorum ama kendimi tekrarlamış olmayayım, bundan önceki gidişimde yazdığım Zanzibar yazıları şurada ve şurada ve şurada ve de şurada. Dört yazı yazmışım zamanında daha ne yazayım şimdi?

En son yazımı “merak etme Zanzibar yeniden görüşeceğiz” diye bitirmişim. Madem geri geldim, başlayalım: Nabersin Zanzibar, neler yaptın son sekiz senede?

Zanzibar'a indiğim gün Zanzibar Uluslararası Film Festivali'nin sondan ikinci gününe denk geliyor. Yabancı turistlerin yanı sıra çok sayıda Tanzanyalı a festivale gelmiş, dolayısıyla Stone Town oldukça kalabalık. Sokak satıcılarının yüzü gülüyor, daracık sokaklarda yoğunca bir trafik var.

Stone Town eskisine göre altyapısını biraz daha düzeltmiş, Forodhani parkı ve çevresi güzelce düzenlenmiş, kıyıda dolaşılacak küçük te olsa bir alan oluşmuş. Sokaklar daha iyi aydınlatılmış ama çok şey beklemeyin Stone Town'da bırakın geceyi gündüz bile yönünüzü bulmak kolay değil. Birbirini kesen yüzlerce daracık sokağın hangisine sapacağınıza karar verip doğru yolu bulmak uzun sürüyor, sora sora Bağdat bulunur ama Zanzibar'da zor.

Zanzibar'da dikkati çeken değişikliklerden biri otel fiyatlarındaki artış olmuş, eskinin 10-15 dolarlık yerleri en az dört katı fiyat ister olmuşlar. Daha fazla turist gelince bu herhalde kaçınılmaz.



Bir sonraki yazıda devam ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...