Yoldan portreler: Eul-Yong, iki senelik dunya turuna cikan Koreli

Size blogumda gezdigim yerleri cat pat anlatmaya calisiyorum. Gidilen yer, biraz fotograf , biraz neler hissedildigi vs. Ama bir sey eksik kaliyor: karsilasilan insanlar. Yola cikarken amaciniz daha cok yer gormek olabilir ama bir sure sonra gezilen yerler mi yoksa gorulen insanlar mi ilginc karismaya basliyor.
Gecenlerde kardesim Aysegul'le ayni konuda benzer seyler konusunca yolda karsilastigim bazi insanlari buraya yazmaya karar verdim. Bana ilginc gelen insanlarla bir suru seyler konustuk, ancak karsimdaki yaziya gecirecek kadar ilginc geliyorsa. Ona -diger sorularin yaninda- iki standart soru daha sordum, proje yonetiminden kalma aliskanlik -standart kullan ki karsilastirabilesin- , bir de herkesin diyecek bir seyi olan gerekirse daha cok soru dogurabilecek onemli iki soru :

1) Sana gore hayattaki en onemli uc sey nedir?
2) Simdiye kadarki tecrubelerin isiginda hayatta yasayarak ogrendigin en onemli sey nedir?



Not defterimde birikmis notlar var, su hamakta yatma keyfinden birazcik feragat edebilirsem ( hayat cok zorrr canim ) hepsini size aktaracagim. Gezi yazisi yetmedi simdi basiniza birde yoldan portreler cikartiyorum. Basliyoruz.



Eul-Yong, Guney Koreli, 33 yasinda. Esas meslegi mimarlik. Daha cok dolasmaya karar verince turizmle ilgili bir is aramis ve bulmus. Korenin en buyuk turizm sirketinde bir nevi sistem analisti imis, yola cikmak icin onu da birakmis. Iki sene surecek bir dunya turuna cikmis, belli bir kitada devamli seyahat yerine Dunyada hangi bolgede yaz varsa orada seyahat edip kis gelmeden kita degistiriyor. Eul-Yong ile Antigua'da karsilastik, yolculukta on ayi geride birakmisti. Iki gun beraber dolastik, burada yazdiklarim o zamandan suzup aldiklarim.
- Eul-Yong, sana gore hayatta en onemli uc sey nedir?
Birincisi, hayatimi nasil yasayacagima kendim karar verebilmek cunku bu benim hayatim. Kendi hayatimin kurallarini ben koyarim. Baskalarinin benim uzerimde etkisi olabilir ama son karar bana ait. Benimle ilgili kararlari ben alirim.Bu normal bir sey degil mi zaten?Hmm Korede degil. Bizim orada topluma uyman cok onemli. Mesela ben icmeyi sevmem ama isteyken her aksam cikista butun bolum icmeye gideriz. Gitmezsem olmaz, dislanirsin. Ee bu durumda sen ne yaptin?Mimarligi birakmamin ana sebebi buydu. Isimden cikinca bile nereye gidecegime karar veremiyorsam ne yapayim oyle isi. Bu arada yanlis anlama, Korede neredeyse butun isler boyledir. Ben kendime daha cok zaman ayirabilmek ve kendi hayatimin cidden sahibi olmak icin is degistirdim. (Gulerek) Sonra isi birakip yola cikacagimi soyledigimde arkadaslarim ve ailem delirdigimi dusundu. Yuzume karsi ne iyi diyenlerde arkamdan deli herif dediler. Asil delilik cevreme uyup hayatimi oldugu gibi devam ettirmek olurdu. Dedigim gibi bu benim hayatim.
Hayatimden sonra ikinci onemli sey, ailem. Asimov'un robotik kurallari gibi birinci kural ihlal edilemez. Aile cok onemli, bana hayir deselerde onlar benim destegim.

Ve ucuncu onemli sey, seyahat. Cok seviyorum bunu yaa. Daha onceden zengin olmaya calismazdim hic mesela. Simdi yoldayken bile birkac sey dusundum geri donunce deneyecegim, niye dersen cok param olursa daha da cok yerde dolasabilirim. Hem ailemi goturebilirim.

- Peki simdiye kadarki tecrubelerin isiginda hayatta yasayarak ogrendigin en onemli sey nedir?
Korede cok bilinen bir siir var. Tam tercumesi biraz zor ( durup dusunuyor). Diyor ki “ben goklerden geldim dunyaya, sadece piknik yapmaya”. Hayat kisa. Sandigimizdan gordugumuzden cok kisa. Bu dunyaya geldiysek piknik yapmamiz lazim, yani eglenmemiz lazim. Eglenmedigimiz iste, arkadaslikta, ulkede, sehirde, filmde, kitapta harcanan en ufak bir ana bile yazik. Hayat kisa, cok kisa. Kisa olmasinin yaninda cokta degisken hayat. Simdi sana diyorum ki onemli olan hayatin tadini cikarmak. Yarin annem olse ya da babam hasta olsa ve sen bana ayni soruyu sorsan belki farkli bir cevap alirdin. O zaman belki hayatta ogrendigim en onemli sey ailenle zaman harcamak derdim. Hayatin tahmin edilemezligi de aslinda hayatin kisa oldugunu ve en iyi sekilde en cok eglenerek yasamamiz gerektigini soylemiyor mu bize. Yarin ne olacagini bilemiyoruz. Ileriyi dusunmek cok ise yaramiyor. Piknige geldik, eglenmeyi unutmayalim.

Yoldan portreler arada sirada baska ilginc insanlarla devam edecek. Yorumlariniz varsa buraya ya da emailime beklerim efenim.

1 yorum:

  1. Hayatta önemli şey sağlık, huzur, mutluluk vaktini çok iyi geçirmektir.Yazıdakilere de katılıyorum.

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...