Kalasnikofunu oteki yana cevirirsen ben bir dondurma alacaktim: El Salvador





El Salvador , Honduras ile oynadigi bir futbol karsilasmasi sonrasinda cikan kisa savastan dolayi futbolla ilgilenenlerin ismini kesin duydugu bir ulke. Hemen soyleyeyim bu savasin sebebi futbol karsilasmasi degil, sadece bahanesi. Asil sebep o siralarda kotu olan El Salvador- Honduras iliskileri. Futbolda her yenilenin savas actigini dusunun :) .Bugun, San Salvador'dayiz. San Salvador, El Salvador'un baskenti: 6 milyonluk ulkenin 2 milyonu bu sehirde.

El Salvador, diger Orta Amerika ulkeleri gibi uzun suren bir ic savastan ancak 1990'larin sonunda siyrilmis. Ic savas sirasinda silah yasamin bir parcasi haline gelmis. Bugunde silah gunluk yasamda cok gorunuyor. Ic savas sonrasi, uyusturucu ticareti sebebiyle ceteler daha da guclenmisler ve silahlanmislar. Kendini korumak isteyen halkta daha da fazla silahlanma ihtiyaci hissetmis olmali ki basinizi nereye cevirseniz silah goruyorsunuz. Dagitim yapan Coca-Cola kamyonlarinda, sut, yogurt dagitan araclarda, eczanelerde, bankalarda, otellerde, giysi satan magazalarda, hatta bizim Mahmutpasa usulu kaldirima tezgah acan bazi magazalarda da tufekli korumalar var. Birkac gun sonra sonra gozunuz her yerde tufek gormeye alisiyor. Pazarda cantalarin yaninda dilerseniz fiseklik yada tabanca tasimak icin kemer alabiliyorsunuz.

Tamam, alistik artik derken canim dondurma cekti. Pazarin yaninda icine ancak 3-4 musterinin ayni anda girebilecegi kucuk bir dukkana girdim. Tezgahta gencten bir adam var. Tezgahin yaninda arkasi donuk musteri sandigim adam guvenlik gorevlisi cikti. Kucuk mekanda bana donunce kalasnikofuyla aramizda sicak bir elektriklenme olustu. Yaa bu kadar kucuk dukkani ne diye otomatik tufekle korursun be adam? diyecektim. Sonra vazgectim, 1) ben o ispanyolca cumleyi kurana kadar dondurmam erir, adam kanserden mevta olur, 2) Lazim olmasa ne diye koysunlar.

San Salvador'un benim icin en iyi yani ne idi derseniz, sinemalari diyecegim. Acaip film seyredecegim gelmisti, orijinal Ingilzce, ispanyolca altyaziyla oynayan filmlere baktim. Uc tane vardi, ucu de korku filmi. icimden “ demek ki Ingilizce korkulari Ispanyolca korkulara iyi tercume edemiyorlar “ dedim.

San Salvador sehir merkezinde Rosaria Kilisesi, Palacio nacional, yeni bitirilen katedral vb gibi yerler cok kisa zamanda bitiyor. Carsi icind dolasmak daha eglenceli. Ustelik El Salvador lular bayagi cana yakiin insanlar, herhangi bir soru sordugum neredeyse herkes yardimci olmak icin cirpindi durdu. Aksam hava karardiktan sonra sehirde dolasmak tavsiye edilmiyor, zaten sokaklar karanlik basinca cok hizli bosaliyor. Sizde mecbur hostele ya da daha iyisi sinemaya gidiyorsunuz.

Filmimi seyrettim, dondurmami yedim, karnim tok, altim kuru, eee yola cikma zamanidir yine. Nikaragua'da gorusmek uzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...