Stockholm Gezi Tavsiyeleri ve Fiyat Bilgileri (İsveç)


1)   İsveç pahalı bir ülke. Günlük gezilerinizi biraz detaylı planlarsanız daha ucuza getirebilirsiniz, ama yine de ekonomik olmaz. Planlamadan neyi kastediyorum?  Djurgarden bölgesine gidip bir büfeden aldığınız küçük bir şişe suya 8 TL, dandik bir sandviçe 45 TL vermek yerine önceden marketten alırsanız canınız daha az acır.


2) Stockholm'de şehir içi belediye otobüsü için bilet 14 TL. Bir yere git gel, gitti 28 TL. Ama 24 saatlik bilet 33 TL. İstediğin kadar dolaş.


3) Hava kışın soğuk ve kapalı. Bir kez daha tekrarlayayım:  hava kışın soğuk ve kapalı. Günde 4-5 saat gün ışığı, yağmur, rüzgar, kar, sıfırın altında dereceler. Yazın 5-6 hafta kadar hava bizim için ilkbahar denebilecek derecelere geliyor. Temmuz- Ağustos gibi. Stockholm'e daha önce Kasım ayında gitmiştim, şehirde sokakta gezinen turist sayısı bir elin parmakları kadardı, Ağustos ayındaysa turist bölgeleri oldukça kalabalık.


4) Temmuz, Ağustos aylarında Avrupalılar tatile topluca çıktığından dolayı oteller tam doluyor. Ağustos ayı sonunda Stockholm'de otel doluluk oranı %96'ydı.  Bu tarihlerde Stockholm'ü gezmeye karar verirseniz a) önceden yer ayırtın  b) bu imkanınız yoksa reklam yapmayan pansiyon, hostel gibi yerleri siz doğrudan arayın c) biraz şehir dışında olduğu için halen yer olan yerlere bakının ama yol parasını da hesaba katmayı unutmayın.



5) Kahve için. İyi yapıyorlar. Çok içiyorlar. Zaten dışarıdan büfeden su alsanız 20-25 sek ( 6-8 TL), güzel içimli espresso-latte vb alsanız 8-10 TL. Fiyatı Türkiye'ye yakın bir tek bunlar var.



6) İsveçlilerin rağbet ettiği bir yerde akşam yemeği yiyeceğim derseniz, erkenci olun.  Lokantalar akşam 18-20 arası doluyor, sonra boşalıyor.



7) Dışarıda yemek yiyecekseniz bir tomar para getirin, saçma pahalı: bir tabak somon için 100 TL, bir Sezar salata için 60 TL nasıl mesala? Onun yerine akşamları yemek satan marketleri deneyebilirsiniz: bir tam tavuk 18 TL.


8) Stockholm'de yarım saat yürüyün kesinlikle güzel bir parka denk gelirsiniz. İnsanları seyretmek ve ağaçlar altında biraz dinlenmek için bir sürü fırsatınız olacak, değerlendirin.




9) İsveçliler iyi eğitimli, iyi kazanan ve şaşırtıcı bir derecede kaba olan bir millet. Biri yolda size çarpar, otobüste ayağınıza basar, trende inerken dirseklerse özür beklemeyin  ya çok utangaç oldukları için ya da içlerindeki hödük vikingden dolayı olay mahallinden arkalarına bakmadan uzaklaşıyorlar.



10) İsveçliler utangaç olmalarıyla da tanınıyorlar. Stockholmlüler dilsiz değil, utangaç. Fazla konuşmuyorlar, "iki lakırdı etsem şunlarla" diye kasmayın.


11) İsveçliler alkol almayı küfelik olmakla eş tutuyorlar.  Bu kadar hızlı su içseniz hasta olursunuz, kadı ki adamlar alkolü neredeyse damacanayla tüketecek. Neyseki sadece Perşembe, Cuma, Cumartesi böyleler. Diğer zamanlarda içenlere iyi gözle bakmıyorlar.


12) Akşamları, özellikle perşembe ve cumaları "Sistem Bolaget" tabelası olan mağazaların dolmasının sebebi Stockholm'lülerin alkol depolama isteği. İsveç'te %3.5 tan daha fazla alkol içeren her türlü içkinin satışında devlet tekeli var : tekel mağazalarının ismi "Sistem Bolaget". Akşamları saat 18:00'e kadar açıklar, pazarları kapalılar.



13) Stockholm  14 ada üzerine kurulu. Şehrin yer aldığı takımadalardaki ada sayısıysa tam 30,000. Gezecek çok yer var yani. Stockholm'deyken şehir hatlarını kullanarak yakındaki adaları günlük turlar yapabilirsiniz. Biletler gidiş-geliş yaklaşık 50 TL.






14) Yukarıda anlattığım şehir hatları gemileriyle gidebileceğiniz yerlerden biri de Vaxholm. Güzel yer. Sakin kafeler, güzel pastalar, nefis kahveler, denize girenler, yelken yapanlar. Güzel yer demiş miydim?



 15) Stockholm bisiklete binmek için çok iyi bir yer. Her yerde bisiklet yolları var ve Stockholmlüler bisikleti günlük hayatlarında çok sık kullanıyorlar.  Bisiklet kiralayan bir çok mekan da var, aklınızda olsun.

 Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...