İsveç hakkında pek bilinmeyen 15 gerçek

İsveç yağmur yağmayan yaz aylarında gidildiğinde "burada her zaman yaşanır", kış aylarında gidildiğinde "burada bir gün bile durulmaz" dedirtecek bir iklim ve doğaya sahip bir ülke. Daha önce kışa yakın gittiğim için bu kez yazın gitmek elbette iyi oldu. Oturup Stockholm'ü yazacağıma İsveç hakkında az bilinen gerçekleri toparladım. Keyifli okumalar

1) İsveç'in resmi twitter hesabı @sweden'ı her hafta rastgele bir İsveçli yönetiyor. Biz de denense nasıl olurdu acaba?

2) İkea masa, koltuk ve kitaplık modellerine İsveç şehirlerinin, yatak, gardrop ve portmantolara Norveç şehirlerinin, masa ve sandalye modellerine Finlandiya şehirlerinin, halı ve diğer ıvır zıvıra da Danimarka şehirlerinin adlarını veriyor. Danimarkalılar yerde üzerine basılan hemen her İkea ürününe adlarının verilmesine sinir oluyorlarmış.

3) Dünyada alkolün en pahalı olduğu ülkelerden biri İsveç. Haftasonları uluslararası sulara çıkıp vergisiz alkol satan ve sonra bütün yolcular zom olmuş bir şekilde İsveç'e geri dönen gemi seferleri hep dolu. Bu arada alkol pahalı ama kişi başı gelirle alkol fiyatlarını kıyaslarsak Türkiye daha pahalı.


4) İsveç, lise öğrencileri okula devam etsin diye öğrencilere ayda yaklaşık 600 TL ödüyor.

 5) İsveçlilerin %89'u İngilizceyi konuşuyor. Tamam oran yüksek ama İngilizce'nin İsveç dilinden gramer yapısını ve bir çok sözcüğü aldığı düşünülürse normal. 
 6) İsveç'in başkenti Stockholm 14 ada üzerine kurulmuş. Şehrin coğrafi merkezi deniz üzerinde.

7) İsveç'te yıllık ücretli izniniz sırasında hasta olursanız "hastalık iznine" ayrılabiliyorsunuz, tatilden sayılmıyor.
 8) İsveçliler gelirlerinin ortalama %52'sini vergi olarak veriyorlar. Herkesin verdiği vergiyi internetten öğrenmeniz mümkün.

9) İnternetten dosya paylaşmayı kutsal sayan bir kiliseleri var: Kopimism ( http://www.bbc.com/news/technology-16424659 ). Dua etmek için CTRL-C ve CTRL-P yapıyorsunuz.


10) Kış aylarında sadece 4-5 saat gün ışığı olduğu için onda hava kapalı olduğu için nüfusun yaklaşık beşte biri depresyona giriyor. Devlet sosyal sigorta kapsamında depresyona girenleri gün ışığı lambası dağıtıyor. Lamabayı yakıp altına kuruldunuz mu sanal güneş tepenizde.


11) Yazları en ufak bir güneş bulduklarında parklarda, bahçelerde, balkonlarda giysilerini fora etmiş İsveçlilere rastlamak sıradan bir olay.
12) İsveç'te doğum izni 480 gün. Babalar bunun 60 gününü kullanabiliyor.

13) Dünyaca tanınan İsveç'in Volvo araba firmasının sahibi Çinliler.

14) İsveç'te yaklaşık 100,000 göl var. Ülke topraklarının %9'u göl.

15) İsveç, kişi başına düşen McDonalds restoran sayısında dünyada ABD'den sonra ikinci sırada.


Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...