Yetenekli Yöneticileri Evlat Edinen Japon Aileleler ve 1000+ Yaşındaki Şirketleri

Dünyanın en eski 1000 şirketi listesine baktım geçenlerde. 200 seneden çok yaşayan 5600 tane şirket var dünyada: bunların 3150 tanesi Japonya'dan. Yani dünyadaki eski şirketlerin beşte üçü sadece bir ülkede: Japonya. Niye acaba?


Dünyanın en eski şirketi gene tabi Japonya'dan: 705 yılında kurulmuş ve halen faal olan bir kaplıca/pansiyon: Nishiyama Onsen Keiunkan.   Tarihi bir daha yazayım 705. Develer tellal pireler berber iken Türkler daha Orta Asya bozkırlarında kımız içip ata binip " ya yola çıksak mı?" diye düşünüp henüz göç etmemişken kurmuşlar firmayı. 52 nesilden beri de aynı aile işletiyor iyi mi?

52 nesil mi? Yaa bu nasıl iş? İşine bağlı ve şirketi her türlü harp, salgın hastalık, kral değişimi, eşkiyalar, Dünya savaşlarından koruyup devam ettiren ailenin sırrı ne ola ?

Evlat edinmek efendim, iyi yöneticileri evlat edinmek. Hani hepimiz duymuşuzdur, Japonya'da firmalar devamlı iş garantisi veriyorlar diye. Bu onun bir üstü. Halen canlı bir Japon geleneğine göre aile şirketleri firmanın gelecek nesillere devamını sağlamak için eğer kendi aile içinden çok iyi bir yönetici bulamazsa dışarıdan birini firmanın başına geçiriyor. Baktı adam işini iyi yapıyor, ee o zaman firmanın aile elinde kalıp devamlılığını sağlamak üzere yöneticiyi nüfuslarına geçiriyorlar. Resmen. Evlat ediniyorlar. Uzun dönem düşünmek böyle bir şey olsa gerek.

En ufak bir maaş artışı karşılığında hemen şirket değiştirmek mi, yoksa şirketin resmen evladı olmak mı iyi? Ne dersiniz?


Dünyanın en eski firmalarının listesi meraklısı için şurada: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_companies

Kaynak: Slate











Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...