Haritalar, Modeller ve Hayat


 İngiltere'nin başkenti Londra'yı geziyorsanız büyük ihtimalle metroyu kullanırsınız: çok geniş bir kaplama alanı, sık trenler ve trafikten etkilenmemek herkese çekici gelir. Ama dolaşırken sadece elinizdeki metro haritasına bakarsanız bazen yolu gereksiz gere uzattığınız olur.

Örnek: Paddington istasyonundan Hyde Park kenarındaki Lancaster gate istasyonuna gitmek için  metroyu kullanırsanız Paddington'tan metroya binip iki durak gidip Notting Hill'e varmanız oradan aktarma yapıp iki durak daha gidip Lancaster Gate istasyonunda inmeniz gerekir.



Oysa yürüyerek gitseniz iki istasyon arası mesafe sadece 500 metre kadardır. Elinizdeki metro haritası yolu bu kadar uzattığına göre yanlış mı?

  Hayır.

Ama doğru da değil.

Durumu özetleyecek iki deyiş var.

1) Eğer tek aletiniz çekiçse size her şey çivi gözükür. Arada bir kafayı kaldırıp "ben ne yapıyorum, bunu yapmanın başka yolu var mı? demek herkese iyi gelir.

2) Harita ( varsayımlar, bütçeler, planlar vb) , bölgenin (gerçeğin)  kendisi değil modelidir. Model de gerçek değil gerçeğin "en uygun" anlatımıdır. En uygun bazen işe yaramaz.


Gezmek lazım bazen.



Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...