Yurtdışı Seyahat Sigortası Nasıl Satın Alınır?

Seyahate çıkarken gittiğim ülke zorunlu kılmasa da sigorta yaptırıyorum. Seyahat sigortası yaptırmamın sebebi hırsızlık ya da seyahatteki gecikmelere karşı olmaktan çok sağlık hizmetlerinin az olduğu ( Laos, Bolivya, Tibet vb) ya da çoook pahalı olduğu  (ABD vb) olası acil sağlık sorunlarının hemen çözülmesi için.   

Yurtdışı seyahat sigortası alımının dört püf noktası var.

1) Satın alacağınız sigorta poliçesinden ne beklediğinize karar verin.

2) Gideceğiniz  bölgeye uygun, ekonomik ve güvenilir bir sigorta şirketi bulun.

3) Şirketlerin okunmaması için küçük küçük yazdığı yazıları sabırla sonuna dek -YOLA ÇIKMADAN- okuyun.

 4) Şimdi satın alabilirsiniz. Ama bir şey ters gider ve sigorta şirketiniz aramanız gerekirse poliçenizi tekrar okuyun sonra bir daha okuyun sonra arayın. Ve hangi maddeye istinaden ne istediğiniz açıkça yazın / söyleyin.

Bu kadar.

Şimdi bu dört noktayı açalım.

1)  Türkiye'de seyahat sigortası yapan bir çok firma var, bunlar genelde Schengen vizesi almaya yönelik 30 gün süreli 30,000-40,000 Euro tavan ödemesiyle sınırlı poliçeler satıyorlar.

Schengen vizesi için istenen seyahat sigortası şöyle özetlenmiş: "Bu poliçe konsolosluğun zorunlu tuttuğu standart teminatlarda vize alabilmeniz için özel hazırlanmıştır. 30000 Euro teminat içerir. Vefat, sürekli sakatlık, ani rahatsızlık ve cenaze nakli gibi teminatlar içerir. Ayrıca dilerseniz bagaj kaybı gibi ek teminatları da ekletebilirsiniz."

Bir çoğumuz için bu sigorta poliçeleri yeterli olabilir ama Avrupa dışında az gelişmiş yerlerde seyahat edeceksek daha farklı koruma türleri sağlayan poliçelere bakmakta fayda var.Öyle ya Londra ya da Berlin'de hastalansanız hastane yanı başınızda. Peki  Nepal'de trek yaparken  hastalansanız ve en yakın hastane 3 gün uzaklıkta olsa ne yapacaksınız? Aynı sigorta poliçesi işinizi görecek mi? Hadi üç gün içinde hastaneye ulaştınız Nepal'de tedavi olabilecek misiniz? Belki en yakındaki gelişmiş bir hastaneye ambulans uçakla gönderilmeniz gerekecek ve bunun sigorta tarafından karşılanmasını istiyorsunuz.

Yani ilk önce sigortadan ne beklediğimize karar veriyoruz. Kısa bir yolculuk için gelişmiş bir ülkeye gidiyorsak basit bir seyahat sigortası işimizi görebilir. Daha uzun kalacaksak ya da başka riskler varsa daha çok korunaklı bir sigorta aramamız lazım.

2)  Uluslararası olarak hizmet alabileceğiniz belirli sayıda sigorta firması var. Türkiye'deki bir firmadan seyahat sigorta poliçesi satın aldığınızda genelde yerel sigorta firması da  gidip yabancı firmalardan sizin adınıza poliçe alıp aradan komisyon alıyor. Onun yerine siz doğrudan yabancı sigorta şirketlerinden hizmet alabilirsiniz.

Seyahat konusunda uzmanlaşmış ve tavsiye edebileceğim üç seyahat sigortası var. Onlar da:

https://www.truetraveller.com/

http://www.worldnomads.com/

http://www.worldwideinsure.com/

Bu firmaların websitelerine gidip aynı seyahat için poliçe teklifi isteyince bakın hangi sonuç çıkıyor.
Bu örnek için bir senelik bir seyahat sigortası satın alacağız ( Türkiye giriş-çıkış 365 gün, daha kısa değil), gezeceğimiz bölge ABD-Kanada ve Türkiye dışında tüm dünya olacak.



 
Bu sitede http://www.worldwideinsure.com/  acil durumda hasta nakil hizmetini limiti 5,000,000 GBP.




Bu sitede https://www.truetraveller.com/ aynı hizmet yani acil durumda hasta nakil hizmetini limiti 3,000,000 GBP.


Bu sitede http://www.worldnomads.com/ aynı hizmet yani acil durumda hasta nakil hizmetini limiti 5,000,000 USD.



Fiyatları da gördünüz aynı seyahat için biri 360GBP, diğeri 199,73 GBP ötekiyse 1144 USD istiyor.

Niye bu fark? Hem  a) Sigorta poliçelerinin kapsamları farklı hem de b) Sigorta şirketleri riski farklı algılıyor.



3) Sizin göreviniz durumunuza ve yol planlarınıza en uygun olan sigortaya poliçeyi okuyarak karar vermek.  Sigorta poliçeleri can sıkıcı uzunlukta ve bir sürü gereksiz ayrıntı içeriyor gibi gözüken ( ama öyle olmayan) dökümanlar . Mesela şunun gibi ( İngilizce sigorta poliçesi, Google translate ile bakabilirsiniz)

 https://www.truetraveller.com/True%20Traveller%20Insurance%20Policy%202014%20v2.pdf

Okudunuz mu? Şimdi sizce size en uygun poliçe hangisi? Her zaman en ucuzu en uygunu olmayabilir.

Sigortayı satın aldınız mı? Güzel şimdi poliçeyi basın ve yanınıza alın.

4)  Hiç istemeyiz ama diyelim ki başınıza sigortalık bir şey geldi. Sigorta firmasını aramanız lazım. İlk önce poliçenizi iyice gözden geçirin. Neyi alabileceğinizi ve haklarınızı bilir, isteyeceğinize karar verin. Arayın. Sonra da ısrarcı ve takipçi olun.

Sorunsuz ve güvenli seyahatler!




 Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...