Asya'nın kulak temizleyicileri: İş ve anti-iş ( bir işi yapmamak için para alınır mı?)

  Dünyada türlü türlü iş var. Ne kadar dolaşırsanız o kadar farklı işle karşılaşıyorsunuz. İlk başta size farklı gelen işlere ( kayıkla dolaşıp  kıyıdakilere çorba satanlar, kuş yuvası toplayıcıları vb) devamlı rastlayınca sonra alışıyorsunuz. Ama bazı işler var ki her daim ilginç.  Örneğin Asya'nın hemen her köşesinde karşınıza çıkan kulak temizleyicileri.


   Tayland, Vietnam, Hindistan veya Çin  sokaklarında kulak temizleme zanaatini icra edenleri caddenin bir köşesinde ellerinde cımbız ve pamuk gelip geçenleri temizlemeye ikna etmeye çalışırken görebilirsiniz. Hani bayağı da müşterileri oluyor. Diyeceksiniz ki niye? Bu ülkelere kulak temizleme çubuğu girmemiş mi? Yooo, marketlerinde kulak temizleme çubuğu var.  Herhalde eskiden kalma alışkanlık, görenek. Kulak temizletmek isteyenler bu zanaatkarların önüne oturuyorlar, onlarda 5 dakikada cımbız ve pamuk ile dikkatle kulağınızın içini temizlemeye girişiyor. İşiniz bitince parasınız verip ayrılıyorsunuz. Değişik bir iş dalı ama normal: alan razı veren razı.

Bir de bunun anti-iş sürümü var: kulak temizletmeme karşılığında sizden para istiyorlar.  Hindistan ve Nepal gibi ülkelerde kulak temizleyiciler ( bir çok defa şanslarını denedikten sonra) turistlerin kulak temizletmek için para ödemediğini ama temizletmemek için üste para verebileceğiniz keşfetmişler. Geçen sene gezdiğim Goa'da da bu durum vardı. Kulak temizleyici sinsice yaklaşıp birden turistin kaçamayacağı şekilde onu sıkıştırıp ( plaj, lokanta vb gibi bir yerde)  kulağını temizlemeyi teklif ediyor. Turist kabul etsin ya da etmesin parasını almadan da gitmiyor. Kulak temizleme hem işi yaptığınızda hem de yapmadığınızda ödendiğiniz çok nadir iş dallarından biri olsa gerek.

Bir de göbek deliği temizleyenler var ki onu da başka bir yazıya bırakayım artık.

Fotoğraf kaynakları: 1, 2, 3
 Haber kaynak: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2242882/Wax-work-Traditional-Indian-ear-cleaners-charge-25p-scrape-dirt-gunk-needle.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...