Unutulmuş Cennet: Banda Adaları ( Maluku, Endonezya) 1/3

 Endonezya'nın Maluku bölgesinde yer alan Banda adalarının yeri zamanında devlet sırrıymış. Adaların yerini bilenler çok büyük servetler yapmışlar. Adalar o kadar değerliymiş ki zamanında on adadan sadece birini satın almak için karşılığında New York'un ünlü Manhattan adasını vermişler. Banda adalarının yeri artık devlet sırrı değil, oraya giderek servet yapmanız da mümkün değil. Ama bir fısatını bulup Banda adalarına varabilirseniz sizi el değmemiş bir doğa, yüzlerce çeşit balığın kaynadığı mercanlar, adaların bekçisi gibi duran ateşli bir yanardağ ve dünya tatlısı bir halk bekliyor.

Banda 16.yy sonlarında dünyanın tek “hint cevizi” üreticisiymiş. Banda adalarında doğal olarak yetişen erik büyüklüğündeki hint cevizinin veba hastalığına iyi geldiği dedikodusu Avrupa'da yayıldıkça tüccarlar Banda adasının yerini bulmak için yarışa başlamışlar. Hollanda'lılar biri dışında tüm adaları ele geçirmişler. Onuncu ada olan Rhun adasını da İngilizler almış. Hollandalılar ne kadar uğraşırlarsa uğraşssınlar İngilizleri Rhun adasından söküp atamamışlar. Sonunda pes edip İngilizlere ada değiş tokuşu teklif etmişler: “size bizim kolonilerden Yeni Amsterdam'daki ( bugünkü New York) Manhattan adasını verelim siz de bize Rhun'u verin”. Değiş tokuş yapılmış. Rhun adası 400 sene önce neyse o, değişim yok. Manhattan'ın hikayesi çok farklı olmuş.

Adalara ulaşmak iyi bir planlama ve bol zaman gerektiriyor. Adalara en yakın şehir olan Ambon'dan yola çıkan feribot sekiz saat bir yolculuk sonunda ayda üç kez Banda'ya uğruyor. Ancak feribot günleri sık sık değişiyor ve iptaller de normal karşılanıyor. Bir de haftada üç kez sefer yapması gereken ama gerçekte kafasına göre uçan NBA havayolları var. Seyahat acentaları NBA uçak biletlerini satmıyor, illaki Ambon'da bizzat boy gösterip nakit ödemeniz gerekiyor.


1 yorum:

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...