Maluku (Baharat adaları) ve Ambon şehri ( Endonezya)

"Maluku" takımadaları Endonezya'nın kuzeydoğusunda bulunan ve baharatıyla ünlenen eskinin ünlü şimdinin unutulmuş bir bölgesi. Zamanında hastalıkların tedavisinde ve yiyeceklerin daha uzun  saklanmasında kullanılan baharatla çok ama çok karlıymış. Bu yüzden sırasıyla Venedik, Portekiz, İspanya, İngiltere ve Hollanda bölgede zaman zaman etkili olmuşlar. En sonunda Hollanda hakimiyetini kurmuş. Bölge o kadar değerliymiş ki adalarından biri bildiğiniz Amerika'daki Manhattan ile değiş tokuş edilmiş. Bu konuyu daha sonraki yazıda ayrıntılandıracağım.









Maluku adalarında bugün topu topu 2 milyon kişi yaşıyor. Adalar birbirinden o kadar uzak ve o kadar farklı yapılara sahipler ki her adanın kendine has bir kişiliği ve gelenekleri ortaya çıkmış. Diyelim ki yolda bir Malukulu ile karşılaştınız, hani Endonezyadasanız ya adamla Endonezyaca konuşmaya çalıştınız, diyelim ki olmadı. Mecburen bölgesel dillerden birini denemeniz lazım. Size iyi şanslar çünkü bu 2 milyonluk nüfus toplam 130 ayrı dil konuşuyor.

Ada halkları birbirleriyle iyi geçiniyor sayılmaz. 1999 ve 2002'de çıkan etnik olaylarda binlerce kişi ölmüş ve yarım milyon kişi yerinden göçmek zorunda kalmış. Olayların suçunu doğrudan etnik kökene atmak doğru olmayabilir çünkü Maluku kişi başına yıllık 550 dolar gelirle Endonezya'nın en fakir bölgesi.

Ambon şehri her ne kdar 300,000 kişilikte olsa o kadar kalabalık durmuyor. Bunu belki şehrin çok dağınık olmasına ve şehrin ortasında koca bir körfez olmasına borçlu. Diğer Endonezya şehirlerine göre altyapısının daha iyi olmasını 2002 de çıkan olaylar sonrası hükümetin bölgeye yatırımı arttırmasına borçlu.

Bölgedeki diğer adalara geçmek için Ambon'a uğramak şart, çünkü bölgede günlük uçak seferi olan tek yer bu kent. Maluku'nun diğer adalarına gitmekse iyi bir planlama ve biraz da şans gerektiriyor. Buradan zamanında Manhattan'dan daha değerli olan Banda adalarına geçiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...