Pes Artık: Tavuk Yumurtasının Sahtesini Üretiyorlar


 Simdigezelim.com'a abone olun, daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgiler posta kutunuza gelsin. Abonelik için buraya gidiniz.


Çinlilerin gıda güvenliğinde pek iyi olmadığını ülkeden gelen sahte süt ve sahte portakal suyu haberlerinden biliyoruz. Yeni yaptıkları bir şey var ki görünce siz de pes diyeceksiniz: bildiğiniz yumurtanın sahtesini üretmişler.  O kadar da başarılı olmuşlar ki yeseniz bile ayırdetmeniz kolay değil. Sahte yumurta üretimi Çin'den diğer ülkelere sıçramaya başlamış, en son Malezya'da üretim merkezleri bulunmuş.Sahte yumurta üretimi o kadar kolay ki hızla diğer ülkelere sıçrıyor: belki sırada Türkiye var, belki de çoktan geldi bile.


Sahte yumurta niye yapılıyor? Kar için elbette. Tavuk yumurtası için gerekli yem, veteriner, barınma ve tabi tavuğu aradan çıkardığınızda yumurta çok daha ucuza geliyor. Sahte yumurta yapımında tamamen kimyasal maddeler kullanılıyor. Kabuğu için kalsiyum, içindeki maddeler için alginik ait, potasyum alum, jelatin ve renklendirme maddeleri kullanılıyor.

 Sahte yumurta üretimi ile ilgili kısa bir video aşağıda var ( İngilizce)

http://www.youtube.com/watch?v=0US7JEfhsrA






Yiyenler için bile ayırdetmesi zor demiştik öyle ki Malzeya'da insanları uyarmak için televizyonda sahtesi ile gerçeğini nasıl ayıredeceğinizi anlatmak zorunda kalmışlar. Sahtesiyle gerçeğini ayırdetmenin 5 yolu şöyle:
1) Yumurtanın şekli normal değilse
2) Yumurta yüzeyi pürüzlü ise
3) Kırıldığı zaman yumurta sarısını beyaza bağlayan beyaz zar yoksa ( gerçeğinde belli belirsiz gözükür zaten)
4) Kırıldığı zaman yumurta sarısı hızla beyaza karışıyorsa
5) Yumurta sarısı koyu renkte ise,

yumurtanız sahte. Penang Tüketici Derneği bakın bu konuda  halkı nasıl uyarıyor ( İngilizce)
http://www.youtube.com/watch?v=R54EvuNXEbs&feature=related



Sahte yumurta karaciğer, beyin ve sinir sisteminde rahatsızlıklara sebep oluyor. Yapanlar da bu sorunları biliyor. Buna rağmen sahte yumurta yapımının püf noktalarını anlatan video ve kitapçıklar internet sitelerinden satın alınabiliyor. Sahte yumurtaların daha fazla sayıda ülkeye sıçraması son derece muhtemel.

Peki  Türkiye'de sahte yumurta var mı? Umarım yoktur, olsa bile artık siz nasıl ayırdeceğinizi  biliyorsunuz.

Not: Konumuz Çin'de yemekler: yeri geldi, bu yazıyı tekrar yayınlıyorum.



1 yorum:

  1. ben şanslıyım sanırım bu konuda. komşunun tarlada dolaşan tavukları sağolsun..Buralarda hala böyle yumurta bulabilmek çok güzel!

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...