Betel Fındığı Beter Bir Şey

Burma'da kaldırımlarda kırmızı tükürük görmek çok normal bir şey. Kaldırımları ve ağızları kırmızıya boyayan ülkede çok popüler olan betel fındığı. Yukarıdaki  kız bir "betel fındık satıcısı".

Areka denilen bir palmiyenin fındık benzeri tohumları tat versin diye betel bitkisinin yapraklarına sarınıyor. Daha sonra bu yaprağın içine bir miktar sönmüş kireç konuyor. Yapraklar ağıza sığacak bir torbacık haline getiriliyor ve müşterilere satılıyor. Bu torbacık azıcık çiğnenip ağızda tutuluyor. Ağızı kırmızıya boyayan işte bu. Ağızda tükürük biriktikçe de kaldırımlar kırmızıya dönüşüyor.

Betel fındığı Burma dışında Hindistan, Pakistan, Laos gibi ülkelerde de çok yaygın. Kahve benzeri bir uyarıcı etkisi olduğu için tüketilen betel, mide ve ağız kanseri yapıyor, dişleri döküyor. Yan etkileri çok beter ama Burmalılara sorsanız Betel için değer! 

1 yorum:

  1. Merhaba, sitenizdeki bilgiler benim gibi seyahat hazırlıkları yapanlar için çok değerli. Emek verip yazdığınız için teşekkürler. Bir de sorum olacak, Myanmar'da hostel ya da benzeri ucuza konaklanacak yerler var mı?

    Saygılar

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...