Baganlı Bakkalın Sizden Bir İsteği Var

Selam, sizleri Bagan'ın en büyük bakkalı Aung ile tanıştırayım üstte kendisi. 

Aung, kız kardeşi ile birlikte  ( aşağıda kucağınca çocuk olan) bakkalını yönetiyor. Söylediğine göre işini büyüte büyüte ayda 500 USD kazanır hale getirmiş. Burma'nın dünyanın en fakir uluslarından biri olduğunu anımsarsanız olcukça iyi bir gelir.


Aung işini büyütürken en çok fareler, elektrik kesintileri, sıcak ve müşteri alışkanlıkları ile savaşmak zorunda kalmış. 

Burma'da sokakta yemek yapmak çok yaygın ve artıklar ortalıkta kalıyor. Ayrıca çoğu evde buzdolabı olmadığı için yiyecekler açıkta ya da tel dolapta duruyor. Bu da çok fazla fare üremesine sebep oluyormuş. Aung, dükkanı için her türlü kapanı ve zehiri denediğini ama yine de sonuç alamadığını söylüyor. Şimdilerde en alt raflara en ucuz yiyecekleri koyuyormuş, kayıp az olsun diye. Ülkede elektrik kısıntısı uygulandığından Aung jeneratör almak zorunda kalmış, buzdolaplarını çalıştırmak için saatte 3,5 USD harcamak zorunda kalıyormuş. Daha az harcayabilmek için izolasyonu iyi olan ve elektrik kesildikten sonra 4 saat bozulma sıcaklığının altında kalabilen buzdolaplarından almış. 





Yapmak istediği bir şey var ki müşteriler imkanı yok izin vermez diyor: dükkana bir pencere takıp ( şu anda kapı pencere falan yok) içeriyi klima ile soğutmak. "Ama o zaman da Burmalılar burayı pahalı sanıp girmeyecekler" diyor. Bunları niye mi anlattım?  Aung, bakkalını daha büyük yapmak istiyor, bunun içinde yeni fikirlere ihtiyacı var. Benden özellikle rica etti: " eğer gittiğin yerlerde bakkal fotoğrafları - büyükçe olanları ve yiyecek reyonu olanlar- çekebilirsen, lütfen gönder bana. Dükkanı bu yıl sonu taşıyacağım, fotoğraflardan fikir alıp çok daha iyi bir yer açabilirim. ".   Okudunuz yazıyı, tesadüf bu ya elinizde bakkal reyonu fotoğrafları var, işte fotoğraflara deli gibi sevinecek birisi :  Mr. Aung Aung, Blue Sea Kitchen Mart, Nyaung Oo, Myanmar ya da daha kolayı  koaungbgn@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...