Her üç Makedonyalı'dan biri başkent Üsküp'te yaşıyor. Nüfusu bugünlerde 650,000 olan bu şehir 4000 sene önce kurulduğundan beri bölgenin merkezi olmuş. Bizim içinse Balkanlarda Osmanlı yönetiminden çıkan en son yerlerden biri olması sebebiyle eskinin halen hatırlandığı ve ülkelerarası bağların daha bir sıkı olduğu yerlerden biri olmuş.
Nasıl olmasın ki şehrin sembolü olan taş köprü, Üsküp kalesi, eski pazar ve bit pazarı
halen bizlerden izler taşıyorlar. Şehrin en büyük meydanı olan Makedonya meydanında etrafa şöyle bir bakınca bugün bile devam eden bağlantıların izleri hemen göze çarpıyor.
Üsküp'ün eski pazar bölgesinde esnafın ya da yoldan geçenlerin Türkçe konuşması normal karşılanıyor. Yol kenarlarında da sık sık Türkçe ilanları görüyorsunuz.
Vardar nehrinin batı kısmında ise -eski şehrin uzantısı hariç- pek Osmanlı izi kalmamış. Eski şehrin olduğu dar bir alan dışında tarihi eser aramak zaetn boşuna: 1962'deki büyük deprem sonrası yıkılan tarihi binaların çoğu yeni yeni restore edilmeye başlanmış. Eski şehrin dışına çıktığınızda sadece sosyalist mimarisinin fonksiyonel ve gri beton eserlerini görebiliyorsunuz.
Bu arada eski şehire hazır gelmişken buranın ünlü köftecilerinden birine uğramadan geçmeyin. Çarşıdaki "Destan" kebapçısında damağınıza ziyafet çekin. Destan'da köfteler taneyle satılıyor, "normal bir porsiyon getirin işte yav" deyince kocaman 10 köfteyi sığdıracak yer arıyorsunuz ona göre.
Makedonya ekonomisi bağımsızlıktan bu yana iyi durumda değil. İşşizlik resmi olarak %20lerde olsa da gerçekte çok daha yüksek olduğundan ve okuyan kesimin ülkeden göç ettiğinden şikayet ediliyor.
Diğer Balkan ülkelerinde olduğu üzere burada da çok sayıda kafe var; iş bulamayanlar kafe açmış,açamayanlar müşteri olmuş. Gece oldu mu Makedonya meydanına çıkan yollarn ve Vardar civarındaki kafeler dolmaya başlıyor.
Gece yaşantısı şaşırtıcı derecede canlı ve ucuz. Hani öyle ki İstanbul boğazında mükellef bir ziyafet yerine buraya uçakla gelip bir haftasonu geçirseniz herşey dahil aynı paraya çıkabilirsiniz.
Bir sonraki durağım Kosova...
sanırım makedonya denildiği zaman her türk kendine yakın hisseder o topraskları siz hissetmekle kalmamış gitmiş görmüşsünüz allah bize de nasip etsin inaşallah...
YanıtlaSilHafta sonu İstanbul yerine Üsküp. Hiç aklımda yoktu. Kardeşimi ikna edip denemek isterim. Mevsim sıkıntı çıkarır mı ki acep?
YanıtlaSilU(YKSZ)