"Üsküp'e gelmişken çiceği burnunda yeni devlet Kosova'nın başkentine de uğramak lazım" deyip sabahleyin otobüs terminaline geldim. Üsküp'ten Kosova'nın başkenti sadece 80 km ötede. Ama varması 4 saati buluyor. Yolun bu kadar uzun sürmesinin iki sebebi var: NATO bombardımanları sırasında altyapının yokolması ve yeni gelen araba zenginliği.
Yemyeşil dağlardan ve derin vadilerin yamaçlarından kağnı hızıyla ilerleyen otobüs şehre yaklaştığında daha da yavaşlıyor. Savaş sonrası Birleşmiş Milletler denetimine geçen Kosova'ya yardım yağmış, bir de yerel çeteler Avrupa'dan çaldıkları araçları çok ucuza piyasaya sürmeye başlamışlar. Sonuçta başkent Priştina caddeleri umulmayacak kadar yoğun.
Bu yazı ve daha nice benzeri sık sık güncelleniyor, kaçırmamak için aşağıdaki linkten ŞimdiGezelim'e üye olun.
http://feedburner.google.com/fb/a/mailverify?uri=SimdiGezelim&loc=TR
Taksilerin çokluğu da dikkat çekici. Bu yoğunluğun sebebi şehirdeki yüzlerce kafenin varoluş sebebiyle aynı: işşizlik. Çalışacak yer bulamayanlar ya taksi almışlar ya kafe açmışlar.
Priştina'nın kafeleri günün her saati kalabalık. Müşteriler pek bir şey yemiyorlar, tek bir içecek alıp oturuyorlar, gelip geçenleri seyrediyorlar aralarında sohbet ediyorlar. Kapalı alanda sigare içmek serbest olduğu için popüler kafeler dışarıdan duman altı olmaları sayesinde hemen anlaşılıyor.
Sigara demişken hemen herkesin sigara içtiği bir yerde sigara kaçakçılığı da iyi bir gelir getiriyor olmalı ki yukarıda görülen tür satıcılar şehirde çok yaygın.
Şehirdeki hükümet binalarının duvarları savaşta ölen ve kaybolanların resimleri ile kaplı. Resimleri görünce Kosova'nın durumu şimdi iyi olmasa bile eskiye nazaran ne kadar iyi olduğunu anlıyorsunuz.
Şehirde önüne gelen plansız bir şekilde bina yaptığı için sokaklar yamru yumru, kaldırımı işgal eden binalar, sarkık elektrik telleri vs. Bizim gecekondu mahalleleri gibi.
Şehirde tarihi eserler savaşta zarar görmüş. Halen çoğunda restorasyon başlamamış. Sağlam olan bir iki tanesi Yaşar Paşa camii etrafında. Bu saat kulesi de tamir edkileceği günü bekliyor.
Priştina'ya gidiyorsanız amacınız eski eser görmek olmamalı, yeni kurulan bu devletin doğum sancılarını ve zorlukları aşarak yaşamlarıı yeniden inşa eden insanlarını yerinde görmek olmalı.
Yolunuz Priştina'ya düşerse kalmak için iyi seçeneklerden biri de bir Makina Mühendisliği profesörü tarafından işletilen Velania Pansiyon ( taksi şöforleri Professor Pansiyon olarakta biliyor ). Pansiyonda kalanların hatırı sayılır bir kısmı Kosova'da görevli sivil toplum kuruluşlarından oldukları için Kosova'yla ilgili son haberleri ve en gidilesi lokanta/kafe önerilerini de sadece mutfakta takılarak öğrenebilirsiniz.
keşke biraz da tarihi yerlerden ve neler yenir onlardan bahsetseydiniz.
YanıtlaSilwww.ucakbiletiks.com