Beyrut, Lübnan ( Nasıl gidilir, gezilir?)



Beyrut, İstanbul'dan uçakla sadece 1.5 saat uzaklıkta hoş bir şehir. İki ay önce Türklere vizeyi kaldırdıklarından beri "gidilecek yerler" listeme girmişti. Beyrut'a gitmeyi düşünenlere burada kısaca bilgi vermek istedim.  


*******************************************************************************

Gezdiğim 130+ ülkeden seyahat fotoğrafları ve gezi notlarını bu blogda sık sık güncelliyorum. Siz de simdigezelim.com'a üye olan binlerce kişiye katılın ve içeriği kaçırmayın. 


  1. Abonelik için buraya gidiniz. 
  2. Vaktiniz varsa simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.
  3. Hatta "Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer" kitabımı şuradan ücretsiz indirin. 


********************************************************************************
Nasıl gidilir?

İstanbul'dan Beyrut'a hergüm MEA ( Ortadoğu havayolları) ve THY uçuyor. Şu an için THY'nin uçuş saatleri pek uygun değil ve fiyatları daha pahalı. MEA hem rahat hem ucuz. Beyrut havaalanından şehir merkezine taksi 20 dolar, size 40-50 dolar diyenlere bakmayın, ısrarla 20 dolar önerin ve binmeden önce fiyatta anlaşın, taksimetre yok.





Nerede Kalınır?

Beyrut merkezi küçük ve bir uçtan diğerine 50-60 dakikada rahatça yürünebilir. Onun için kalınacak yerin pek o kadar önemi yok. Ucuzca oteller Hamra bölgesinde ( Beyrut Amerikan Üniversitesinin güneyi) yoğunlaşmış durumda. Fiyatlar 50-80 dolar civarı. 20 dolara pansiyonlarda bu bu bölgede. Deniz kenarındaki Korniş, şehir merkezi, Cimmayzeh ve Aşrafiye otellerin olduğu diğer bölgeler. Bu bölgelerdeki oteller biraz daha pahalı. Yaz aylarında Beyrut'a körfez bölgesinde çok Arap turist geldiği için önceden rezervasyon yapmakta yarar var.




Nasıl Gezmeli?


Beyrut içinde gezilecek beş ana bölge var: Hamra, Korniş, Aşrafiye, Cimmayzeh ve Şehir Merkezi.

Korniş: Üstte gördüğünüz üç resim Kornişten. Akşamları Beyrut kordon boyu koşanlar ve hava almaya çıkanlarla dolu oluyor. Gündüz sıcak ve pek kimse yok.

Hamra: Orta direğin alışveriş mekanları ve eğlence yerleri bu bölgede. Gece bire kadar kalabalık.




Şehir merkezi: İç savaşta en çok zarar gören bölge şimdi tamamıyla yenilenmiş. Herşey ama herşey yeni. Beyrut ama beyrut değil sanki lunapark. Yinede Yıldız meydanı ve Osmanlı saat kulesi civarında yemek yenecek ve vakit geçirilecek çok yer  var. Gece mutlaka uğrayın.



Aşrafiye: Zenginlerin takıldığı lokanta ve butiklerin olduğu bir yer. Binalar ilginç ama o kadar.




Cimmayzeh: Beyrut'un ünlü gece hayatının merkezlerinden. Tango'dan Rock'a Soul'dan Göbek havasına herkes için müzik yapılan içkinin su gibi aktığı bar ve lokantalar bölgesi. Beyrutlular ayakta kalmayı sevmiyorlar, her yere önceden rezervasyon yapıyorlar ve gruplar halinde geliyorlar. Barlarda bile ayakta fazla insan rastlamayacaksınız, dinlemek istediğiniz bir grup varsa mekanı önceden aramanız iyi olur.


Ne alınır?

Beyrut'ta bir çok lüks marka alıcı bekliyor ama fiyatlar Türkiye'den farklı değil. Lübnanlılara özgü tatlılar alınabilir.


Başka ne yapılır?

Beyrut'tan Bekaa Vadisine, Suriye'ye, Biblos, Tripoli ya da Sidon şehrine gitmek en fazla iki saat sürüyor. Günlüğü 120-140 dolara bir taksi kiralayıp diğer şehirleri de dolaşabilirsiniz.

Not:

Gezi yazılarımı topladığım "Şaşırmak için gezmeniz gereken 55 yer" kitabımı şuradan alabilirsiniz: http://www.amazon.com/Sasirmak-Icin-Gezmeniz-Gereken-Turkish/dp/1499711611 

1 yorum:

  1. Haftaya Beyruta gidiyorum. Yazınız gezilecek yerler konusunda çok yardımcı oldu. Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...