Bekaa Vadisi: Baelbek ve Ksara ( Lübnan)

Beyrut'a gelmişken yakındaki Bekaa vadisini ziyaret etmeden dönmek olmaz.

Bekaa Vadisi, Lübnan iç savaşı sırasında ve sonrasında uzun süre hükümet kontrolu dışında kaldığı için silahlı terör örgütlerinin ve uyuşturucu yetiştiricilerinin sığınağıymış. Bugünlerde ise bir günlük gezi için Beyrut'tan ziyaret edebileceğiniz hoş bir bölge.
Nereyi Görmeli?
 

Bekaa Vadisini bir günlüğüne gidiyorsanız üç ayrı faaliyeti aynı güne sıkıştırabilirsiniz.
1) Baelbek harabeleri: Ortadoğu'daki en iyi korunmuş ve en büyük Roma İmparatorluğu kalıntıları. Harabelerin en eski kısımlarının ise M.Ö. 1000 zamanında inşa edildiği düşünülüyor. Ana tapınak M.Ö. 60 yılında inşa edilmeye başlanmış.Harabelerin çıkışında dışarıda sergilenemeyen eserlerin bulunduğu çok güzel bir müze de var. 

Baelbek, Bekaa vadisinin yönetim merkezi. Şehirde Hizbullah'ın varlığı hemen göze çarpıyor: posterler, bayraklar ve turistlere Hizbullah tişörtleri satmaya çalışanlar. 

Dışarıda terör örgütü kabul edilen Hizbullah, bu  bölgede yaptığı okul ve hastanelerle ve fakirlere bedava sağladığı hizmetlerle biliniyor ve halk tarafından seviliyor.




2) Şarap İmalathaneleri: Bekaa vadisinin iklim ve toprak özellikleri şarap yetiştirmeye çok uygun. Bölge zaten eski çağlardan beri şarabı ile biliniyor. Bölgedeki onlarca şaraphaneden en bilineni Zahle kenti yakınlarındaki Ksara.



 
3) Yoldaki şehirlerde molalar: Baelbek'te harabeleri dolaştıktan sonra Beyrut'a geri dönerken yol üzerinde soluklanabileceğiniz şehirler bu bir günlük gezinin diğer ilginç noktalarından. Baelbek'ten Zahel şehrine geçince iki şehir arasındaki farklar daha çok öne çıkıyor.Zahel, Baelbek'e göre ekonomisi çok daha iyi bir şehir. Bekaa vadisini daha iyi  tanımak ve iyi bir öğlen yemeği için Zahel güel fırsatlar sunuyor.
 
Nasıl gidilir?

Sadece  Baelbek'i görüp geri dönecekseniz, Beyrut'ta "Cola" durağından dolmuş ile Baelbek'e geçebilirsiniz. Aralarda durup daha fazla yer görmek isterseniz taksi kiralamanızda yarar var. Kaldığınız otel size İngilizce bilen bir sürücü bulma konusunda yardımcı olacaktır.  Bekaa vadisinde taksi ile dolaşmanın ederi günlük 120-130 dolar tutuyor. Dört kişi yolculuk ediyorsanız oldukça ekonomik.

Baelbek, Beyrut'a sadece 90 km mesafede olduğu halde arabayla 2 saatte ancak varılıyor: ilk önce 1800 metre yüksekliğinde bir dağ geçitinden geçmeniz gerekiyor. Kamyonlarla beraber çıktığınız için de oldukça yavaş gidiyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...