Kastamonu'da Bir Ebru Sanatkari : Rafet Küllüoğlu

Kastamonu'nun unlu eserlerinden Nasrullah camiinin yanindaki Munire medresesi 2002 yilinda onarilarak Kastamonu ve cevresindeki el sanatlarinin sergilendigi ve satildigi bir mekan haline getirilmis. Bahcesinde agaclarin golgesinde oturarak sohbet etmek mumkun. Carsidaki sanatkarlardan biri de geleneksel Ebru sanatini 30 seneden fazla bir zamandir "ogrenmeye" calisan Rafet Kulluoglu.

Rafet usta diyor ki "Ebru sanati hakikate varmanin , Allah'i anlamanin bir yolu. Onun icinde sonu hic gelmeyecek bir ogrenme ugrasi. Hakikat aski olmazsa bu sanat cekilmez. Benim Ebru teknesinde istedigim kivami elde etmeyi ogrenmem on seneden fazla zamanimi aldi, halen yeni seyler buluyorum. Halen Ebru teknem bana soyluyor, ben kagida geciriyorum. Ben bu ise Istanbul'da askerlik yaparken basladim, ustam Uskudar'daydi. Istanbul'da Ebrucular aynidir, degismezler son otuz seneden beri ayni yerdeler. Anadolu'da bu sanati icra eden pek kimse yok. Ben bildiklerimi her sene iki kurs vererek ogretmenlere ogrettim, bir suru ogrencim oldu, simdi bazilari da benim gibi bu ise girismisler ama az sayilari".
Rafet usta Ebru teknesindeki suyun kivamini tutturmak icin od suyu kullaniyor. Bunun icin mezbahaya gidip sigirlarin odunu topluyor. Kis aylarinda kivamini tutturdugu teknesini daha uzun kullanabiliyor: od organik oldugu icin sicak havalarda cabuk bozuluyor.
Rafet usta, Ebrularinda kullandigi boyalarin cogunu kendi imal ediyor. Satin aldigi sentetik boyalarda var ama onlari pek sevmiyor.
Rafet usta hat sanati uzerine de calisiyor. Hazirladigi Ebrulari ve Hat yazilarini dukkaninda sergiliyor, isteyene siparis uzerine de hazirliyor.
Kendisine ulasmak isterseniz, iste ayrintilari.
Rafet Küllüoğlu
Munire Medresesi, El Sanatlari Carsisi, Kastamonu Telefon: 0505 276 4540.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...