Kastamonu turistlerin pek ragbet ettigi yerlerden biri degil, oysa sehirde en azindan 1-2 gununuzu gezerek rahatlikla gecirilebilirsiniz. Kastamonu valiliginin ve il ozel idaresinin hazirladigi brosurlerde ildeki belli basli eski eser ve doga varliklarini ziyaret etmek icin 7 gunluk bir tur programi bile onerilmis. Valiligin web sitesinde oldukca cok bilgi var. Cumhuriyet meydanindaki turizm bilgi burosu cok yardimci oluyor, her sorunuza karsilik 1 kiloluk brosurle ayrilabilirsiniz, iyi hazirlanmislar. Kayseri'de turizm ofisi gibi kaytarmaya calismiyorlar.
Kastamonu bolgesine insan yerlesimi yaklasik 7000 senelik. Gormek isterseniz valiligin yanindaki arkeoloji muzesine gidebilirsiniz. Bir sene gecerli muzekart inizi sadece 20 TL'ye alip butun bir sene boyunca Kultur ve Turizm Bakanligina bagli muzelerin hepsine biletsiz girebilirsiniz.
Cumhuriyet meydanina hakim bir tepede Kastamonu'nun sembolu saat kulesi sehrin guzel bir manzarasini sunuyor. Gun batarken kahvenizi alip terasta Kastamonululara sizde katilin, keyif alacaksiniz.
Saat kulesinin karsisindaki tepede Kastamonu kalesi var. Sehirde yururken kaybolursaniz kafanizi kaldirin ikisinden birini mutlaka goreceksiniz.Sehrin ortasindan gecen Karacomak irmagi geceleri degisik isiklandirmasi ile dikkat cekiyor.
Kastamonu icinde 400'den fazla kayitli tarihi eser var, bunlarin cogu konak ve hanlar. Konaklar ayri zamanlarda ayri stiller kullanilarak yapildigi icin “Kastamonu stili” diyebileceginiz bir durum yok. Konaklarin cogu “restore et-islet-devret” modeli ile kiralanmis. Bu sayede bir cok bina hayata donmus, iyi de olmus, yoksa yikilip gideceklerdi. Simdi otel ya da restoran olarak hayatlarina devam ediyorlar.
Kayserinin merkezindeki 500 yillik kopru uzerinde Karacomak irmagini asarak Nasrullah camiine variyoruz. Yerel bir hikayeye gore caminin onundeki sadirvandan su icen ya yedi kez daha Kastamonu'ya gelirmis ya da buraya yerlesirmis. Ne kadar dogru ? Size ileride soylerim.
Caminin arka kismindaki Munire medresesi yenilenerek el sanatlari carsisi olarak acilmis. Medresinin kenarlarinda el sanatlari satan dukkanlar ve ortasinda cay icilecek bir alanda var. Atmosfer hos ve rahat, urunlerini sergileyenlerin bir kismi universiteden oldugu icin ortalik “hocam, hocam” seslerinden gecilmiyor, herkes hoca. 50 metre yakindaki Sire Bey Han ve Balkapani hanlarinin da ortasi ayni sekilde cay bahcesi ama ayni zevki vermiyor.
Kastamonu ilinde yapilan 812 cesit yemek tespit edilmis, bunlardan yaklasik 500'u baska yerlerde yapilmiyormus. Mesela cekme helva bunlardan biri , yapim teknigi farkli oldugu icin tadi kendini hemen belli ediyor. Kastamonulular sekerleme isini ciddiye aliyor, 29-30 Haziran tarihlerinde Arac ilcesinde “Sekerciler, Pastacilar ve Yayla Kulturu Senligi” var. Vaktiniz olursa cok seker bir gezi olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.