Amasya


Amasya, Yesilirmak'in actigi dik bir vadi icine kurulu guzel bir sehir. Osmanlilar zamaninda Sehzadelerin yonetim tecrubesi kazanmalari icin ilk once Amasya valisi atanmasi gelenektenmis. Sehzade sehri olmasindan dolayi Osmanlilar daha bir ozen gostermisler Amasya'ya, bu ozenin izleri bugunde sehrin her yerinde var. Amasya'yi yonetip ya da burada dogup daha sonra padisah olan tam yedi Osmanli var. Bes sehzade ise Amasya'da valilik yapmis ancak tahta gecememis.

Amasya'ya guneyden geliyorsaniz sehirde ilk dikkatinizi cekecek eserler Kralkaya mezarlari ve hemen onun uzerindeki Amasya kalesi olacaktir. Kralkaya mezarlari uzaktan hos grounmesine ragmen yakindan oyle degil: tarihe adini kazimak isteyen vatandaslarimiz geriye pek bir sey birakmamis. Amasya kalesi bugunlere onarimda ve cikilamiyor. Daha once de yazdigim gibi bolgede bir cok eski yapi yenileniyor, Vakiflar Genel mudurlugu iyi calisiyor.

Kralkaya'nin altinda Yesilirmak boyunca uzanan Yaliboyu evleri Osmanli'nin zarif zevkini yansitan yapilar. Yaliboyu evlerinin ikinci katlari daha genis, “elibogrunde” adi verilen desteklerle disari dogru genisletilen evler songunlerde otel olarak hayat bulmaya baslamis. Osmanli zamaninda konak yasami nasildi diye merak edenler en azindan bir geceligine bu tecrubeyi yasayabilirler. Geceyi Amasya'da gecirmiyorsaniz Yaliboyundaki Hazeranlar konagi muze ev olarak acilmis eski konaklardan biri, guzel bir saat gecirip cay icmek icin ideal bir mekan. Yaliboyu evlerini tam karsisinda Yesilirmak'in diger yaninda Sehzadeler yolu var, halkin zaman gecirmesi icin duzenlenen bolge -yagmur yagmadigi zaman- genclerle dolu. Sehzadeler yolunda bu sehirde zaman geciren 12 sehzadenin bustleri var. Yolun sonunda sol tarafta II. Beyazid kulliyesi var. Icindeki medrese bugun halk kutuphanesi, caminin bahcesindeki binalardan biri “sohbet odasi” olarak ayrilmis. Genelde emeklilerin cay icip kitap okudugu bir mekan- evet kitap bile var, adi onun icin kahvehane degil-.

II.Beyazid kulliyesinin 50 metre ilerisinde Amasya Arkeoloji muzesi var. M.O 3 yy.dan gunumuze kadar Amasya bolgesinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendigi salonlarin yaninda bir de Osmanli ailesinin mumyalanmis kalintilari var.

Rastgele girdigim bir dukkanda esnafa Amasya uzerine bir kac soru sordum. Dukkan sahibi “ universitenin ve ordunun Amasya'yi bozdugunu” soyledi. Biraz aciklamasini isteyince “15 sene once burada hic bir kadin kot pantalonla dolasamazdi,ayip diye bir sey vardi. Universite acildi, subaylarin esleri sokaga cikti, simdi butun kizlar pantalonlu ahlak kalmadi” diye acikladi. Universitenin ve cagdas insanlarin etkisi bazilarini istemeseler de kucuk kucuk adimlarla herkesi 21.yuzyila getirecek gibi. Daha fazla universite acilmasini -ozellikle kucuk yerlesim birimleri icin- iste bunun icin iyi , bir de kaliteli akademik kadro bulunabilinse. Istenmeden 21.yuzyila getirme deyince, yakindaki bir baska sehir de stemeden birden 20.yuzyila getirilmisti: sapka devriminin aciklandigi Kastamonu'nda gorusmek uzere.

1 yorum:

  1. Peygamber ölmüş 632 de bunlar gelememiş 633e. neymiş pantolonmuş.

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...