Zonguldak


Komur denince ilk akla gelen il olan Zonguldak'ta madenler tukenince teker teker kapatilmis. Bugun cok az miktarda uretim suruyor. Sehir bugun kendine yeni bir yol cizmeye calisiyor.


Sehrin ticari merkezi carsi bolgesi civarindaki bir kac sokaktan ibaret. Valiligin arkasindaki alan komur deposu olarak kullaniliyor, kirli bir dere burada denize dokuluyor. Yaklasmaya degmez.


Sehir merkezinde valiligin dogu yanindaki rihtimdaki kafeler ve cay bahceleri aksamustleri hinca hinc dolu.

Zonguldaklilar aksam keyiflerine duskun: tekel bayilerinin sayisi oldukca yuksek. Valiligin karsisindaki alanda Ismet Inonu'nun at uzerindeki heykeli var. Heykelin altinda Ismet Inonu'nun bir sozu bizlere yol gosteriyor: “ Bir ulkede namussuzlar kadar namuslular da cesur olmadikca o ulkede kurtulus zordur” yaziyor.


Az ileride Zonguldak'ta komur uretimi basladigindan beri maden kazalarinda olenlerin isimleri plaketle duvara islenmis. “Maden sehitleri” anitinda olenlerin isimleri devam ediyor, ediyor, ediyor. Komur uretiminin ne kadar tehlikeli olabilecegini dogrudan gosteren bir anit.

Zonguldak dalgakiraninin karaya baglandigi noktada oturursaniz, sehrin nadir guzel manzaralarindan birini gorecekcesiniz. Bana sade bir kahve, biraz dinlenelim. Yarin eve dogru yoldayim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...