Kashan ( Orta Iran)

Kashan Tahran'a uc saat uzaklikta bir vaha sehri. Ipek yolunun uzerine kurulu bu sehire ilk insan 9000 sene once yerlesmis. Ipek yolunun onemini kaybetmesine paralel olarak sehirin ekonomisi zayiflamis. Bugun Kashan eski Iran'i gormek isteyenlerin ugrayacagi bir tasra kenti.

Kashan kentinin en gorulesi iki ozelligi var, birincisi eski koskleri. Son on senede yenilenen bu kosklerden ozelllikle Ameriha evi ve ve Tabatabaie evleri cok zevkli yapilar.
Bu evlerin oldugu mahalleler de cok iyi korunmus, zaman tunelinden eskiye uzanmak icin birebirler.
Kentin diger ilginc yeri ise kapali pazari. Yaz gunlerinin sicak havasina uymak icin oglen 1 de kapanip aksamustu 5 te acilan bu pazara disardan bakinca icerisi herhalde yikik dokuktur diyorsunuz, degil.


Pazarin eski kesimleri halen gunluk kullanimda oldugu icin bakimli. Kashanlilar cok konuksever , bir yerliyle konusmak icin asagidaki gibi bir cayhaneye oturup onunuze harita acmaniz yeterli, amator rehberler hemen yardiminiza kosuyorlar.

Halidan gunes gozlugune , Turk sabunlarindan Amerikan el aletlerine kadar herseyi bulabileceginiz bu pazarda Iranli Hiristiyanlar icin hediyelik esya, ya da buradaki gibi kumas ve battaniye satan yerler bile var.

Oglenleyin pazar kapandiginda tezgahlarin bir kismi kitlenmeden sadece uzerine bir ortu atilarak kapaniyor. Kashan sokaklari gece gec saatlere kadar erkek ve kadin gruplarla dolu. Kucuk bir Iran sehri gormek isteyenler icin Kashan iyi bir secenek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...