Tahran'da ulasim (Iran)

Tahran'da dikkat etmeniz tek trafik kurali, suruculerin kurallari gonullerince secebilme ve keyiflerine gore uygulama ozgurlukleri oldugudur. Karsidan karsiya gecerken yayalara yesil arabalara kirmizi yanmasi araclarin uzerinize surulmesini engellemez. Yolda buyuk olanin yol ustunlugu var. 14 milyonluk bu buyuk sehirde ulasim icin bircok secenek var.

Asagidaki sagdaki arac bir dolmus, eski Iran uretimi Paykan arabalarini kullanan dolmuslar meydanlar arasinda yolcu tasiyor. Haritadan gideceginiz yere yakin bir meydanin adini secip yoldan gecen sofore bagiriyorsunuz, arac bossa alabilir ya da kendi gittigi meydandan sizin gideceginiz yere aktarma yapmanizi onerebilir. Dolmuslar dort kisilik tanimadiginiz kadin erkekle yanyana oturabilirsiniz, buna bir sey demiyorlar. Niye bunu soyledim, cunku otobuslerde arka kisim kadinlarin on kisim erkeklerin kullanimi icin ayrilmis.

Asagidaki yarisi gozuken arac ise bir taksi, suruculeri erkekte olabilir kadin da. Kadin suruculer sadece kadin yolcu kabul ediyor. Her zaman pazarlik edin, parayi anlasmadan yola cikarsaniz dort bes kati fazla odersiniz.

Havaalani sehir arasi 50 kilometre kadar ve taksi 15 dolar tutuyor. 80 dolar odeyen Italyan turistlerle karsilastim, aman dikkat.


Dolmustan pahali ama taksiden ucuz motosiklet taksileri kosebaslarinda bulursunuz. Ilk soyledikleri fiyat normalin uc kati oluyor, pazarliginizi ona gore yapin. Taksilerde cok Azeri calisiyor, dil sorunu olmaz ama pazarlik kesinlikle edin.

Sehir icinde otobusler yogun olarak kullaniliyor. Aksam saatlerinde binmek mumkun degil, cok kalabalik.
Metrobusler de kalabalik ancak en azindan hizlilar.

Tahran metrosunda biletler cok ucuz, 20 kurus kadar. Vagonlarda kadin erkek ayirimi yok, isteyen kadinlar icin trenin en son vagonu sadece kadinlara ayrilmis.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...