Lawu daglari, Sukuh ve Ceto tapinaklari ( Orta Java, Endonezya)

Lawu daglari, Solo sehrine motorla bir bucuk saat uzaklikta sakin koylere ve cilgincasina yesil bir dogaya sahip bir bolge. Bolge guzel dogasinin yani sira fazla ziyaret edilmeyen ilginc tapinaklara da sahip.

Solo'dan motorsiklet kiralamak istiyorum, ilk kez burada uluslarasi ehliyet soruyorlar, nedenini sorunca "polis daha cok rusvet alabilmek icin yabancilari durdurmayi terich ediyor, illaki bir terslik bulurlar" diye acikliyorlar. Caresiz surucusu ile birlikte motoru kiraliyorum , gunlugu onbes dolara.

Motor surucum Patrick, ilginc bir karisim: geceleri otelde bekci, gunduzleri sofor, haftasonlari batik ( bir cesit desenli kumas) yapma ogretmeni. Hristiyan olmakla beraber ikinci esini almaya karar vermis ve dokuz seneden beri ayni zamanda Budizme gore de yasiyor. Ne ararsan var, dur bir fotografini cekeyim dedim, gozluklerini takip poz vermeden cektirmedi.
Solo, 94 metre rakiminda iken doksan dakikalik bir yolculuk sonrasi 1500 metrenin uzerindeki Lawu daglarina variyoruz. Sicaklik rahat edilecek duzeye dusuyor, pirinc tarlalari yerini cay bahcelerine ve muz yapraklari arasindaki kucuk koy evlerine birakiyor.

Java'da tuketilen cayin buyuk bolumu bu bolgeden geliyor. Patrick'e gore cay en iyi kalite degil cunku en iyi yapraklar yerine en fazla sayida cay yapragi toplaniyor.

Cay toplanmasi tamamiyla elle yapiliyor ve Malezya'da gordugumuz buyuk cay isletmeleri yerine kucuk ureticiler var. Cay bahcelerinin bittigi noktada kucuk bir Hindu koyune ve onun yanindako Ceto tapinagina variyoruz. 15.yy da yapilan tapinagin girisinden cevredeki daglarin gorunusu harika.


Tapinakta en asagi seviyede ziyaretcileri bir ucunda penis diger ucunda buyuk bir kaplumabaganin oldugu bir eser karsiliyor. Bu insanlarin dunyaya gelislerini simgeliyormus.
Ceto tapinaginin her seviyesinde basit fakat son derece sembolik anlamlari olan farkli yapilar var.

Tapinagin en ust seviyesinde meditasyon yapilan bir alan bulunuyor, ondan onceki seviyesinde ise inananlarin adak sunmalari icin tanrilarin bir bustu konmus. Penise sunulan adaklar arasinda tutun de var, Patrick Hindular icin tutunun degerli bir adak oldugundan ve hatta bust huzurunda bir tane tellendirmenin dua etmekle es oldugunu soyluyor.

Ceto'dan yarim saat uzaklikta Sukuh tapinagi Lawu daglarinin sundugu bir baska ilgicn gezi olanagi. Ilk bakista insana "yahu ne Endonezya'da miyim yoksa Guney Amerika'da mi?" dedirten bu piramit seklindeki tapinagin kapisindan girdiginiz an fikrinizi degistiriyorsunuz.

Sukuk tapinagi uremeye ve sekse adanmis. Ilk bakista sembolik falan da degil de derdini dogrudan acik acik anlatan bir tapinak gibi gozuken Sukuh, iki Hindu hikayesini dolayli olarak anlatiyor. Tabi tapinagi girisindeki heykelden

ya da girisin yaninda etrafi kapanip korumaya alinmis vajinaya giren penis kabartmasindan Sukuh tapinaginin anlatmak istedikleri hemen anlasilmiyor. Farkli bir tapinak gormek isteyenlere Guney Amerika gorunumlu kirmizi noktali Sukuh tapinagi tavisye edilir...



Endonezyalilar yabanci birini gorduler mi "Hello mister" den sonra -ki yabanci bayan turistleri de boyle cagisiyorlar- iki uc laf sonrasi resim cektirmek istiyorlar. Solo'da iki gunde en az on defa yoldan gecenlerle poz verdim, bu da tapinagi ziyaret eden UGM universitesi ogrencileri ile...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...