Rica ederim, tukuruk corbamdan biraz almaz miydiniz? ( Niah magaralari, Malezya)

Samimiyim, tukuruk corbamdan istediginiz kadar icebilirsiniz. Kuslar o kadar ugrasip tukurukten yuvalarini yapmislar, sonra kus yuvalari binbir zahmetle onumuze corba olarak gelmis, elbette icmek istersiniz degil mi?

Evet, kulaga garip geliyor. Ama hemen karar vermeyin oyle, yerliler bunun 1001 derde deva oldugunu soyluyorlar, meraklisi cok kus tukurugunun 10 grami 20 ila 100 dolar arasi alici buluyor. Kus tukurugu deyip gecmeyin, en iyisi hikayesini biraz acmali, belki sonra icmek istersiniz.




Asya'nin unlu yemeklerinden birisi "Kus Yuvasi Corbasi" . Bu corba Turkiye'de yasamayan kirlangica benzeyen bir kus ( Aerodramus fuciphagus ya da Ingilizcesiyle Swiftlet)'un tukurukleriyle yaptigi yuvalarla yapiliyor. Binlerce kus yuvasi toplandiktan sonra temizlenmeleri gerekiyor. Ilk once uc gun kadar suda bekletiliyorlar, sonra cimbizla tek tek iclerindeki tuyler ve diger copler toplaniyor. Amac sadece kus tukurugunun kalmasi. Kus yuvasi corbasinin ana musterileri Cinliler, yuvalar en cok Hong Kong, ABD ve Cin'e ihrac ediliyor. Inanisa gore corba deriye iyi geliyor, icene canlilik veriyor, yerliler daha bir cok sey sayiyor.

Swiftletler yuvalarini taslik yuksek yerlere yapiyorlar. Bu yerlerden biri Borneo'da Niah kasabasina yakin Niah magaralari. 105 donum buyuklugundeki Niah magarasinin tavan yuksekligi yer yer 75 metreye kadar yukseliyor. Swiftletlerin yavrulama mevsiminde magara tavanina uzatilan bambu siriklar yardimiyla yuvalara henuz yumurtlanmadan ilk hasat yuvalar toplaniyor. Yukaridaki resimde tavandan sarkan ince seyler bambu siriklar, asagidaki resimdeki siyah gri seyler ise kullanilmis, toplanmamis yuvalar. Yuva toplarken en ufak bir dikkatsizlik ya da iplerin kopmasi, bambunun kirilmasi 75 metreden asagi dusmek demek. Buna karsin kus yuvasi toplayanlar cok istekli nasil olmasinlar ki: yuvanin kalitesine gore kilosu 2000 dolardan 10000 dolara kadar alici buluyor. Niah magarasindaki yuvalar en iyi kalite.


"Su yolculuk masraflarini cikarayim, 75 metreye iki dakikada tirmanirim" dediginizi duyar gibi oluyorum (belki de duymuyorumdur, gaipten sesleri kus yuvasi toplamanin heyecanina bagliyorum). O siriga cikmadan once toplama iznine sahip adamdan izin almaniz yada celik yelek giymeniz gerekecek. Kus yuvasi corbasi mafyasi dunyanin en tehlikelilerinden. Borneo'da hersene onlarca kisinin kavga edip yaralandigi kus yuvasi toplama donemi Tayland ve Endonezya'da cok daha cetin geciyor. Kus yuvasi corbasi mafyasi, alanlarini korumakta cok kararlilar cunku yuvalar cok degerli ve kazandiginiz parayi kayitdisi tutup vergi kacirmaniz mumkun. Tayland'daki mafyanin kendine ait surat tekneleri ve kucuk ordulari var, gecen sene bolgelerine yanlislikla giren uc balikci vurularak oldurulmus. Endonezya'da da durum farkli degil.


Beyaz yuvalarin kilosu 2000 dolar civari, kizila calan yuvalar ise 10000 dolara kadar cikiyor. Beyaz yuvalarda pislikler camasir suyuna konarak ( icenin sagligi dusunulmeden) kapatilabiliniyor, kizila calan yuvalarda bu mumkun degil. Corbanin sabaha karsi , gun dogmadan. icilmesi halinde yararinin en fazla olacagi soyleniyor.

Biz sabah saat ucte kalkmayi denemeden oglenleyin Kuching sehrinde kus yuvasi corbacilarindan birine giriyoruz. Menuden en en en ucuz kus yuvasi corbasini secelim. Kus yuvasinin kalitesine gore bir tas corba 37 dolar ila 110 dolar arasi: ehem 37'lik neyimize yetme. Aslinda 37 dolara Malezya'da 37 ogun doyabilirsiniz. Ama meraklisi icin kus yuvasinin yerini hicbir sey tutmuyor. Biz de deneyecegiz ya.

Huuuuuuupppp.

Samimiyim, tukuruk corbamdan istediginiz kadar icebilirsiniz, valla.


Corbadan aldigimiz gucle hemen yola cikiyoruz. Gelecek duragimiz Endonezya'da Kalimantan bolgesindeki Pontianak sehri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...