Cinli, Hintli, Portekizli, Hollandali, Ingiliz ve Malay bir sehir: Melaka

Melaka icinde tek bir caddede Cinli, Hintli, Portekizli, Hollandali, Ingiliz ve Malay yemeklerine, geleneklerini ve evlerine rast gelebiliyorsunuz. Melaka sehri, bu genis kultur yelpazesini (Sumatra adasi ile Malay yarimadasinin arasindaki) Malay bogazina bakan stratejik konumuna borclu. Bu nedenle ticaret yapan milletlerin uzun sure gozbebegi olmus bir sehir. Melaka'nin hayati cidden roman, kisaca bir tarihine bakalim ki neden bu kadar cok kulturu barindiriyor anlayalim.

15. yy.da Endonezyali bir prens tarafindan kurulan Melaka sehri ilk once Cinli tuccarlarin ilgisini cekmis. Sehirde nereye yerleseceklerini Feng Shui kurallarina uygun secen Cinlilerin torunlarinin cogu bugunde ayni mahallede yasiyorlar.


Melaka sehri 16.yy.da ise Portekizlilerin ilgisini cekmis. Portekizliler dunyanin onemli ticaret yollarindan birinin uzerinde yeralan Melaka'yi ele gecirmisler, ve katolikligi yaymak icin calismaya baslamislar. Hristityanligi yaymaya calismalari cevredeki sultanliklari rahatsiz etmis ve Portekizlili yerlesimcilere sik sik saldirmislar. Melaka bu yuzden ticari onemini kaybetmis. Iste bu sirada Hollandalilar devreye girmis ve 17.yy.da Melaka'yi ele gecirmisler. Sadece ticarete onem vermeleri sebebiyle Portekizlilere gore daha rahat etmisler. 19.yy'da Melaka'yi Ingilizlerin yonetimi altindaki Endonezya topraklari ile degis tokus etmisler. Malezya bagimsizligini kazanana kadar Ingilizlerin yonetimi altinda kalmis.
Sehirde halen 15.yy'da gelen Cinlilerin ozel yemekleri yapiliyor, Portekizlilerin torunlari balik yemeklerini sunmaya devam ediyor. Ozellikle eski evlerin mimarisi turistleri cekiyor. 2008 yilinda Dunya Mirasi listesine girmesi turist sayisini epey arttirmis.

Melaka'nin zaten renkli sokaklarinin super renkli karakterleri bisiklet-taksiler. Bircok bisiklet-taksinin oldugu sehirde taksiciler daha cok musteri cekmek icin bisikletlerini suslemisler, sonra hizlarini alamayip daha cok suslemisler.
Bisikletin altina bagladiklari aku ve hoparlorleriyle sokaklari hem renk hem muzik cumbusune bogan bu bisikletler,


geceleri uc tekerli disko haline geliyor: yanip sonen isiklar, 1980'lerden gumbur gumbur muzik ve devamli gulen bisiklet suruculeri Melaka'yi daha da sevimli hale getiriyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...