Kuala Lumpur Kaldirimlarinda

Cameron daglarindan sonra baskent Kuala Lumpur'dayiz. Kuala Lumpur sehri kalay madenleri nedeniyle Ingilizlerin yonetimi altinda iken onem kazanmis ve Malay yarimadasinin yonetim merkezi olmus. O zamandan beridir de onemini korumus: bugun 1.5 milyonluk Kuala Lumpur Malezya'nin en buyuk kenti, baskenti ve ticaret merkezi. her buyuk sehrin oldugu gibi Kuala Lumpur'unda sorunlari var, o kadar ki hukumet duzeltmekten umudu keserek baskentteki yonetim birimlerini yeni kurdugu yakindaki Putra Jaya kentine kaydirmaya baslamis.

Kuala Lumpur'a sadece iki gunlugune gelirseniz ve tur otobusunun serinliginden inip havalandirilmis muzelerde fotograf cekip havalandirilmis alisveris merkezlerine girerseniz, sehir size modern ve sevimli gelebilir. Ben yurudum. Bir sehri anlamanin en iyi yolu kaldirimlarini arsinlamaktir deyip 33 derece sicakta %90 nemde dort gun boyunca Kuala Lumpur'u (ya da yerellerin deyisiyle KL) hatmettim. Hadi beraber gezelim.

Kuala Lumpur'da turistlerin gorecegi yerler kisaca: Merdeka (bagimsizlik) meydani, Jamek mescidi, Merkez pazari, Cin Mahallesi, Petraling caddesi, Kucuk Hindistan, KLCC ( KL'liler kisaltma seviyor KLCC= Kuala Lumpur City Center -KL sehir merkezi), Petronas kuleleri, Jalong Alor caddesi, Bukit Bintang ve Milli muze (ve belki Batu magaralari) olabilir.

Harita uzerinde gorulecek yerler birbirine cok yakin gozukse yurumesi o kadar kolay degil. Birincisi sehir aynen Malezya toplumu gibi, disaridan bakildiginda tam bir butun gozukse de yakindan bakildiginda derin catlaklar var: yurudugunuz kaldirim birden bitip kanalizasyon haline gelebilir, kaldirimin ucu yeni yapilan binanin duvarinda ya da lokantanin masalarini yaydigi yerde bitebilir. Milyar dolarlik bir alisveris merkezine yaya girisi uzun kaldirimsiz ve arabalarin vizir vizir gectigi bir yoldan olabilir. Sehire baktigimda gordugum para var, parca parca iyi binalar var ama ortak planlama yok. Istanbul'daki luks alisveris merkezi Kanyon'un gecekondu mahallesi Gultepe'yle icice olmasinin yarattigi goruntuyu dusunun ( bakimsiz binalar, kucuk sokaklar, yetersiz altyapi ve onunde devasa super luks isil isil bir paraya tapina merkezi) , KL'un nasil gorundugunu anlamak icin aklinizdaki bu goruntuyu elli ile carpin: cok luks, cok fakir, cok bakimli, cok virane. Malaysia, truly Asia?


Sehirde her saat trafik sikisabiliyor, hem o yuzden hem de turist gordugu zaman taksimetreyi acmamak icin binbir bhane bulan taksicilerle ugrasmamak icin yuruyoruz, sicaktan kaynama noktasina gelince KL rayli sistemine biniyoruz. KL'de metro, tren ve tekrayli sistemler sehrin degisik noktalarinda calisiyor. Ortak noktalari birbirlerine bagli olmamalari, yani aktarma yapmaniz mumkun degil, illa uzun bir mesafe yurumeniz lazim, tabi biletlerde birbirinde gecmiyor. Rayli sistemlerin giris cikislari da karisik. Anlayacaginiz bu ulasim sistemlerini insa ederken sanki hicbir firma digeri ile konusmamis gibi. Bu da Malezya toplumundaki catlaklarin ulasima yansimasi herhalde.

Rayli sistemi kullanarak Pazar Seni duraginda inerseniz, duragin kuzeyinde merkez carsiyi gorebilirsiniz. Turistlere yonelik bir cok hediyelik esyanin satildigi u carsida fiyatlar uygun. Carsinin sol tarafinda su kanalinin diger yaninda Masjed Jamek guzel mimarisi ile kisa bir ziyareti hakediyor. Masjed Jamek'ten iki dakika otede Merdeka (bagimsizlik) meydani genis ve bir bayrak diregi disinda bos. Meydanin hemen arkasindaki "surahi cicegi" aniti niye oradadir, bagimsizlikla ne ilgisi var, ben anlamadim. Ama alan gelen turistleri eglendirdigi bir gercek.

Geri yuruyup Pasar Seni duragina yaklasirsak dogu yonunde Cin mahallesiyle kucuk Hindistan mahallesinin basladigi caddelere girebiliriz. Geceleri Cin mahallesindeki Petaling caddesi acik hava pazari haline geliyor, yemek ve kucuk bir alisveris icin ideal.


Pasar Seni duragindan sehrin ana tren istasyonu KL Sentral'e oradan da tekrayli sisteme aktarma yapip KLCC deki Petronas kulelerine gecebiliriz. Petronas kuleleri arasindaki izleme platformuna cikip sehre tepeden bakmak bedava, ancak bileti onceden almaniz lazim. Yoksa 3-4 saat bekleyebilirsiniz, sansiniza kalmis.

Petronas kulelerinden kisa bir yuruyusle, kaldirimi olmayan milyar dolarlik diger kulelerin yanindan alisveris merkezi Bukit Bintang'a variyoruz. Bizi devasa Berjaya Times alisveris merkezi ( ve civarindaki uc Turk lokantasi) karsiliyor. Bukit Bintang'in bir paralelindeki caddede ise ucuz elektronik aletlerin satildigi Cinlilere ait bir alisveris merkezi var. Siz yukari katlarda dolasirken ben yeni fotograf makinalariyla uzun uzun oynayayim, "benim makinam var, su anda ihtiyacim yok" deyip saticinin canini sikayim.


Aksama hemen yakindaki Jalang Alor'da acik havada yola atilan masalarda lezzetli balik yemekleri sunuluyor. Cin yemekleri de var. Kesilmis ve temizlenmis meyva satanlar benim favorim, 1 Ringit'e ( 40 kurus) bu gibi ananas, mango, karpuz vb yiyelim, sicakta iyi gidiyor.

KL'de yeteri kadar turladik, siradaki duragimiz guneybati kiyisinda Cin, Portekiz, Hollanda, Ingiliz ve Malaylardan izler tasiyan Melaka kenti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...