Ho Chi Minh Sehri ya da Saygon ( Guney Vietnam)

Vietnam'in en buyuk sehri Ho Chi Minh sehri. Ho Chi Minh'den bahsederken resmi gorevliler disinda herkes eski ismi olan Saygon'u kullaniyor, bizde oyle yapalim.


Sehrin nufusu 6 milyon, motorsiklet sayisi 4 milyon. Kaldirimlar dahil Saygon'un her karisi motorsikletle dolu.

Bazen dukkanlarin icin bile.


Saygon'un gorulmeye deger yerleri sehir merkezinde birbirine yakin mesafelerde, iyi bir yuruyusle bir gunde gorulebilinir.


Yeniden Birlesme Sarayi ( Reunification Palace), Guney Vietnam'in eski baskanlik sarayi. Kuzey Vietnamlilar Guneyi ele gecirip "ozgurlestirince" sarayi oldugu gibi birakip muze haline getirmisler. 1975 yilinda sarayin kapilarini kirip iceri giren tankta kapinin yaninda yeraliyor.

Yabancilarin en fazla ziyaret ettigi muze ise " Savas Kalintilari Muzesi". Muzede ozellikle ABD'li gazetecilerce cekilen ve savasin siddetini gosteren yuzlerce fotograf var. Fotograflar ABD ve yandasi Guney Vietnam'in savas suclarini ayrintilarina kadar veriyor, oyleki ABD ordusu son Irak savasinda Vietnam'daki gibi halkin bagimsiz kaynaklarca bilgilendirilmesini engellemek icin " embedded"
( gomulmus) gazetecilik baslatti. Yani gazeteciler sadece emrine verildikleri birliklerle beraber hareket edip, izin verildikleri haberleri gecebiliyorlar.
Irak savasiyla baska bir benzerligi ise "koalisyon" meraki. ABD, dunya kamuoyunun tepkisini azaltmak icin kendisine destek almis: Avustralya ( her ABD destekli savasta varlar), Guney Kore ( diyet odeme sekli) , Filipinler ( ABD bagimlisi) gibi ulkeler Vietnam savasinda rol almis.
ABD'nin savastaki insan kaybi 58000 gecmis. Vietnam'in kaybi ise kesin olarak bilinmemekle beraber iki ila dort milyon insanin oldugu saniliyor.

Saygon'un en duzenli bolgesi Hanoi'de oldugu gibi eski Fransiz mahallesi. Bolgenin merkezinde katedral halen ayakta.


Katedralin karsisinda buyuk postane binasi hos.

Postanenin guneyinde Opera binasi da sehrin diger kayda deger binalarindan.
Komunist parti sehir yonetim komitesi binasi yine Fransizlarin yaptigi eski guzel bir yapi ancak birakin icine girmeyi disaridan fotografini bile cekmek yasak. Yakindan fotograf cekmek isterseniz bir gorevlis kosturup fotograf cekilmesini engelliyor.

Ben Thanh Saygon'un en unlu kapali carsisi.
Hos bir yenilik ise bazi urunlerin uzerinde fiyat olmasi, Vietnam'da az rastlanir bir durum.
Ben Thanh'da satilan kahve turlerinden biri ozellikle zor bulunan , pahali " Tilki Diskisi" kahvesi. Dalat yaylalarinda buyuyen kahve agaclarinda yeni olgunlasan kahveyi yemeyi adet haline getirmis bir tilki turunun diskisindan fermente olan kahve cekirdekleri temizlenerek iciliyor. Midede fermente oldugu icin kahvenin tadinin en iyi sekilde ortaya ciktigi soyleniyor. Tadina bakmadan duramadim tabi: keskin ve sert , belki de ictigim kahve iyi temizlenmemisti :) .

Ben Thanh'in hemen karsisinda sehrin unlu corbacilarindan "Pho 2000" adinin altina " Baskana Corba" ibaresini eklemis. Iceride Clinton'in 2000'de yaptigi ziyarette corbacida yemek yerken fotograflari var, Avustralya Melbourne'da ana cadde uzerindeki bir Vietnam lokantasinda da Clinton'in fotograflarini gormustum, ABD baskaninin meraklari arasinda gittigi sehrin en iyi corbacisini ziyaret etmek te var galiba.
Saygon yakinlarinda savas sirasinda kullanilan yeralti tunelleri var, ugramak sart. Gorusmek uzere,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...