Cu Chi Tunelleri ve Cao Dai Tapinagi (Guney Vietnam)

Cu Chi, Saygon'a 70 kilometre mesafede savasta kullanilan yeralti tunelleriyle unlu bir kasaba. Kuzey Vietnam'dan Guney Vietnam'a gizlice silah ve asker tasinmasinda kullanilan Ho Chi Minh patikasinin bittigi yer Cu Chi imis. Saygon'a olan yakinligi sebebiyle sehre saldiri icin uygun bir nokta. Bu yuzden kasabanin Viet Kong ( Komunist Vietnamlilar)'a olan onemi buyukmus.

Cu Chi'yi savunmak ve her zaman bolgede adam bulundurmak icin cok ilginc bir yonteme basvurmuslar: yeraltinda yasamak. 1960'larin basinda Cu Chi'de kucuk tuneller acilmaya baslanmis. 1965'te tunellerin toplam uzunlugu 200 kilometreye cikmis ve iclerinde onlarca mutfak, yatakhane, hastane varmis.

Cu Chi'deki tunelleri bugunde ziyaret edebilirsiniz. Vietnamlilarin kullandigi tunel girisleri 28 santime 40 santim genisliginde yani normal bir batilinin sigamayacagi kadar kucuk.Bolge turistlerin ziyaretin acildiktan sonra girisler turistlerin rahati icin genisletilmis.


Tunellerin ici %40 genisletilmesine karsin yine de oldukca dar. Comelip basinizi egdikten sonra ancak kaz gibi yuruybiliyorsunuz, tunelin ikinci ve ucuncu katlarinda ise emeklemekten baska care yok.

Tunellerin bu sekilde dar tutulmasi savunulmalarini da kolay hale getirmis. Bugun muze olan Cu Chi tunellerinde eski tuzaklar da sergileniyor.



Bugun isteyen ziyaretciler M16, Ak47 veya diger silahlarla muzenin atis poligonunda atis yapabiliyorlar.
Saygon'a uc saat mesafede gorulesi baska bir sey daha var: Cao Dai tapinagi.



1926 yilinda kurulan Cao Dao "dini"nin, bugun Vietnam'da 2 ila 8 milyon arasi inanani oldugu saniliyor. Cao Dai dini, Hristiyanlik, Budizm ve Konficyus inanislarinin bir karisimi.

Dinin azizleri arasinda Viktor Hugo'da var. Gunde uc kez bir saatlik ayinler yapan Cao Dai'ler oglen ayini icin toplanmaya saat 11'de basliyorlar.
Kadin ve erkek rahipler kalabaligi yonlndiriyor ve
tam oglen vakti ayin basliyor.
Tapinagin ikinci katinda gerek Vietnamli gerek yabanci yuzlerce kisi Cao Dai ayinini izliyor.
Bir koronun soyledigi sarkilar esliginde gong sesine gore egilip kalkan Cao Daicilerin ayini sona ermeden ayriliyorum.
Vietnam'da yasayan Cham azinligi Endonezyalilarla ayni soydan geliyor. 17 yyy.a kadar Hindu olan Cham'lar daha sonra Muslumanligi kabul etmisler. Kirsal alanda sokakta basi bagli bir kadin gorurseniz buyuk olasilikla Cham'dir. Kambocya'nin guney bolgesinde de rastlaniyorlar. Chamlar Islami kendilerine gore yorumlamislar: namaz haftada bir kez Cuma gunleri kiliniyor, gunde bes vakit degil. Oruc, Ramazan ayinda uc gun tutuluyor. Sunnet ise sembolik olarak yapiliyor, fiziki olarak sunnet yok. Vietnam'da inanclar da ortama ayak uydurup degismisler.

Simdi biraz daha guneye Mekong Deltasina inecegiz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...