Mekong Deltasi (Guney Vietnam)

Mekong deltasi, Vietnam'in yiyecek ambari. Vietnamca "Dokuz Ejder" deltasi deniyor, sebebi Mekong nehrinin kollara ayrilip denize 9 buyuk koldan ulasmasi. Haritaya bakinca dokuzdan fazla kol gozukuyor ama Vietnamlilarin bir bildigi vardir diyelim.

Deltada yasam nehir cevresinde donuyor. Evlerin nehre bakan yuzu genelde acik. Kimi yemek yapiyor,
kimi sebzeleri yikiyor,

kimi de giysilerini yikiyor.

Hele nehirdeki yuzen evlerde hersey meydanda, teknenin arkasinda oturan bu arkadas bizim tekneye el sallarken bir yandan da doganin buyuk cagrisina cevap veriyor.

Can Tho sehri deltanin en buyugu, nufusu 300 bin. Sehir onlarca kanal tarafindan bolunmus, cogunun uzerinde kopru var ama kanallardaki buyuk tekne trafigini kesmemek icin kopru yapilmayan yerler de var. Oralarda arabali vapurlar isliyor.

Kucuk kanallarda kayikcilar tasima isini hallediyor.tnam'in en buyuk yuzen pazarina sahip.
Cevre koy ve kasabalardan urunlerini teknelere yukleyenler Can Tho pazarinda bulusuyor. Toptan mal satan da var,

tek tek satan da.Musteriler kiyidan kendi kayiklari ile ya da

kiraladiklari kayiklarla geliyor. Butun kayikcilar kadin.Alisveris edenler acikinca lokantalar ayaklarina geliyor, bu kadin sandvic satiyor,
bu ise Pho ( tavuklu/etli eriste corbasi).
Pazardan ayrilip karaya cikalim, Vietnam'dan Tayland'a gecme zamani geldi. Ama ilk once Vietnam yeni yili ( Tet - Ocak sonu) icin cicek satanlara bir goz atalim.



braz sekerleme alalim,

erkek misafirlere ikram edilmek uzere yilan viskisi satanlarin tezgahlarina bakalim. Siselerin icin yilan ve akrepler pirinc viskisi icinde korunuyor ve afrodizyak olduguna inaniliyor. Tet civari cok populer bir hediye.

Mekond deltasindan Saygon'a, oradanda Tayland'a gecelim. Bangkok'ta gorusmek uzere,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...