Tuol Sleng ve Olum Tarlalari ( Kambocya )

Kizil Kimerlerin dort sene gizlice mahkum sorguladigi Tuol Sleng hapishanesinde sorgulanmadan az once cekilen fotograflar:
Sonra :


Tuol Sleng hapishanesi Kizil Kimerler zamaninda genelde teskilata uye kisileri yargilamak icin kullanilmis. Eskiden okul olan bina 1975 yilinda gizli sorgulama merkezine dondurulerek kuskulanan kisiler "islenmeye" baslanmis.

Hapishaneden kac kisinin gectigine dair karisik rakamlar var, cogu kaynak 14000 kisinin gectigini kabul ediyor.


Bu 14000 kisiden sadece 12 si yasamayi basarmis. Geri kalanlarin hepsi sorgulandiktan ve zorla ifadeleri alinip Angkar'a ihanet ettiklerini aciklayana kadar uc ila alti ay kadar bu hapishanede tutulmuslar. Hapishane kosullari cok agirmis. Mahkumlar hapishaneye geldikten sonra hemen sonra buyuklugu 1 metreye 2 metreyi gecmeyen ve tuvaleti, suyu olmayan hucrelere zincirlenmisler. Insanin 1975-1979 arasi halen bu kadar insafsiz kosullarin oldugu yerlerin olduguna inanasi gelmiyor. Binanin icinde bu hucreler oldugu gibi birakilmis. Yeni gozukuyorlar.
Mahkumlarin bir kismi ozel sorgu odalarinda tutulmuslar. Bu mahkumlar cok daha uzun ve detayli iskencelere maruz kalmislar. En gaddar korku filmi senaryosu bile az gelir, ayrintilari yazmayayim. Kullanilan teknikleri bugun muzede resim olarak gormek mumkun. Bu ornekte sorgulanan kisi suya batirilip bogulma hissi uyandiriliyor ve son anda yukari cekilerek "itiraf" etmesi saglaniyor. Yeri gelmisken not edelim: George W. Bush'un onayladigi insani sorgulama teknikleri arasinda bu teknik "waterboarding" olarak biliniyor ve son uc sene icinde ABD haber alma orgutu tarafindan ozellikle teroristlere karsi kanuni olarak kullanildigi bilinen bir durum. Kizil Kimerler yaptiklarinin devrime hizmet oldugunu dusundukleri icin yaptiklari her sorgulamayi, oldurulen her kisiyi tek tek belgelemisler. Mahkum fotograflarinda korku ve panik gorunuyor.

Sorgusu biten ve zorla itiraflari alinanlar sehrin 15 kilometre disindaki "Olum tarlasina" gonderilmisler. Kamyonlarla gonderilen mahkumlarin -kursun kullanip para harcamamak icin- sopalarla olduruldugu alanda bugun bile acikta kemiklere rastlamak mumkun. Gulen bir Kambocyali gordugumde bu acilardan sonra halen hayata baglanabilen saygi duyuyorum, sonra bu katliami yapanlarin Kambocyalilar oldugunu hatirliyorum, aklim karisiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...