Dort Senede 2 milyon kisiyi katleden Kizil Kimerlerin Gecmisi


Kambocya, 30 sene suren ic savastan ve kanli bir yonetimden ancak 1998 yilinda kurtuldu. 1975-1979 yillari arasinda yonetimi ele geciren Kizil Kimerler ( Khmer Rouge) orgutu, cogu egitimli tam 2 milyon Kambocyaliyi katletti. Katliamlarin basladigi 1975 yilinda ulkenin nufusu 7 milyondu, 1979 yilinda Vietnam Kambocya'yi isgal edene kadar 4.6 milyona dusmustu: 2 milyon olu ve dortyuzbin multeci. Dunyanin uzun sure habersiz, sonra da kayitsiz kaldigi katliamla buyuk cogunlugumuz “Olum Tarlalari” filmiyle tanisti. Katliamlar devam ederken ulkeye duzenli bir yonetimi geri getirmeye calisan Kizil Kimer karsiti cephe, tam oniki yil boyunca – aralarinda Turkiyenin de bulundugu ulkelerin oylariyla – Birlesmis milletler oturumlarina sokulmadi, onun yerine katliami gerceklestirenler uluslararasi toplantilarda Kambocya'yi temsil etmeye devam ettiler. Kambocya'nin 2 milyon insan ve 30 sene kaybetmesine yol acan olaylari anlamak icin Fransiz somurgesi olduklari zamana donmemiz gerekiyor.

Kambocyalilarin cogu kendileri eski Kimer Imparatorlugundan gelme sayiyorlar, dolayisiyla kendilerine Kimer diyorlar. Kimerler komsulari Siyam ( bugunku Tayland) ve Vietnam ile tarih boyunca savastilar. 1864 yilinda Kimer Krali Fransizlardan koruma ister. 1884 yilinda ise Kambocya'yi resmi olarak Fransiz somurgesi haline getiren belgesi imzalar. Kambocya Ikinci Dunya Savasina kadar Fransiz idaresinde kalir. Savas baslayinca ulkede kalan Fransiz yoneticiler Kambocya'yi ele geciren Japonlarla isbirligi yaparlar ( ayni tarihlerde Fransa'yi isgal eden Nazilerle isbirligi yaptiklari gibi: Fransiz milli karakteri ). Isbirligi yaptiklari icin Japonlar yonetime karismazlar, hersey eskisi gibi devam eder. 1941 yilinda ulkeye yeni kral secilmesi gerektiginde, Franzsizla en genc, en tecrubesiz ve en eglenceye duskun olan ve kukla olarak yonetebileceklerine inandiklari lise ogrencisi prens Norodoum Sihanouk'ta karar kilarlar. Bilmedikleri Norodoum Sihanouk'un kuzu postundaki kurt oldugudur: Sihanouk kral olduktan sonra yaptiklariyla Fransizlari cok pisman edecektir. Savasin sonuna dogru Japonlar yenileceklerini anlayinca Kambocya'yi yoneten Fransiz yonetimi devre disi birakir ve Norodoum Sihanouk Kambocya'nin bagimsizligini ilan eder. Bagimsizlik hayata gecmeden Ikin ci Dunya Savasi biter ve Fransizlar “ bizim olani geri almaya geldik” diyerek Kambocya'yi somurmeye devam eder. Bagimsizlik konusunda israr eden Sihanouk'un onunu kesmek icin monarsi lav edilir ve secimler yapilir.

Ikinci Dunya Savasi sonrasi Vietnam'a geri donen Fransizlari Ho Chi Minh'de bagimsizilik istegiyle karsilar. Fransizlar kabul etmeyince savas baslar, Amerika Asya'da komunizmin ilerlemesini engellemek icin Vietnamlilara karsi savasan Fransizlara buyuk mali ve askeri yardim yapar. Bu catismalar daha sonra birinci Hindicin savasi olarak anilacaktir. Buyuk dis yardimlar bile Kuzey Vietnam'da Viet Kong ( Komunist Vietnam Partisi) guclerinin ilerlemesini durduramaz. 1952 yilinda Fransizlarin Vietnam'da verdigi agir kayiplardan sonra somurge yonetiminin Kambocya'da zayiflamasini firsat bilen Sihanouk parlementoyu kapatir ve bagimsizliga dogru adim atar. Dunya baskentlerini dolasarak artik Fransizlarin gitmesi gerektigini anlatir. Sihanouk'un uluslarasi kamuoyu onunde Fransayi zor duruma dusurmesi sonucu, Paris 1953'te Kambocya'nin bagimsizlik istegini kabul eder.

Kambocya, 1953'te resmen bagimsiz olduktan sonra politik partilerin kurulmasina izin verilir. Kralin yetkisi sadece gosteriste kaldigi icin Sihanouk kisa surede sikilir. 1955 yilinda tahta babasini gecirerek kendisi parti kurar ve secimlere girer, kazanir. Sihanouk'un secimleri kazanmasina sasirmamak lazim cunku kendisi hem bagimsizligi getiren kisidir hemde Kimer Budizmine gore canli bir tanridir. Kendisinin politik goruslerine saygi duymayanlar bile secimlerde “tanri”ya oy verirler.

Birinci Hindicin savasi sonunda Vietnam Kuzey ve Guney olarak ikiye ayrilmistir. Kuzey Vietnam'in Sovyet destekli komunist yonetimi Amerikanin destegiyle ayakta duran Guney Vietnam'a “ ozgurlugunu geri kazandirmak” icin 1959'dan itibaren calismaya baslar. Ilk once Guney Vietnam'daki Viet Kong sempazitan gerillalara cephane ve yiyecek saglama uzere Laos ve Kambocya'nin issiz ormanlarindan gecen “Ho Chi Minh patikasi”' kurulur. 1959-1964 arasi Guney Vietnam'daki Viet Kong gerillalarin bu yoldan destek verilir. 1964'te Kuzeyin resmi askerleri de bu patikayi kullanarak Guney Vietnam icinde savasmaya baslar. Kambocya'nin gucsuz olmasindan dolayi Sihanouk kazanan tarafi tutmak ister ve Kuzey Vietnam'in Kambocya'nin issiz bolgelerinden gecmesine goz yumar. Kambocya'da Sihanouk yonetimine karsi silahli mucadele veren kucuk bir grup vardir: Kizil Kimerler. Bu grubun istegi ulkeye komunizm getirmek oldugu icin onlara “kizil” sifatini veren Sihanouk'un kendisidir. Ancak grup kucuk ve gucu sinirlidir. Guney Vietnam'i tutan ABD, Ho Chi Minh patikasinin kullanilmasini engellemek icin Sihanouk'un yerine ABD yanlisi Lon Nol'y getirmek ister ve Sihanouk'a karsi darbe duzenletir. Sihanouk'un yardimcisi Lon Nol, ABD'ye tam itaat karsiligi darbe sonrasi basbakan olur. Darbe sonrasi Cin'e surgune giden Sihanouk, Lon Nol'a karsi eski dusmani Kizil Kimerlerle isbirligine gider. Kizil Kimerlerin yukselisi boylece baslar.

ABD yanlisi Lon Nol dengesizlikleri ve beceriksizlikleri sonucu kisa zamanda halkin nefretini kazanmayi becerir. 1969 yilinda ABD kongreden izin almadan gizlice Kambocya'yi bombalamaya baslar. Amac Ho Chi Minh patikasini yoketmektir. Bombalama 1973'e kadar gizlice devam eder. ABD Vietnam'daki savasi kaybedecegini anlayinca caresizlik icinde Kambocya'nin bombalanmasini arttirir, sivil ve askeri hedef ayirimi yapilmaksizin Vietnam siniri boyu bombalanir, canli ne varsa yokedilir. Bu dort senelik “gizli” bombalamada Kambocya topraklarina dusen bombalar Japonya'ya Ikinci Dunya Savasi sirasinda dusen bombalarin iki katidir. Kambocya ekonomisi dagilir, halk kendilerini bombalayanlara karsi savasan Kizil Kimerleri desteklemeye baslar. Lon Nol'un idaresi yolsuzluk ve adaletsizlikle unlenir ve giderek gucunu kaybeder. Kizil Kimerler Lon Nol idaresine karsi zafer ustune zafer kazanirlar. 17 Nisan 1975 gunu Kambocya'nin baskenti Phnom Penh Kizil Kimerlerin eline gecer.

Ve 2 milyon kisinin olumu, yuzbinlerin multeci olmasi ile sonuclanacak kabus dolu gunler baslar....Devam edecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...