Kizil Kimerler ve Kambocya Soykirimi

Kizil Kimerlerin lideri bir cok takma adla taninan ve herseyi gizli yapmayi tercih etmesinden dolayi cok az fotografi bulunan Pol Pot'tur. Pol Pot herkesin esit oldugu, kendine her sekilde yeten ve urettigi pirincin bir kismini disari satarak iceride kalkinan bir ulke dusler ve planini uygulamaya baslar.

Kizil Kimerler Phnom Penh'e girdikten sonra Amerikan bombardimanin baslayacagi bahanesiyle -o sirada nufusu multeciler ile birlikte 2 milyona cikmis olan- kenti tamamiyla bosaltirlar. Kenttekilere yanlarina hicbirsey almamalarini cunku uc gun sonra geri doneceklerini soylerler. Phnom Penh iki gun icinde tamamen bosalir, herkes kirsal alana gider. Kirsal alanda Kizil Kimerler ilk once herkesin uzerinde tasidigi paralara ve degerli esyalara el koyarlar. Ve bunlari yokederler. Pol Pot parayi ve en gerekli esyalar disinda mal edinmeyi yasaklar. Arabasi olanlar , pahali saat takanlar, gozlugu olanlar vurulur. Kimlik kartlari ve sehirlilere ait tum belgeler ( tapu, ruhsat, kitap vs) yok edilir. Karsi cikan herkes gozden uzak bir yere goturulup oldurulur. Kizil Kimerler devrime karsi olabilecekleri kuskusuyla ilk once zenginleri teker teker yokederler. Zenginlerden sonra sira egitimli insanlardadir. Koylulere “eski insanlar”, sehirlilere “yeni insanlar” adi verilir, ve yeni insanlar koylulerden daha asagi gorulur, ac birakilir. Hastalanip tedavi olmasi gerekenler devrimi engelledikleri icin vurulur ya da ac birakilir. Pol Pot pirinc uretimi yaninda sanayi de kurmak ister ve hedefler koyar. Pirinc uretiminde hedefler normalin iki katidir, ulkede butun gubre fabrikalari calisamaz durumda oldugundan bu rakama varilmasi mumkun degildir. Pirinc uretiminde rakamlar tutmayinca bazi “yeni insanlar” oldurulur, yeni insanlari yoneten komutanlar sorgulanir ve buyuk bir kismi oldurulur. Kizil Kimer yoneticillerinin sorgulandigi yerlerden biri sorgulanan 14000 kisiden sadece 12 sinin yasamaya devam edecegi Tuol Sleng hapishanesidir.

Kizil Kimerler orgutlerine Angkar ( kurum) adini verirler. Onlara gore Angkar herseyi bilir, gorur. Hedefler tutmamaya baslayinca Angkar eglenceyi ve muzigi yasaklar. Tavsan pisliginden yapilan bir kocakari ilaci ile dogal bir karisim disinda butun ilaclar yasaklanir. Insanlar sitma ve ishalden toplu olarak olmeye baslar. Kizil Kimerler oteden beri Kambocya'da yasayan Vietnam asilili vatandaslara kotu bakarlar ve firsat ellerine gectigi an oldurmeye baslarlar. Vietnam buna karsilik olarak Kambocya'da Kizil Kimer karsiti gruplari desteklemeye baslar. Angkar, dogu Kambocya'li her Kizil Kimerden kuskulanmaya baslar ve onlari tek tek Phnom Penh'deki Tuol Sleng hapishanesine gonderir. Buraya gitmek istemeyen dogulu Kizil Kimerler Vietnam tarafina gecerler. Bunlardan biri su anda ulkenin basbakani olan Hun Sen'dir. Vietnam 25 Aralik 1978 de Kambocya'ya girer ve 7 Ocak 1979 gunu Phnom Pehn'i ele gecirir. Hun Sen, hemen yeni bir yonetim kurar ve Kizil Kimerlerin kabusundan ulkeyi kurtarmaya baslar. Ancak Vietnam desteginde oldugu icin kuyruk acisi olan ABD yonetimi Hun Sen yonetimini tanimaz. Bu kez Kambocya'ya giren Vietnam'a ders vermek icin Cin Kuzey Vietnam'a girer ancak kisa surede cekilir. Kambocya'ya uluslarari yardim gonderilmesi ABD tarafindan engellenir ve gizli olarak Kizil Kimerlere malzeme ve erzak yardimi baslar. Kambocya'nin acisi soguk savas bitene kadar devam edecektir.

1991 yilinda ulkede halen savasan Kizil Kimerler, Hun Sen'e bagli kuvvetler, eski Lon Nol'da kalan kuvvetler ve Sihanouk'un ogluna bagli kuvvetler arasinda baris anlasmasi saglanir. 1993 yilinda secimler yapilir ve ulke normallesmeye baslar, ancak Kizil Kimerler ulkenin kuzeybatisini ellerinde tutmaya devam ederler. Kabus 1998 yilinda Kizil Kimerlerin lideri Pol Pot olene dek surecektir.

Bugun Kambocya ordusu halen ic savas sirasinda birbiriyle savasan dort ayri grubun genaralleri ile dolur. Yaklasik ikibin general var cogu gecimini yolsuzluk yaparak kazaniyor, resmi general maasi 38 dolar, hepsinin altinda Lexus, Humwee. Ulkenin milletmeclisinde 122 milletvekili var ve bakan sayisi –siki durum- tam 185: hukumet gucu olan herkese haraca baglayacagi bir yer vermis.

Kambocya’nin yarini nasil olur? Ulkede petrol bulundugu gecen ay icinde aciklandi, genc ve kendini gelistirmek isteyen bir nufusu var. Buna karsin yolsuzluk ve adam kayirma had safhada. Dileyelim ki Kambocya sorunlarini cozsun, cunku ulkenin guzel insanlari guzel yarinlari hakediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...