
Laos, bu ozelliklerine ek olarak dunyanin en fazla bombalanaan ulkesi. Vietnam Savasina dahil olmadigi halde ulkenin dogu kismini lojistik destek yolu olarak kullanan Kuzey Vietnam gerillarini yoketmek icin ABD ulkeye 1965-1973 arasi her sekiz dakikada bir ucak dolusu bomba birakmis: toplam altiyuzbin sorti. Laos'un kilometrekare topragi basina 10 ton bomba dusmus. Yuzbinlerce kisi olmus ve butun bunlar Amerikan Kongresinin onayi olmadan yapildigi icin bombalamalar gizlenmis. Laos'un (bir ABD generalinin deyisine gore) “tas cagina geri dondurulmesi operasyonu” gizlice yapildigi icin “gizli savas” adiyla da biliniyor. Ulkenin bugun halen ucte biri toprakta duran patlamamis bombalar yuzunden kullanilamaz halde. Bombalarin yokedilmesi bayagi uzun surecek.

Bu giristen sonra isterseniz Laos'un en guneyinden gezmeye baslayalim.
Laos-Kambocya siniri icine toplam dort kisi alabilen iki kucuk kulubecikten ibaret. Tek farklari Laos kisminda elektrik olmasi, Kambocya'da yok. Her iki taraftada gumruk polisi kendine 1 dolar damga parasi aliyor. Kambocya gumrugune kadar minibusle geldikten sonra gumruk islemlerini kisa zamanda halledip Laos'a yuruyerek geciyorum. Sinira en yakin yerlesim birimi Mekong uzerindeki “Dort Bin Adalar”. Bu adalar yagmur mevsiminde balikcilik ve pirincle gecinirken, kuru mevsimde turistlere de hizmet veriyorlar. Ozellikler Det adasi ve Khong adalari kalinacak yer acisindan cok secenek sunuyor. Det adasinda elektrik yok, Khong adasinda var dolayisiyla Khong'da fiyatlar daha yukarida ve adayi ziyaret edenler biraz daha iyi standartta kalacak yer arayanlar. Det adasinda nehir uzerine kurulu bir bungalow kiraliyorum, geceligi tam tamina 1.1 dolar.

Fransizlar Hindicin'i yonetirken Mekong boyunca gemilerle ticaret yapmak istemisler ancak Mekong uzerindeki uc set selale buna engel olmus. Khong adasinin guney ucundaki Khone selaleleri bu engellerin ikincisi, ilki Kambocya'daki Sambor selaleri, sonuncusu ise kuzey Laos'takiler.

Fransizlarin yuzyil kadar once Mekong'da ticaret icin kurduklari sistem Fatih Sultan Mehmet'i aratmiyor. Khone selalelerine gelen gemi yukari cikamayacagina gore yukleri buradaki limanda kucuk bir trene aktarilmis, bes kilometre otedeki Det adasina kadar yapilan demiryoluyla yukler yukari Mekong'a aktarilmis. Det adasindaki kucuk limanda yukler daha kucuk gemilere yuklenip kuzey Laos'a yola cikmislar. Ancak bu cok zahmetli yuk tasima isi pahaliya geldigi icin vazgecilmis.


Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.